Staré Město, 23. září 2010 – COLORLAK, a.s., největší český výrobce nátěrových hmot uvádí na český trh revoluční novinku v podobě nano-nátěru FN®. Fotokatalytický nátěr FN® s obchodním názvem AKTIVNÍ NANO STĚNA (pro interiéry) a AKTIVNÍ NANO ŠTÍT (exteriéry) vznikl na základě výzkumu českých vědců a je patentovaný u nás i ve světě. Jeho výjimečnost spočívá ve vysoce účinném čištění vzduchu od všech organických škodlivin, jako jsou viry, bakterie, spóry, plísně, alergeny, karcinogenní látky či výfukové zplodiny.

Nanonátěry s neuvěřitelnými vlastnostmi míří do prodeje



“Historie společnosti COLORLAK byla vždy zaměřena na ochranu majetku a zkrášlení prostředí, v němž lidé žijí. Ale přispět k jejich zdraví i životní pohodě, to je pro nás zcela nový a povznášející úkol. Díky nanotechnologii, našim zkušenostem a obyčejnému dennímu světlu, jsme již dnes schopni všem zájemcům o čisté a zdravé bydlení nabídnout jednoduché řešení. Nano-nátěry FN se postarají téměř o vše, co je nám nepříjemné nebo nám přímo škodí. Ať už je to zápach kouře či přepálených tuků, viry, bakterie, alergeny nebo výfukové zplodiny automobilů. Velmi rádi pomůžeme tomu, aby nejen domácnosti, školy a nemocnice, ale i rušné ulice mohly být zdravější a krásnější,”
uvedl Ing. Svatopluk CHALUPA, CSc., předseda představenstva COLORLAK, a.s

Nano-nátěr FN® obsahuje jako funkční složku nanočástice oxidu titaničitého TiO2, které pomocí fotokalatyckého procesu, likvidují organické částice v ovzduší, tím že je rozloží na vodu a oxid uhličitý (CO2). Celý proces je aktivován ultrafialovým zářením, které je přirozenou součástí denního světla. Jedná se o účinnou, energeticky nenáročnou a bezporuchovou čističku vzduchu, která je nekompromisní ke všem organickým částicím v ovzduší, ale absolutně bezpečná k lidem a jejich domácím mazlíčkům.

“Fotokatalytické nano-nátěry řady FN® vznikly na základě uplatnění nejnovějších poznatků v oblasti nanotechnologií. Ve spolupráci s předním odborníkem na nanotechnologie, Ing. Janem Procházkou, se nám podařilo vytvořit produkt, který nemá v Evropě žádnou konkurenci. Ostatní produkty, ve kterých je fotoaktivní TiO2 obsažena přímo ve formulaci barvy, jsou totiž podstatně méně účinnější, a to výrazně. Podle typu aplikace nejméně 10 až 20krát méně účinnější,“
upřesnil Ing. Zdeněk Tůma, vedoucí strategických projektů společnosti COLORLAK, a.s.

 

“Pro představu, pouhá půlhodina stačí k tomu, aby se zakouřená místnost běžných rozměrů (ošetřená nátěrem FN®), zbavila cigaretového kouře a zápachu,” dodal.

Nanočástice oxidu titaničitého jsou zdravotně zcela nezávadné. Lidstvo s nimi žije téměř 100 let a je vystaveno jejich vlivu všude v okolí. Jsou součástí pigmentu titanové běloby, tedy například bílých i řady dalších interiérových a exteriérových barev či plastů. Naleznete je rovněž v potravinách pod označením E171, tedy například ve šlehačce ve spreji či bílém pečivu, zubní pastě, jogurtech, bonbónech, lécích ve formě potahovaných tablet, kosmetických přípravcích (opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem) a dalších.

Další informace a seznam distribučních míst naleznete na webu

www.aktivnistena.cz a www.aktivnistit.cz

Nátěry FN® (AKTIVNÍ NANO STĚNA, AKTIVNÍ NANO ŠTÍT)

Jedná se o vodné suspenze fotoaktivního oxidu titaničitého a anorganických pojiv. Po nanesení a zaschnutí tvoří vrstvu o síle 0,005 mm, která rozkládá všechny organické částice (karcinogeny, molekuly pachu, viry, bakterie, výpary z umělých hmot apod.) primárně na vodu a oxid uhličitý. Nátěrem ošetřený povrch je v podstatě samočistící. Mezi další vlastnosti nátěru FN® patří například vysoká odolnost proti grafitti.  Umělec spotřebuje na svůj výtvor 3x více barvy, kterou lze navíc z povrchu snadněji odstranit. Hlavní využití naleznou nátěry FN® v interiérech při čištění vzduchu a tvorbě sanitárního prostředí, ale také v exteriérech při ochraně fasád a čištění okolního vzduchu.