Co vás vedlo a inspirovalo při navrhování kuchyní?

Jednak jsme chtěli do určité míry definovat novou tvář společnosti INDECO.CZ a jednak jsem se snažil vytvořit kuchyni do malých prostor. Velikost bytů se totiž odvíjí od jejich ceny a ty, jak dobře víme, rostou. Proto jsem od počátku chtěl vytvořit malou kuchyň s maximálním využitím, čímž vznikla první varianta – řada S. Trh sice nabízí kuchyně pro malé byty, ale ty neřeší situaci, kdy je místnost s kuchyní zároveň obývákem a ložnicí. Pokud člověk žije sám, nechce se mu večer sklízet nádobí, jednoduše pracovní desku uzavře a kuchyně se rázem promění ve skříň.

Jak dlouho trvala příprava této minimalistické kuchyně?

Pouhé tři měsíce, což je velmi krátká doba, když uvážíte, že musíte vyřešit spoustu technických detailů a vše několikrát a důkladně odzkoušet. Největší výzvou pro mě bylo do rozměru necelého 2,5 metru postavit funkční plnohodnotnou kuchyni i se spotřebiči.

Pokud se jedná o kuchyni „na míru“, může mít klient specifická přání?

Jistě, je to standardní postup a ani my se mu nijak nevyhýbáme. Chceme plně reagovat na potřeby zákazníka. A tak můžete například i do řady S namontovat vysokou lednici s mrazákem, nebo klasickou troubu...

Je možné si jednotlivé moduly v kuchyni S přeskupit?

Tato řada kuchyní musí být díky své omezené velikosti optimalizována již od počátku. Sestava, ve které je nabízena, by měla být ideální co se rozmístění spotřebičů a funkčních zón týče. Samozřejmě i toto lze upravit dle přání zákazníka, je ale nutné vždy respektovat ergonomii práce.

Poté, co jste vloni připravoval pro INDECO.CZ návrhy na vestavěné skříně, je i z kuchyní patrný váš rukopis. V čem je ojedinělý?

To bych nechal na posouzení jiným. :-)

Jaké se používají materiály?

Všechny materiály splňují hygienická kritéria a mají atesty na kuchyňský provoz. V nabídce najdete matné i lesklé lamino, fólie, ale také dýhu, různé druhy pracovních desek o různé síle, lacobel, a to vše vždy podle typu vybrané kuchyně. Materiálů je na dnešním trhu veliké množství. Nám šlo o to najít vhodné kombinace jak po praktické, tak po estetické stránce.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Každá řada má svá specifika. Řada M by se do budoucna mohla stát jakýmsi bestsellerem firmy díky své vysoké variabilitě. Je nejobsáhlejší co do různých rozměrů skříněk, modulů a kombinací materiálů a barev. V řadě XL, která není limitována prostorem, se objevují spíše širší moduly a barevná škála je omezena na bílou v kombinaci se dřevem. Zde byl od počátku kladen velký důraz na sebemenší detail a kvalitu materiálů. Jejich celkový výraz zůstává technicistní a nadčasový. Pracovní plocha s přesahem, vytvářející barový pult, je umístěna samostatně jako ostrůvek obslužný ze všech stran. Ojedinělá je také variabilní výška pracovních ploch. Díky ní si můžeme dovolit nabídnout zákazníkům toleranci až 20 cm podle výšky té osoby domácnosti, která v kuchyni tráví nejvíce času.

Umístil jste do kuchyně nějaké vychytávky, na které jste pyšný?

Určitě způsob, jakým se nám povedlo „schovat“ kuchyni řady S, a jedinečný systém kování, díky němuž vám je umožněno otevřená dvířka skrýt po stranách pracovní desky. Hlavní výhodou celého systému je kompaktní tvář celé kuchyně při jejím úplném uzavření. Řada S je pak ideální např. do garsoniér, pokojů s kuchyňskými kouty, či do kancelářských prostor.Takovým drobným zlepšovákem může být i výsuvný stůl, u kterého se pohodlně najedí dva lidé. Tento výsuvný díl může sloužit i jako extenze pracovní plochy.Technologicky náročný je také způsob podlepování dřezů, díky němuž jsme docílili kompaktnějšího vzhledu a absenci problematických spár a s nimi souvisejících problémů s vlhkostí u dřezů na deskových. Každou kuchyni jsme řešili podle jiných kritérií, která souvisí s jejím cílovým místem na trhu. U návrhu kuchyní je kreativita designéra „okleštěna“ na minimum, proto jsme se snažili nalézt drobná, ale jak doufáme stále přínosná řešení pro cílového uživatele.

Designér Roman Vrtiška za svou loňskou diplomovou práci na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze obdržel Národní cenu za studentský design. Letos skončil na druhém místě v kategorii Objev roku při udílení cen Czech Grand Design. Již za svých studií spolupracoval s renomovaným design studiem Olgoj Chorchoj a samostatně pro značky jako jsou Diesel, Egoé, Inno, Kenvelo, mmcité, Moravské sklárny, Škoda, Teroforma a další. Se společností INDECO.CZ spolupracuje již druhým rokem.

Zdroj: http://www.jakbydlet.cz