Nejvýše položené staveniště v Německu
Stavební práce na Zugspitze byly dokončeny. Kromě nové lanovky od jezera Eibsee až k nejvýše položené horské stanici byla modernizována i restaurace, která se zde nachází. "V první řadě jsme chtěli zlepšit kvalitu služeb a zamezit dlouhému čekání našich hostů v rušných dnech. Nová lanovka na Zugspitze je také technicky 'nejmodernější' a se svou předchůdkyní se již nedá srovnávat," řekl Matthias Stauch, generální ředitel společnosti Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG.
Panorama 2962 se již otevřela návštěvníkům. V šesti měsících zde proběhly rozsáhlé renovační práce. V nadmořské výšce téměř 3 000 m se multifunkční restaurace představuje jako architektonická pastva pro oči. "Podávají se zde typické speciality z alpského regionu, které zdobí spousta panoramatických výhledů," uvádí Steffen Korff, ekonomický ředitel společnosti Bayerische Zugspitzbahn, který je zodpovědný za gastronomický koncept v Panorama 2962. Celkem nová restaurace nabízí místo pro přibližně 450 hostů uvnitř a asi 850 venku.

Atraktivní vzhled, působivé panorama
Panorama 2962 na vrcholu Zugspitze představuje nejlepší výhled jak po krajinné, tak po kulinářské stránce. Díky dřevěným stropům a lenoškovému čalounění vyzařuje tato restaurace nad mraky potřebnou útulnost i ve špičce. Na východě nabízí okna od podlahy ke stropu výhled na vrcholový kříž Zugspitze, zatímco na severu zvou barové stoly s barovými židlemi k vychutnání výhledu na úpatí Alp. Z výhledu od jezera mohou návštěvníci také skvěle nahlédnout do technologie lanovky na Zugspitze.
Návštěvníci se mohou kochat také pohledem na své nohy. Nově položená, 20 mm silná masivní dubová prkna harmonicky zapadají do celkového útulného dojmu nové nejvýše položené restaurace. Přírodní dřevěná podlaha viditelně umocňuje hodnotný celkový dojem z objektu a dodává mu teplo a útulnost. Přirozený charakter povrchu a příjemný dojem podtrhuje stylově vyladěné vybavení.

Spojení kvalitního zázemí a neopakovatelného výhledu, to je restaurace Panorama 2962


Výzvy: Klimatické podmínky, postup na staveništi a stávající podklad
Na staveništi čekaly tři velké výzvy. Zaprvé, pokládka masivních prken v nadmořské výšce 3 000 m n. m. je vzhledem ke klimatickým podmínkám všechno, jen ne samozřejmost. "V takové nadmořské výšce jsou klimatické podmínky úplně jiné než na úpatí hor," ví Bernhard Kraus. "Zejména vlhkost vzduchu je mnohem nižší. Dřevo se proto musí několik týdnů aklimatizovat, jinak hrozí, že po montáži popraská."  
Plocha restaurace, kterou bylo třeba položit, činila přibližně 800 m². "Nemohli jsme však pokrýt celou plochu najednou, ale pouze po částech," připomíná Bernhard Kraus. "Kvůli úzkému časovému oknu do otevření pracovalo na stavbě několik řemeslníků současně. Například zatímco jsme pokládali podlahu, tesař současně montoval složitý dřevěný strop." Všechna zúčastněná řemesla se tedy musela přesně držet plánovaného stavebního pořadí, aby si nikdo nepřekážel a práce mohly rychle pokračovat.
Navíc se v budově nacházely různé podklady. "Část z 800 m² byla pokryta stávajícími dlaždicemi, druhou část tvořil nově položený rychlý cementový potěr," říká Kraus. "Něco takového se také nestává každý den." V prvním kroku bylo proto nutné zkontrolovat pevnost spojení stávajících dlaždic, odstranit duté dlaždice a provést intenzivní diamantové broušení se zrnitostí 40. V druhém kroku bylo nutné zkontrolovat, zda jsou dlaždice v pořádku. To sloužilo k vytvoření povrchu s dobrou přilnavostí. Po očištění stávajícího obkladu základním čisticím prostředkem RZ mohly práce konečně začít.

Aplikátor pro parketová lepidla UZIN ATD 100 má velice jednoduchou obsluhu, je odolný a ergonomický, navíc využívá AKU baterii. Takže Vám nepřekáží žádný kabel


Příprava podkladu a oddělení na podložce
Společnost Kraus nejprve na obloženou podlahu nanesla dvousložkovou penetraci z epoxidové pryskyřice UZIN PE 460. Ta na jedné straně sloužila k ochraně masivních podlahových prken před účinky staré stávající konstrukce, na druhé straně měla také za cíl zpevnit částečně nestabilní místa. UZIN PE 460 je uzavírací penetrace na bázi epoxidové pryskyřice speciálně vyvinutá pro nestabilní a vlhké podklady a je vhodná mimo jiné k uzavírání vlhkosti z cementových potěrů a betonových podkladů.
Dalším krokem bylo oddělení napětí masivních podlahových prken od podkladu. K tomu byla použita pnutí snižující a vyztužující netkaná podložka pod lepené pokládané parketové podlahy UZIN Multimoll Vlies.   
Přemosťující podložka byla lepena dvousložkovým PUR lepidlem na parkety UZIN MK 92 S. Univerzálně použitelné řešení problémů v oblasti parketových lepidel se výborně hodí pro lepení různých izolačních a kladečských podložek. Bernhard Kraus nanesl lepidlo na celou plochu podkladu opatřeného základním nátěrem a přemosťující podložku položil přímo do lepicího lože. Pro zlepšení přilnavosti byla podložka dodatečně válcována.

Lepení dřevěné podlahy lepidlem UZIN MK 250 je díky velmi dobré stabilitě hřebínku lepidla a velmi dobré přilnavosti uživatelsky přívětivé a jednoduché


Lepení

Masivní dubová prkna byla nakonec nalepena přímo na netkanou podložku. Montážní tým lepil masivní prkna jednosložkovým parketovým lepidlem UZIN MK 250, které bylo dodáno v “salámovém“ balení. "Lepidlo UZIN MK 250 se vyznačuje především snadnou manipulací" uvádí Bernhard Kraus. "Velmi dobrý výsledek, silná přilnavost, velmi dobrá stabilita hřebínku a rychlá pevnost, to jsou přesně ty vlastnosti, které dobré parketové lepidlo na masivní podlahová prkna potřebuje."
Montážní pracovníci nanesli parketové lepidlo pomocí aplikátoru UZIN ATD 100. Výhodou je zde nejen snazší práce v ergonomické poloze ve stoje, ale také snížení množství odpadu z obalů díky použití balení “salámů“ místo klasických nádob na lepidlo. To bylo velmi výhodné pro omezené logistické možnosti na stavbě, protože nebylo nutné odvážet prázdné kbelíky ze stavby.

Výsledek
Zkušenému týmu se podařilo realizovat projekt instalace ve výšce 2 962 m n. m. s velkou pečlivostí a dokonalostí, a to i přes neobvyklé podmínky a vysoké klimatické nároky. Díky technickému poradenství při aplikaci bylo možné najít řešení renovace na míru pro daný stavební projekt. Prémiové instalační materiály zaručovaly bezpečnou práci s optimálním výsledkem "S výsledkem firmy Kraus jsme velmi spokojeni," uvádí Steffen Korff. "Tým se výborně přizpůsobil podmínkám na stavbě."

Masivní dřevěná podlaha dodává prostoru restaurace útulný vzhled