Dnešní doba výrazně orientovaná na opakovanou spotřebu příliš nepřeje trvanlivým, vysoce kvalitním výrobkům a řešením. Dvojnásob to platí při výběru radiátorů. Spotřebitelé mají sklony vybírat levná, na první pohled atraktivní tělesa, která vyhovují tvarem, barvou a deklarovaným výkonem, aniž by si uvědomovali, že výběr radiátoru je záležitostí na celý život. Levná tělesa pak musí i několikrát měnit, opravovat, často jsou překvapeni nízkým výkonem, nestálostí barev, nevalnou kvalitou povrchu, a v konečném součtu i několikanásobnými náklady. Prodejcům a montážním firmám stoupají náklady na reklamace, zákazníci se obrací ke konkurenci, a firmy neprávem přichází o renomé. Tomu se lze vyvarovat výběrem osvědčené značky, která dokáže nabídnout kvalitu nejen na pohled.

Lakované radiátory Zehnder mají dvojí povrchovou úpravu: opakovaně se noří do antikorozní lázně, a poté se na ně elektrostaticky nanáší vrstva práškové barvy, která po vypálení vytváří žádoucí finální strukturu.


Tajemství dlouhé životnosti se skrývá pod vrchním lakem
Přestože značka Zehnder nabízí lakované radiátory ve všech cenových kategoriích, všechny, ať už bytové, anebo koupelnové, jsou opatřeny dvouvrstvým lakováním. Radiátor je po svaření a zkoušce těsnosti nejprve důkladně odmaštěn, a poté podroben chemické úpravě povrchu oceli fosfátováním zvyšujícím odolnost proti korozi a zlepšujícím odolnost laku. Po dalším odmaštění následuje anaforetické nebo kataforetické nanášení základní vrstvy laku s vysokou antikorozní ochranou. Poté se radiátor suší a základní lak tvrdne. Druhá vrstva – vrchní práškový lak – se nanáší elektrostaticky, a lak se vypaluje na požadovanou tvrdost. Výsledkem je dokonale hladký povrch, vyšší odolnost proti mechanickému poškození, podstatně vyšší odolnost vůči korozi. Snazší je i čištění, protože na dokonale hladký povrch nepřilne prach. Stačí občasné vyčištění speciálním lanolinovým kartáčem Zehnder z pravé ovčí vlny.

Riziko poškození povrchu existuje vždy, lze jej ale minimalizovat
Ani sebekvalitnější povrch ovšem není nezničitelný. Riziko představuje samotná manipulace s radiátorem při instalaci, používání agresivních čisticích prostředků, anebo neopatrné nakládání ostrými předměty v jeho blízkosti. Upadne-li na radiátor ostrý těžký předmět, neobejde se to bez šrámu. Pokud je ale radiátor kvalitní, projeví se ochranná funkce spodní tvrzené vrstvy. „Tradičně největší výzvou je vlhkost. Opakované zavěšování vlhkých ručníků nejlépe ověří kvalitu povrchu radiátoru,“ říká k rizikům poškození radiátoru Ing. Miroslav Váša, produktový manažer Zehnder pro oblast designových radiátorů, a dodává: „Kvalita antikorozní vrstvy a přidání druhé vrstvy laku minimalizuje pravděpodobnost, že se vlhkost z prostředí koupelny dostane až na ocel, z níž jsou radiátory vyrobeny. Protože ne každý si může dovolit investovat do radiátorů z nerezové oceli, kde problém koroze odpadá, snažíme se docílit podobné odolnosti i u běžné oceli. Tím se radiátory Zehnder liší od běžné konkurence.“ Prvotřídní dvouvrstvé lakování je ale důležité i u bytových radiátorů, které jsou sice méně ohroženy korozí díky nižší vlhkosti, ale naopak jsou více vystaveny možnosti mechanického poškození.

Pozor na zavzdušněné radiátory
Zároveň ale odborník z firmy Zehnder upozorňuje na to, že i ten nejlepší radiátor potřebuje základní péči: „O stav otopné soustavy je třeba se starat. Zavzdušnění radiátoru nejenže výrazně snižuje jeho topný výkon, ale navíc urychluje narušení jeho povrchu. Lak je vždy mírně porézní, a pokud se horní část zavzdušněného radiátoru neprohřívá, při opakovaném zavěšování mokrých ručníků povrch trpí dlouhodobým vystavením vlhkosti. Ta může postupem času proniknout až na samotnou ocel a spustit korozi.“ Druhá vrstva laku ale i v takovém případě tento proces výrazně zpomaluje, a prodlužuje tak životnost radiátoru.

Trubky radiátoru Zehnder Metropolitan jsou dokonale svařené, bez viditelných svárů.


Neviditelné sváry nejsou jen designovou finesou
Výjimečnost radiátorů Zehnder ale nezačíná lakováním. Designové radiátory Zehnder jsou vyráběny z vysoce přesných ocelových trubek, které jsou vzájemně spojeny svařováním bez viditelných svárů. Toho značka dosahuje díky inovativní technologii laserového a hybridního svařování, které zajišťuje dokonalou těsnost spojů a umožňuje pak zmiňovanou dokonalou povrchovou úpravu dodávající radiátorům Zehnder perfektní vzhled.

Ochranu ocelových radiátorů proti korozi lze posílit také zinkováním, které si u některých řad radiátorů Zehnder, například Zehnder Charleston nebo Zehnder Excelsior, lze objednat za příplatek. Ocel se před nanášením dvojího laku pokryje vrstvou zinku, která ještě zvýší odolnost radiátoru. Zinkování ale není levnou záležitostí, a tak se značka Zehnder snaží kompenzovat handicap „obyčejné“ oceli svými technologickými inovacemi.

Vysoce jakostní chromování se čtyřmi vrstvami kovu mají jak nejlevnější, tak nejdražší modely radiátorů Zehnder. Na obrázku chromovaný radiátor Zehnder Yucca Asym.


Čtyřvrstvé chromování
je záruka
Díky své univerzálnosti a příznivé ceně jsou zejména v koupelnách stále populární i chromované radiátory. Při jejich výběru je ale na místě zvláštní obezřetnost. „Není chromování jako chromování,“ komentuje Miroslav Váša potřebu dobře zvážit levná řešení. Výhodou chromovaných radiátorů Zehnder je vysoce jakostní chromování zahrnující galvanické nanášení čtyř kovových vrstev. „Na dokonale mechanicky očištěný a odmaštěný radiátor postupně nanášíme dvě vrstvy mědi a po jedné vrstvě niklu a chromu. První dvě měděné vrstvy chrání radiátor před korozí a vyhlazují nerovnosti, nikl dodává chromu typický „stříbrný vzhled“ a dále zvyšuje odolnost proti korozi a hladkost povrchu. Poslední chromová vrstva dává radiátoru výsledný vzhled, je garantem lesku a tvrdosti povrchu. Proces galvanizace je završen závěrečným leštěním,“ popisuje proces chromování odborník. Výhodou dodatečné vrstvy mědi, která není standardem u běžných radiátorů, je hladkost a tvrdost povrchu, vyšší odolnost proti oděru a korozi, vysoký lesk a dlouhá životnost. Zehnder používá toto vysoce jakostní chromování vždy: od základních modelů jako Zehnder Aura až po ty nejdražší, například Zehnder Yucca. Při výběru tak nelze sáhnout vedle, ať už pracujete s jakýmkoli rozpočtem. Více na www.zehnder.cz.