Na základě dlouholetých zkušeností a spolupráce s kanadskými firmami Aquatech Environmental Systems a AZCO INDUSTRIES Limited vyvinula zařízení, jež pojmenovala AQUAOZON, a které dnešním dnem uvádějí na trh.

Působením vodních organismů a tepla dochází v jezírku k množení bakterií a sinic, což znamená nejen kalnou vodu plnou sinic a mikroorganismů, ale také zápach. Použitím AQUAOZONU, tedy provzdušňovacího zařízení, které obohacuje aerační směs ozónem, se tyto jevy minimalizují.

Principem AQUAOZONU je přívod miniaturních jemných bublinek kyslíku do jezírka, který tak zajišťuje neustálou vertikální cirkulaci vody, mísení teplotních pásem, čímž umožňuje rybám a hmyzu žít v celém sloupci vody. Cirkulace rovněž snižuje množství potenciálních anaerobních sedimentů a zlepšuje tak kvalitu vody. Přívod bublinek zajišťuje speciální, vysoce odolné potrubí (životnost 25 let) vyrobené z termoplastického elastomeru, které je odolné vůči UV záření, růstu hub a plísním, kyselinám a plynům.

Dvojité difuzní provzdušňovací potrubí má dvě části – primární a sekundární.

V primárním potrubí se nachází jemné, laserem vytvořené otvory, skrze něž je produkován nepřetržitý proud vzduchových bublinek (do 3 mm). Jemné bublinky stoupají pomaleji než bubliny větší, což je dáno jejich větším povrchem, a tím i zvýšeným třením, které brání rychlému stoupání (méně než 20 cm za sekundu), bublinky tudíž nezpůsobují zákal. Potrubí doprovází ještě druhé -

sekundární - naplněné ekologicky nezávadným křemičitým pískem, které slouží jako zátěž. Veškerý proces provzdušňování tudíž probíhá ode dna. Stoupání bublinek ke hladině zajišťuje jejich rozpínání a spotřebu energie, čímž vodu mírně ochlazují. Čím je voda chladnější, tím více obsahuje kyslíku a ozónu, který umožňuje oxidační proces.

Provzdušňováním ale celý proces čištění jezírka nekončí. Jak název napovídá AQUAOZON disponuje i jinou funkcí. Do jezírka totiž prostřednictvím potrubí vhání společně s kyslíkem i malé množství ozónu. Ten je schopen zcela ekologicky působit proti růstu bakterií, plísní a hub v potrubí a jeho otvorech a zejména odbourávat vrstvu bahna na dně jezírka jeho oxidací. Oxidací rozpuštěných organických látek ozónem vznikají polární a nabité molekuly, které mohou reagovat s vícemocným hliníkem nebo vápníkem a tvořit usazeniny. Oxidací železa, fosforu, dusíku a manganu vznikají nerozpustné sloučeniny a tím je omezen přísun živin pro řasy a sinice.  Ozonizací kontaminované vody se řasy vyplaví na povrch nádrže. Ozón rovněž okysličuje metabolické vedlejší produkty řas a odstraní nežádoucí zápach.

Schéma zapojení provzdušňovacího zařízení AQUAOZON:

Cena celého setu (tedy provzdušňovače AQUAOZON, generátoru ozónu, difúzního a přívodního PVC potrubí) je 20 449 Kč vč. DPH.  Set je tedy výhodnější než nákup jednotlivých komponent. Zákazník si jej (nebo jeho jednotlivé komponenty) může objednat prostřednictvím formuláře na stránkách www.aquaozon.cz, na který mu odpovědí kvalifikovaní pracovníci a veškeré dotazy a požadavky s ním projednají.