Stavební veletrh FOR ARCH představí nejširší portfolio technologií a trendů oborů vytápění a dřevostaveb a poradí návštěvníkům, kteří svá řešení teprve hledají. Akce se koná ve dnech 20. až 24. září na výstavišti PVA EXPO PRAHA. Partnerem veletrhu FOR ARCH je Skupina ČEZ. Oficiálními vozy veletrhu jsou automobily značky FORD.

Obor vytápění prochází velkými změnami. Drahé energie tlačí Čechy k hledání možností vytápění, které jsou levné, jednoduché a dostupné. „Lidé se obracejí k obnovitelné biomase, především ke kusovému dřevu a ostatním tuhým palivům včetně hnědého uhlí, kde moderní tepelné zdroje umí tato tuhá paliva spalovat dle nejpřísnějších evropských ekologických norem Ekodesign,“ řekl Evžen Rojek, obchodní ředitel a člen představenstva společnosti ROJEK a.s., s jejímiž odborníky se budou moci poradit návštěvníci na veletrhu FOR ARCH osobně. Jak dodává, chování zákazníků se v době energetické krize významně změnilo.

Přichází řada nových zákazníků, kteří neřeší výměnu starého nevyhovujícího kotle za nový ekologický. Tito noví zákazníci hledají záložní nezávislý zdroj levného dostupného vytápění. Každý, kdo má komín, tak hledá k jinému, doposud hlavnímu zdroji vytápění, rezervní alternativní zdroj,“ vysvětluje Evžen Rojek.

Trend mění i dotace
Vyšší zájem o úsporné řešení v domácnostech zaznamenal i dotační program Nová zelená úsporám, v němž aktuálně jednoznačně převládají žádosti o dotace na tepelná čerpadla. Zatímco v roce 2021 bylo přijato 3750 žádostí, za letošní rok se počet zvýšil již na 7738. „Zvýšený zájem v letošním roce je dán především tím, že dříve nebylo možné v programu žádat dotaci na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo, tyto dotace byly poskytovány z programu kotlíkových dotací. Ty jsou nově ale cílené pouze na domácnosti s nižšími příjmy. Proto byla do nové etapy Nové zelené úsporám přidána možnost podpory tepelných čerpadel, aby i ostatní domácnosti – nejen ty nízkopříjmové – měly možnost získat finanční příspěvek na výměnu svého starého kotle za tepelné čerpadlo,“ řekla tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR Lucie Früblingová.

Stále oblíbenější dřevostavby
Stavební rozmach zažívají v současnosti také dřevostavby. V oblasti typů staveb rodinných domů zůstávají podle Asociace dodavatelů montovaných domů preference víceméně bez velkých změn. Ze dvou třetin se staví bungalovy, zhruba třetina jsou patrové domy. V loňském roce se rozšířily dřevostavby také v oblasti bytových domů, školek, nástaveb a dalších.

„Svůj podíl na oblíbenosti dřevostaveb má bezpochyby společenská snaha o udržitelnost a život s respektem k životnímu prostředí. Dřevo jednoduše nemá konkurenci – je jediným obnovitelným stavebním materiálem, který efektivně pohlcuje CO2. Zároveň má vynikající tepelněizolační vlastnosti. Ruku v ruce s tím proto jde zájem o energetickou soběstačnost, nižší závislost na dodavatelích energií a tepelný komfort v každém roční období. Naši zákazníci mají v ceně domu fotovoltaiku a tepelné čerpadlo, což je zvláště v dnešní době veliký benefit. Priority zákazníků se soustředí i na rychlost výstavby a garanci termínů a cen,“ říká Jiří Buchal, generální ředitel společnosti RD Rýmařov, která se představí na veletrhu.

Dřevostavbám podle Jiřího Buchala nahrává i fakt, že se trh potýká s nárůstem cen, problémy s dodávkami materiálů a zpožděním celé výstavby. Oproti zděným domům jsou vyrobeny a postaveny maximálně v řádu několika měsíců, což další náklady významně eliminuje.

Stavební veletrh FOR ARCH bude prezentovat nejvíce produktů, odborníků i prodejců vytápěcích technologií a dřevostaveb na jednom místě ve dnech 20. až 24. září v Letňanech. „Kromě využití bezplatného poradenství se mohou návštěvníci seznámit s technologickými možnostmi a trendy nejen v oblasti vytápění a dřevostaveb. Již 33. ročník se zaměří také na zabezpečení a chytré domácnosti, sekci stavebních prvků a materiálů, fotovoltaiky či oboru bazény a sauny & spa,“ řekla ředitelka veletrhu Kateřina Maštalířová.

 

Podrobnosti najdete na www.forarch.cz.