S touto filozofií přistoupil k rekonstrukci bytu i pan Petr. Ten zdědil většinový podíl v panelovém bytě 3+kk v Praze a ihned po majetkovém vyrovnání se pustil do jeho komplexní rekonstrukce. K počátkům rekonstrukce poznamenává: „Byt se nacházel v udržovaném, nicméně původním stavu. Koupelnu tvořilo umakartové jádro s morálně zastaralými zařizovacími předměty a pohled na tento stav byl vskutku neutěšený“, vysvětluje dnes již s úsměvem pan Petr. Nyní koupelna svítí novotou a pokud by nás do ní někdo zavedl se zavázanýma očima, určitě bychom netipovali, že stojíme v koupelně panelového bytu, který má dohromady podlahovou výměru cca 55 m2.  Koupelna působí velmi prostorně. V jejím průčelí se nachází sprchový kout Vigour s oboustranně sklopnými dveřmi z transparentního skla a bílou vaničkou značky Kaldewai Cayono, vlevo u stěny je umístěna klasická vana (také Kaldewai Cayono) a vpravo od vstupu je umístěno velké umyvadlo (opět Kaldewai Silenio) s mohutným zrcadlem, jehož součástí je i integrované led osvětlení. Pro vanu i sprchový kout byly zvoleny pákové podomítkové baterie Kludi Ameo s ruční sprchou. Umyvadlo je osazeno stojánkovou pákovou baterií opět od firmy Kludi. Velmi zaujme i podsvícené toaletní zrcátko a další koupelnové doplňky z provenience firmy Keuco Edition 400. K odkládání toaletních potřeb a čistících prostředků slouží bílá umyvadlová skříňka ze sortimentu firmy Dřevojas se dvěma šuplíky ovládanými systémem push up. Punc originality koupelně dodává keramický obklad Versalites Elements a dlažba Ergon Cornerstone Slate Black, jejichž barevné provedení obsahuje odstíny zelené, hnědé a dnes i tolik moderní antracitové barvy.

K našemu údivu nad vybavením a prostorností koupelny pan Petr poznamenává: „Moje žena se nechtěla vzdát nedělní koupele ve vaně a já zase rychlé ranní očisty ve sprchovém koutu. Po dlouhém přemýšlení jsme dospěli k závěru, že zrušíme část chodby vedoucí k toaletě a vstup do ní vytvoříme z koupelny. Tím jsme získali prostor nejen pro vanu a sprchový kout, ale na toaletě nám vznikla ještě nika pro umístění pračky a sušičky,“ popisuje krátce průběh rekonstrukce koupelny pan Petr a dále dodává.

„Veškeré zařízení koupelny včetně obkladů jsme zakoupili v koupelnovém studiu Elements v Praze –Kunraticích, kde nám i výborně poradili. Dnes jsme s koupelnou a jejím vybavením skutečně nadmíru spokojeni. Navíc v současné době, kdy se nám narodil přírůstek do rodiny, velmi oceňuji i přítomnost vany, kterou jsem dříve ve vybavení koupelny nepovažoval příliš za nutnou, „ uzavírá naše setkání pan Petr.

Z návštěvy u pana Petra jsme odcházeli naplněni vskutku těmi nejlepšími pocity z toho, že promyšlenou rekonstrukcí bytu a koupelny v panelovém domě je v oblasti bydlení možné docílit obdobně vynikajících standardů, jako je tomu v současnosti u moderních,  zcela nově budovaných bytových projektů v Praze.

 

Ivo Románek