A právě na tuto skupinu drobných investorů se zaměřila pozornost týmu spolupracovníků ve společnosti ExtraNet Technologies s.r.o., kteří připravili webový projekt, který má za úkol informovat a pomoci těmto lidem s jejich záměrem. Více informací o tomto projektu nám sdělil jednatel společnosti ExtraNet Technologies s.r.o., pan Aleš Kudlák, společně s manažerem projektu www.solarmania.cz, panem Markem Machálkem.

Pánové, můžete nám krátce představit vaši společnost?

Firma ExtraNet Technologies s.r.o. se zabývá především komplexním řešením elektroinstalací. Zákazníkům dokážeme nabídnout maximálně možný rozsah služeb - od úvodního poradenství přes projekční činnost až po vlastní realizaci a následné servisní služby. Poskytujeme slaboproudé i silnoproudé rozvody, kamerové systémy, systémy docházky, požární a zabezpečovací systémy, inteligentní domy, měření a regulace atd. Dále vlastníme specializovaný velkoobchod s elektroinstalačním materiálem. Především díky nadstandardním vztahům s mnoha výrobci a distributory máme výborné podmínky na vstupu, které ovšem dokážeme přenést na své zákazníky. Od minulého roku se zabýváme i realizacemi fotovoltaických elektráren, subdodavatelsky jsme se podíleli na několika větších projektech. V budoucnosti bychom se rádi více věnovali i našemu koníčku, který je z úplně jiného soudku - vínu. Máme vyjednány exkluzivní podmínky s výrobci ze španělské oblasti Rioja.

Pro jaké investory nejčastěji pracujete a kdo jsou vaši zákazníci?

Našich služeb využívají jak veřejné organizace, tak i soukromé podniky. Mezi naše zákazníky patří např. hotely, nemocnice, školy, průmyslové podniky, ale také stavební firmy.

Jaké jsou vaše cíle pro letošní rok?

Chtěli bychom pokračovat v růstu a překročit hranici ročních tržeb 100 milionů Kč. Měl by nám k tomu pomoci i boom v oblasti fotovoltaických elektráren, kterého chceme využít a již tak konáme.

Jak se na vašem podnikání podepsala krize? Mnohé firmy si stěžují na pokles zakázek, zhoršení platební morálky atd.

Krizi samozřejmě pociťujeme, i když se nás nedotkla v takové míře, jak jsme se před rokem obávali. Obecně vzniká méně projektů a odběratelé platí později. Tento rok bude podle našeho názoru daleko složitější a náročnější než ten minulý. Úbytek nových projektů může způsobit, že některé firmy budou bojovat o přežití na trhu a mnohé z nich tento boj prohrají. I přes tuto složitou situaci chceme pokračovat v růstu. Věříme, že s dobrým týmem spolupracovníků, kteří mají mnohaleté zkušenosti v oboru, tohoto cíle dosáhneme.

Počátkem roku vaše společnost spustila nový web - www.solarmania.cz. Můžete nám jej představit popř. chystáte nějaký další zajímavý projekt?

Ano, máte pravdu. Webové stránky www.solarmania.cz byly spuštěny na přelomu roku a odezva na ně nás velmi příjemně překvapila. Návštěvnost stránek neustále roste, což se také pozitivně projevuje v generování nových reálných poptávek zejména od malých soukromých investorů. A právě tuto cílovou skupinu chceme tímto projektem primárně uspokojit. Prvotním cílem bylo spustit web, který by investorovi podal vyčerpávající přehled o fotovoltaice a odpověděl na všechny jeho základní dotazy. Druhým cílem byla marketingová podpora našich aktivit, které v této oblasti vyvíjíme. Ušetří nám spoustu práce a času, pokud zákazník stráví 30 minut na solarmania.cz a částečně se s problematikou sám seznámí. Web plánujeme dále rozvíjet. V průběhu roku nasadíme redakční systém, přibudou nové funkcionality jako diskuse apod. Ve finále bychom chtěli vytvořit úzce zaměřený komunitní web s odbornými články a placenou inzercí, která by nám pokryla náklady na jeho tvorbu. Současně chystáme další projekt, který je cílen více na reálný ­business. Více v tuto chvíli nemůžeme prozradit, protože se jedná o unikátní řešení, které u nás v současnosti chybí. Inspirovali jsme se v zahraničí, u nás zatím nic podobného není a věříme, že se nám podařilo objevit zajímavou mezeru na trhu.

V době, kdy vznikal tento rozhovor, pozastavily distribuční společnosti příjem a schvalování nových žádostí o připojení FVE. Co na to říkáte?

Situace byla již delší dobu neudržitelná a měla se řešit daleko dříve. Kdybych měl použít nějaké přirovnání, je to jako když se auto řítí stokilometrovou rychlostí proti betonové zdi a začne brzdit deset metrů před nárazem. V tuto chvíli je k připojení schválených několik tisíc megawattů výkonu a jediný, kdo ze současné situace bude těžit, jsou spekulanti se schválenými projekty, jejichž cena samozřejmě vzroste. Během března a dubna se rozhodne, jak budou distribuční společnosti postupovat dále. Všichni očekávají, že nové malé projekty cca do 30 kWp výkonu budou i nadále schvalovány a připojovány do sítě. Jako realizační firma budeme mít práce dost, spíše nám vadí, že současná situace na trhu bude mít negativní důsledky pro všechny zúčastněné kromě spekulantů: stát jim zaplatí v následujících letech několik desítek miliard, investoři se v situaci špatně orientují, vzniklo mnoho firem, které za rok zkrachují atd. Přitom myšlenka byla na začátku dobrá - podpořit výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Jaký předpokládáte další vývoj takto vzniklé situace?

Pokud bude schválena novelizace zákona, která by měla od příštího roku upravit výkupní ceny elektřiny z OZE, přesunou se velcí investoři např. na Slovensko, kde solární boom teprve začíná. Očekáváme, že pro malé investory nebude situace až tak dramatická, pro instalace na rodinných domech by nemělo dojít k drastickému snížení podpory, což vzhledem k očekávanému dalšímu snižování ceny technologií zatraktivní pořízení FVE pro běžné občany. Tímto směrem se chceme dále ubírat - orientujeme se zejména na menší instalace. Vzhledem k volbám ale není vůbec jisté, že úprava zákona bude do konce roku schválena, a tak jediným východiskem možná bude to, co se stalo nyní.

Jak vidíte obecně další vývoj fotovoltaiky?

Komerčně se jedná o velmi mladý a dynamický obor. Během následujících deseti let očekáváme zvýšení efektivity FVE využitím nových materiálů, zvyšování účinnosti a výkonu článků a další snižování cen. Velmi perspektivně se jeví integrace fotovoltaických článků přímo do konstrukcí budov a jejich použití namísto střešní krytiny popř. skla apod. Další perspektivy vidím ve využívání fofovoltaických článků pro průmyslové výrobky - např. v automobilovém průmyslu. Zde spatřuji budoucnost a velký potenciál této technologie.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický


ExtraNet Technologie s.r.o.
Kútiky 626, 760 01 Zlín-Prštné
www
.exnt.cz
, telefon: 572 154 005