„Bohatý program nabídne veletrh FOR ARCH svým návštěvníkům po celou dobu konání od úterý 17. do soboty 21. září. Poutavé konference, přednášky, semináře i workshopy budou připraveny pro profesionály ze stavebních odvětví, ale i pro zájemce z řad široké veřejnosti,“ řekla ředitelka veletrhu Kateřina Horáčková.

Prvním bodem programu v úterý 17. září bude zahajovací konference veletrhu České stavebnictví: Vzestup či pád?, která se zaměří na aktuální kondici českého stavebnictví, ekonomické vlivy, přípravu strategických liniových staveb, náběh stavebního zákona, plány v oblasti dostupného bydlení a další. Spolu s organizátorem veletrhu, společností ABF, a.s., konferenci pořádají CEEC Research a Svaz podnikatelů ve stavebnictví. V rámci úterního programu se uskuteční také například přednášky Bezpečný domov pořádané Ministerstvem vnitra ČR a Trendy ve fotovoltaice a akumulaci od Solární asociace.

Středa 18. září přinese ESG Summit 2024: Udržitelné stavitelství pro budoucnost, který organizuje ABF, a.s. a který se bude věnovat klíčovým aspektům ESG (Enviromental, Social and Governance). Vystoupí zde odborníci z různých sektorů od finančních služeb přes stavební průmysl i akademickou sféru. Konference se zmíní nejen o trendech a legislativních požadavcích, ale přinese i praktické rady a příklady z praxe, jak implementovat ESG principy do projektů. Středeční program dále podpoří konference Budoucnost českého stavebnictví: Kombinované stavby. Její mluvčí se zaměří na udržitelnou budoucnost kombinovaných staveb a kontejnerovou architekturu. Během dne proběhnou také přednášky o ekonomické a technické perspektivě vytápění plynem nebo o návrzích oken z hlediska akustiky.

Ve čtvrtek 19. září se mohou zájemci zúčastnit konference Požární bezpečnost staveb, kterou pořádá portál TZB-info ve spolupráci s profesní komorou požární ochrany. Během jednotlivých ročníků se akce etablovala jako mimořádné odborné sympózium i jako významné setkání profesionálů z oboru se zájemci o téma požární bezpečnosti ve vztahu k budovám a stavebnictví obecně. O stínicí technice v bytových domech budou hovořit mluvčí na konferenci pořádané Svazem podnikatelů ve stínicí technice. Jak udržovat fasády, to prozradí odborníci z Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR. Nebudou chybět ani tutoriály na témata energetických úspor či možností získání státních dotací pro rekonstrukce či stavby bydlení.

V pátek 20. září se zájemci z řad návštěvníků dozvědí během doprovodného programu například to, jak lze využít fotovoltaiku pro bytový dům co nejefektivněji, jak na soběstačný dům v roce 2025 nebo se mohou seznámit s desaterem pasivního domu a prohlédnout si prezentaci pasivní dřevostavby. Nebude chybět ani přednáška o tom, jakým chybám na stavbách předcházet či jak je vyřešit, když už k nim dojde, nebo přednáška na téma Jak na rekonstrukci rodinného domu. Koho zajímají chytré technologie, může zajít na seminář, kde se dozví, jak je propojit v jeden funkční celek pomocí chytré domácnosti.

Vše o podpoře energeticky úsporných renovací rodinných i bytových domů v programu Nová zelená úsporám, peníze předem a výhodný úvěr k dotaci Oprav dům po babičce i změny ve výměnách starých kotlů, to bude program přednášky Jak na úsporné bydlení, kterou pořádá Státní fond životního prostředí ČR.

Sobotní program 21. září zahájí Asociace dodavatelů montovaných domů s přednáškou Dřevostavby aneb Jak kvalitně bydlet. O dotacích a energetických opatřeních pro rodinné domy v roce 2024 bude hovořit G Servis CZ, pro návštěvníky se bude konat i přednáška o ekonomické rekonstrukci koupelen či ekologické renovaci kuchyňských linek. Centrum pasivního domu připravilo téma Desatero chytré renovace a vše, co potřebujete vědět pro správný výběr tepelného čerpadla pro rekonstrukce, poradí STIEBEL ELTRON.

Podrobnosti o programu a informace o možnostech účasti na akcích doprovodného programu najdete na www.forarch.cz.