Rozhodli jsme se proto, že vám v tomto vydání Stavební poradny MPL blíže představíme zajímavý produkt společnosti Saint-Gobain Isover CZ s.r.o., a to izolační desky Isover EPS GreyWall.

Jak byste charakterizoval izolační desky Isover EPS GreyWall?

Tyto izolační desky jsou grafitovým izolantem nové generace se zvýšeným izolačním účinkem. Desky obsahují nanočástice grafitu, který odráží teplo zpět k jeho zdroji, a tak zvyšují izolační účinek.

Jaké je nejčastější uplatnění těchto izolačních desek?

Jsou určeny zejména pro vnější tepelně izolační systémy ETICS, nejčastěji pro energeticky úsporné domy (nízkoenergetické a pasivní stavby). Desky se používají jak pro rekonstrukce tak pro novostavby, kde při minimální tloušťce dosahují vysoký izolační účinek. Jsou určeny pro trvalé zatížení v tlaku max. 1200 kg/m2 při deformaci < 2%.

Jak se tyto desky liší od klasických bílých EPS fasádních desek?

Kromě zlepšení tepelné izolace se obecně grafitové izolanty liší od tradičních bílých EPS fasádních desek také technologickým postupem montáže. Hlavním rozdílem mezi bílými a šedými EPS deskami je skutečnost, že u bílých desek je cca 90 % slunečního záření odraženo a 10 % pohlceno, u šedých desek je to obráceně. Z tohoto důvodů se desky nezpracovávají ani neskladují na přímém slunci. Při aplikaci na přímém slunci může z důvodu zvýšené teplotní dilatace docházet ke vzniku mezírek. Jako vhodné opatření se osvědčilo používání ochranných sítí. Při nevhodném skladování na přímém slunci mohou vzniknout pod fólií velmi vysoké teploty s možností až poškození izolačních desek.

V jakých rozměrech lze tento materiál pořídit?

Isover EPS GreyWall je k dostání v tabulích o délce 1000 mm a šířce 500 mm. Tloušťka se pohybuje od 20 mm až do 160 mm. Bližší informace se můžete dozvědět na www.isover.cz resp. www.mpl.cz.