Výrobce stavebních strojů Komatsu patří mezi průkopníky a světové lídry v oblasti software pro zavádění inteligentního řízení stavebních strojů  tzv. Smart Construction. A právě letos v létě oddělení Smart Construction společnosti Komatsu uvádí na evropský trh vlastní 3D indikační systém pro smíšený strojní a vozový park s názvem Smart Construction Retrofit Kit. Jak řekl v úvodu setkání s novináři na sklonku června v brněnské pobočce společnosti Kuhn Bohemia, (která je výhradním dovozcem stavebních strojů značky Komatsu na Český stavební trh) ředitel společnosti, pan Ing. Daniel Sys, „Cílem vývoje tohoto systému je pomocí sady Retrofit Kit  umožnit konvenčním rypadlům provádět digitálně koncipované práce na stavbě v mnohem širším měřítku a snadněji, než tomu bylo doposud.“.
Obdobně, jako všechna jiná řešení Smart Construction je i sada pro modernizaci Retrofit Kit součástí celého ekosystému Smart Construction. To znamená, že data shromážděná Retrofitem nebudou použita pouze pro pomoc operátorům na stavbě, ale budou také přenášena do dalších řešení Smart Construction, jako je Smart Construction Fleet a Dashboard, kde budou všechna data analyzována. Odtud budou poskytovány užitečné poznatky, které pomohou vedení stavby snáze docílit provádění bezpečné, čisté, hospodárné a efektivní práce na svěřených úkolech. V rámci urychlení digitalizace stavebnictví  Komatsu dále spojuje své síly s renomovanými vývojářskými společnostmi, jakými jsou  NTT DOCOMO, Sony Semiconductor Solutions a Nomura Research Institute s cílem ještě více urychlit digitální transformaci stavebních procesů ve světě, Evropě i České republice.
Prezentace v Brně se zúčastnil také manažer oddělení podpory systému Smart Construction, pan Nathan Héylen z Belgie. Ten ocenil vedoucí roli společnosti Kuhn Bohemia při zavádění systémů Smart Construction v ČR a zároveň vyzdvihl jednoduchost a dostupnost indikačního systému Smart Construction Retrofit Kit pro zákazníky, kteří chtějí ve své činnosti dosáhnout větší efektivity, přesnosti a informovanosti související s provozem stavebních strojů.

Ivo Románek