Dnes již na rozlehlém pozemku stojí velkolepý dům, jehož koncept a architektura zaujme kolemjdoucího na první pohled. Funkcionalistické pojetí domu, který tvoří několik navzájem propojených objektů, umocňují velké prosklené plochy oken a nevšední šikmá střecha z hliníkových střešních šindelů PREFA s antracitovou povrchovou úpravou. To jen dále podtrhuje originální vzhled domu. Před několika málo dny jsme měli možnost se setkat přímo na místě s architektem a autorem výtvarného návrhu domu, panem Ing. Arch. Martinem Misíkem. Toho jsme se v úvodu našeho setkání zeptali na způsob jeho práce. Ten k tomu říká:
„V tuto chvíli již pracuji téměř sám. Pomáhá mi kolega, který je v důchodu, ale je to můj dlouholetý spolupracovník, konstruktér, kterého, když potřebuji, tak jej povolám. Nicméně převážně pracuji sám a upravil jsem podle toho i skladbu zakázek a věnuji se tak převážně koncepční práci.“

Zde ve Dvoře Králové jste navrhl krásný dům. Jaké bylo zadání investora a dal Vám při tvorbě návrhu volnou ruku?
Investoři přišli s určitou představou, která odpovídala pozemku, který je zde k dispozici. Jejich představu jsme ve fázi studií postupně dolaďovali až k tomuto výsledku. Já osobně při své práci preferuji spolupráci s investorem od začátku až do konce realizace. Tato spolupráce zde probíhala naprosto nadstandardně. Vzájemně jsme se při ní poznali a velmi dobře jsme si při ní rozuměli. Jsem přesvědčen, že i z tohoto důvodu bylo dosaženo výsledku, který zde vidíte.

Proč byla pro zastřešení domu zvolena šikmá střecha?
Dům se nachází ve zvlněné podkrkonošské krajině. A to byl důvod, proč jsme pro zastřešení domu zvolili sedlovou střechu, i když já osobně preferuji ve své tvorbě soudobý výraz, kterým je z mého pohledu spíše střecha plochá nebo zelená. Nicméně ve zdejší lokalitě nám připadalo při tvarování hmoty domu vhodnější použití sedlové střechy.


Jaké je stavební a dispoziční řešení domu?
Dům je postaven z klasických materiálů. Nosné zdivo je provedeno z keramických cihelných bloků s integrovanou izolací, podstřešní konstrukci tvoří ocelový krov, který je vzhledem ke konfiguraci střechy poněkud složitější, nicméně byl zámečnickou firmou velmi dobře proveden. Střecha je pokryta hliníkovým šindelem od společnosti PREFA v barvě P.10 antracitové. Dispoziční řešení domu pak vycházelo z původních představ investorů s tím, že já preferuji vstup do centrální části domu tak, aby bylo možné jít z tohoto prostoru v domě na více stran. Zde vzhledem k velikosti domu a proporcím pozemku jsme zvolili řešení, že vstup není situován do středu dispozice, ale z dispozice byly vyčleněny veškeré technické a doplňkové věci, kterými jsou objekty stojící před domem. Jakousi bránou v jednom z těchto objektů se pak vchází přímo do obytné části domu. Vnitřní dispozice domu je pak rozdělena na obytnou a klidovou část.

Vyniká především nekonvenční zastřešení domu. Jaký materiál byl pro realizaci střech použit?
Jak jsem již zmínil výše, pro zastřešení domu byla použita hliníková střešní krytina značky ­PREFA, která je svým systémovým řešením vhodná nejen k realizaci klasického zastřešení plochých rovin sedlových střech, ale umožňuje i vytvoření různých masek a detailů v obvodovém plášti domu, které pak celý dům dotvářejí. Lze tak říci, že se jedná o inspirativní a tvůrčí materiál, se kterým jsme zde měli možnost pracovat. Vše se tu navíc potkalo s velmi kvalitním řemeslem, takže detaily, které zde byly námi v před­realizační fázi navrženy, jsou nyní dokonalé.

Jaké jsou výhody střešních krytin PREFA?
Tady je velmi jednoduchá a krátká odpověď. Tyto mate­riály jsou vysoce kvalitní, trvanlivé a střecha pokrytá materiály ­PREFA prostě neteče. Mohu to takto potvrdit, protože mám zpětnou vazbu hned z několika realizací, kde byly tyto materiály použity. Já si samozřejmě zjišťuji reference o výrobcích a dodavatelích materiálů, které použiji ve svých návrzích, protože investorovi chci garantovat funkčnost mých řešení ne na pět let, ale po celý život. Proto sháním materiály, které tomuto požadavku vyhoví. A reference na střechy ze systémů PREFA byly veskrze pozitivní. Střechy netečou, na nic nejsou reklamace a jedná se o dokonale vytvořený systém, s nímž se dá vytvořit řada tvarově zajímavých věcí.


Je s funkcí střechy spokojen i zdejší investor?
O způsobu zastřešení jsme s investorem samozřejmě vedli intenzivní diskuze. Hovořili jsme o tom, jaká by měla být skladba střechy a střešního pláště tak, aby střecha plnila nejen svoji ochranou funkci před dešťovou vodou, ale měla také dokonalé tepelněizolační vlastnosti. V obou těchto hlediscích mi klienti vyjádřili svou naprostou spokojenost.

Doporučil byste zastřešení ze systémů PREFA i dalším potenciálním stavitelům rodinných domů?
Určitě ano. Samozřejmě díky této realizaci je možné je zde pozvat, aby se tzv. „in natura“ mohli přesvědčit o kráse, vlastnostech i funkčních hodnotách tohoto typu zastřešení.

 

Děkujeme za rozhovor a srdečné přijetí
Ivo Románek