„S naším řešením chceme zareagovat na sílící poptávku po fotovoltaice. Ta je způsobená především novou energetickou vyhláškou a vyplývajícím požadavkem mít energie z obnovitelných zdrojů u novostaveb. Silným argumentem je ale také nejistá situace na trhu se zdroji primární neobnovitelné energie. V neposlední řadě pak chceme nabídnout inovativní produkt, který nenarušuje architektonický či estetický koncept domu,“ vysvětluje Daniel Frejvald, produktový manažer společnosti Wienerberger.

Fotovoltaické moduly jsou koncipovány tak, aby absorbovaly dostatek slunečního záření pro výrobu požadovaného množství elektrické energie. Zároveň splývají s krytinou a dotvářejí tak estetičnost střešní krytiny. U modulů není třeba zásahu do samotné střechy. „Naše moduly se instalují spolu se střešní krytinou v jedné rovině, našim zákazníkům poskytneme systémovou záruku na kompletní plášť střechy,“ dodává Daniel Frejvald, podle kterého je odhadovaná průměrná návratnost investice, při optimálních podmínkách, pod desetiletou hranicí s tím, že Wienerberger bude poskytovat dvacetiletou záruku na kompletní střešní plášť budovy.

Wienerberger se i za pomoci nových technologií postupně transformuje na poskytovatele plně integrovaných a energeticky účinných systémů. Společnost věří, že se fotovoltaika bude stále více prosazovat a jako největší výrobce stavebních materiálů se chce na tomto rozvoji podílet.

Moduly jsou díky strategickému partnerství se společností Exasun vyráběny v Nizozemsku. „Většina FV panelů instalovaných v Evropě jsou výrobky dovezené z Číny. Osobně očekávám, že díky platnosti nové vyhlášky dojde ještě k dalšímu výraznému zvýšení poptávky po fotovoltaických řešeních. To by mohlo zahltit výrobu v Číně a způsobit nedostatek panelů na trhu. I proto jsme rádi, že jsme uzavřeli partnerství s evropským výrobcem,“ dodává Daniel Frejvald.