K tehdejší situaci říká: „Asi Vás nepřekvapí, když Vám řeknu, že mě pohled na výši záloh za plyn, obdobně asi jako řadu jiných spoluobčanů, mírně řečeno zaskočil. Z původní zálohy na úrovni cca 6 tis.Kč mě dodavatel plynu zaslal rozpis záloh s měsíční splátkou ve výši téměř 10000,- Kč. V duchu jsem si řekl, že tady končí veškerá legrace a že se spotřebou plynu v domácnosti je potřeba něco udělat. Prvním úsporným opatřením bylo snížení teploty na termostatu o 1°C. Ihned po té jsem se spojil s odbornými poradci ve společnosti Gienger s.r.o., která se na prodej špičkové tepelné techniky již déle než 30.let úzce specializuje. Zajímalo mě, jaké mám další možnosti, jak za energie ušetřit. Ti mi vzhledem k tomu, že dům je vytápěn radiátory, doporučili provést výměnu zastaralého atmosférického plynového kotle za nový moderní kondenzační kotel od německého výrobce značky Brotje.

Dozvěděl jste se od nich také, jaké úspory byste mohl po instalaci nového plynového kotle Brotje očekávat?
„Ano. Dozvěděl. Vysvětlili mi, že díky využití kondenzačního tepla pracují kotle Brotje až se 109% topným účinkem. To by nám ve srovnání s provozem původního atmosférického kotle mělo zajistit úsporu plynu ve výši až 30%.

Byla výměna kotle náročná?
Z mého pohledu šlo vše velmi hladce. Dvěma zkušeným montérům zabrala celkem dva dny. První den přijeli, vyložili veškeré komponenty nutné k výměně kotle i samotný kotel a pustili se do práce. Ta začala odpojením a sejmutím starého kotle a zavěšením nového kotle Brotje do stejného místa v kotelně domu. Následně byla původním komínovým průduchem spuštěna speciální plastová vložka, která slouží pro odvod spalin z kondenzačního kotle. Některé kulové ventily v kotelně již netěsnily, a proto byly také vyměněny. K podlaze kotelny byl do kanálku sveden odvod kondenzátu. Dále byl upraven i odtah kotle do komína a kotel byl napojen na nový plastový odtah spalin.

Jak probíhalo zprovoznění kotle?
Z důvodu, že výměna kotle probíhala v zimním období, tak byl kotel montážní firmou nejdříve spuštěn na manuální režim. Obsluha kotle je přitom velmi jednoduchá. Levým kolečkem se pootočením nastavuje teplota vody pro ohřev zásobníku TUV a druhé kolečko pak slouží k nastavení teploty vody v topné soustavě. Toto zprovoznění nám zajistilo okamžitou dodávku tepla a teplé vody do domácnosti. Následující den přišli technici montážní firmy a propojili kotel s pokojovým termostatem. Ten umožňuje režim manuálního nebo plně automatického provozu kotle. My jsme si nechali technikem nastavit automatický provoz kotle s denním a nočním režimem v souladu s využitím objektu ve všední pracovní dny, kdy jsme v práci, a o víkendu, kdy jsme převážně doma. Musím říci, že systém funguje skvěle. V době naší nepřítomnosti sníží teplotu v domě a šetří plyn, před naším příchodem domů sepne a nás přivítá příjemné teplo. Nemůžeme si to s ženou vynachválit.

Na závěr našeho setkání se pana Karla ptáme, zda-li jej nový kotel překvapil ještě něčím dalším…
A víte že ano? Překvapil nás především svým neuvěřitelně tichým chodem. Ve srovnání s původním kotlem, který byl při sepnutí vždy slyšet, tady nic. Ani nevíme, že topíme. Co však pro nás bude v souvislosti s instalací nového kotle skutečně zásadní, bude pohled na vyúčtování plynu po skončené topné sezóně. Se ženou společně věříme, že se nám s novým kotlem podaří vysoké ceny plynu stlačit na téměř původní, přijatelnou míru“,  dodává na závěr při našem loučení s úsměvem pan Karel.

Ivo Románek