Hlavním problémem skla je jeho křehkost a minimální izolační vlastnosti. Špatné izolační vlastnosti jsou hlavním problémem v létě. Moderní technologie sice umožňují použití klimatizací, ale jsou zde i řešení, která nejsou tak známá, jsou levná a velmi praktická.

Možností, jak zamezit prostup tepla do místnosti, je použití protislunečních fólií. Tyto fólie jsou vybaveny kovovou vrstvou, která tepelné sluneční záření odráží. To je hlavní princip protislunečních fólií. Oproti klimatizaci není nutné vydávat další náklady na provoz a případné opravy zařízení.Fólie se dodávají v mnoha odstínech a tmavostech, takže si vybere opravdu každý. Díky fóliím také můžete zvýraznit vzhled Vaší budovy. Obecně můžeme říct, že čím tmavší a s vyšší reflexí si fólii vyberete, tím účinnější bude. Nicméně především pro byty a případně rodinné domy doporučujeme fólie střední tmavosti.

Protisluneční fólie se dělí primárně na dva druhy – externí a interní. Použití interních fólií je možné pouze na jednoduchá nebo na dělená dvojitá skla. Na izolační dvojskla nebo trojskla se důrazně doporučuje použití externích fólií. Při použití interních fólií na dvojitá izolační skla hrozí (při zvýšení teploty skel a tím i vyšší roztažnosti skel) prasknutí okna a tak či tak zde není  dosaženo takového protislunečního výkonu jako při použití externích fólií. Bohužel se na trhu mezi instalačními firmami objevuje řada „odborníků“, kteří Vám doporučí interní fólii místo externí. Díky tomu mají méně práce – instalace fólií z externí strany je více náročná – a mohou zákazníkovi nabídnout lepší cenu. Cena externí fólie je zanedbatelně vyšší než u interní fólie, protože musí mít speciální povrchovou úpravu odolnou vnějším vlivům.

Pokud máte dvojitá skla a nějaká firma Vám bude nabízet interní fólie, pravděpodobně nebude něco v pořádku. Těmto problémům předejdete, pokud si vyberete profesionály s dlouholetou praxí. Více informací o protislunečních fóliích naleznete na stránkách www.profolie.cz, které jsou projektem asociace dovozců okenních fólií. Na těchto stránkách naleznete veškeré informace a kontaktní formulář pro Vaše dotazy. Dotazy budou zodpovídány některým ze členů asociace, kteří Vám vždy sofistikovaně poradí. Všichni členové asociace patří mezi přední distributory fólií a nabízejí pouze kvalitní produkty, u kterých nemusíte mít strach o kvalitu. Samozřejmostí je profesionální přístup – výběr vhodného produktu a profesionální instalace.