Mohl byste představit portál merXu těm, kteří o něm slyší poprvé? Pro koho je tato platforma primárně určena?
Online tržiště merXu je určeno pro všechny firmy a podnikatele, kteří potřebují nakoupit produkty nebo materiál pro své podnikání. Zaměřujeme se výhradně na ­transakce s produkty, které nejsou určené koncovým zákazníkům, jde tedy o B2B portál.

Jaké produkty lze na ­merXu obchodovat a jak široká je v současné době jejich nabídka?
Na merXu je nyní zalistováno více než 7 mil. produktů z různých technických kategorií. Nakoupit či prodat přes merXu lze např. stavebniny, elektrotechniku, chemii a metalurgii, nářadí, osvětlení, ochranné pracovní pomůcky, materiály a produkty z oblasti topení a instalace, zemědělství, IT technologie, popř. HoReKa a gastro.

Dalo by se říci, že z portálu chcete vybudovat evropské tržiště s průmyslovými produkty? V kolika zemích je merXu nyní dostupné a kam se hodláte rozšiřovat dál?
V současné době působíme v 8 evropských zemích. Od počátku působíme v České republice, na Slovensku, v Polsku, ­Litvě a Estonsku. Své pobočky jsme následně zřídili také v Rumunsku a Maďarsku. Posledním přírůstkem do naší rodiny je Německo, kde jsme pobočku otevřeli na začátku letošního roku. Spousta našich současných partnerů oceňuje fakt, že se s naší pomocí může jednoduše a levně dostat na tento velký trh, od kterého si i my slibujeme hodně. Výhledově bychom rádi působili na většině trhů EU.

Václav Liška - country manager merXu pro ČR


Jaké výhody plynou ze spolupráce s vámi nakupujícím, resp. prodávajícím?

Rádi bychom se stali jedním velkým online tržištěm, na které mohou přijít nakupující, a to jak živnostníci, tak firmy, kteří chtějí nalézt zajímavé produkty, materiály, zboží či služby od potenciálních dodavatelů, porovnat si jejich ceny, případně si vyjednat individuální ceny a následně jednoduše a bezpečně nakoupit.Prodávajícím chceme nabídnout nový obchodní kanál, v jehož rámci lze z jednoho místa oslovit miliony kupujících z regionu střední Evropy.K dalším výhodám patří pravidelné promo akce a bonusy např. za první nákup či opakované nákupy, doprava zdarma atp. Chceme ukázat zákazníkům, že nakupování přes merXu je snadné a každému se vyplatí.

Nabízíte na merXu i služby?
Ano, nově může každý zaregistrovaný subjekt, který si na merXu zalistuje své produkty, vedle nich nabídnout také své služby na obdobném jednoduchém principu. MerXu v podstatě slouží jako katalog těchto služeb. Zákazník si pak obdobně jako u produktů může dohodnout s dodavatelem individuální podmínky pro dodání konkrétní služby.

Jak je to s bezpečností obchodování? Nemusí mít obchodující firmy strach?
Bezpečnost je jedním z klíčových aspektů, na který klademe velký důraz. Zejména při obchodování se zahraničními firmami, se kterými tuzemské podniky prozatím nepřišly do kontaktu, je důležité mít jistotu, že obchodujete s ověřenou firmou, která vás nijak „nepodvede“. V merXu se staráme o zajištění zabezpečeného a důvěryhodného prostředí. Na portál se mohou zaregistrovat jen firmy a živnostníci, podmínkou pro registraci je IČO. Každý nově zaregistrovaný subjekt (­prodávající i kupující) proto kontrolujeme a staráme se o verifikaci jeho solventnosti. Chceme, aby na ­merXu obchodovaly jen bonitní firmy, které jsou spolehlivé!Pokud byste se chtěli dozvědět více o portálu merXu přímo od Václava Lišky, country managera pro ČR, stačí přečíst QR kód a zhlédnout video, ve kterém se mimo jiné dozvíte, jak se jednoduše zaregistrovat a začít nakupovat, resp. jak zalistovat a nabídnout své produkty prostřednictvím této unikátní platformy.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický