Na první pohled je zřejmé, že Cat M323F je speciální stroj. Tady se nejedná o obyčejné kolové rýpadlo, ke kterému někdo přišrouboval kola z lokomotivy, toto je stroj kompletně postavený pro provoz na železnici. Základem proto není jeden, ale hned dva stroje. Podvozek, resp. jeho základ, pochází z rýpadla M318, nástavba potom z menšího typu M316. A obojí je modifikováno. A tím myslím opravdu hodně modifikováno.

Proč byly vybrány právě tyto základy pro dvoucestný stroj? Zbyly zkrátka na skladě? Vůbec ne, vývojáři stavěli stroj, který bude díky pořádné základně stabilní, avšak zároveň bude kompaktní. V případě železnice totiž hrají roli i milimetry. Vlak nemá kam uhnout, jeho dráha je pevně daná a i minimální přesah do jízdního profilu sousední koleje znamená, že jsou mimo provoz rázem obě dvě. Pokud však máte Cat M323F, můžete být v klidu, kompaktní nástavba sousední kolej neohrožuje, vlaky nemusí zastavit a práce mohou pokračovat.

Pro některé úseky trati drážní předpisy požadují přítomnost tzv. pilota, řečí oficiálnější potom osobu znalou trati. A právě pro tohoto druhého ‚strojvedoucího‘ je určena druhá kabina. Vývojáři ­Caterpillaru si přitom vtipně poradili s jejím umístěním. Aby nepřekážela při údržbě stroje, je průchozí, k servisním místům na nástavbě je tak stále perfektní přístup.

Trochu bagr, trochu lokomotiva - dvoucestné rýpadlo Cat M323F


Konstruktéři rýpadla Cat M323F se rozhodli použít způsob přenosu výkonu na železnici, označovaný také jako typ 9A. Celý stroj se tak zvedá nad koleje a železniční podvozky bylo třeba dovybavit samostatnými motory. Toto řešení má hned několik nepopiratelných výhod. Kdo z vás už se kdy v centru města snažil svižněji rozjet s autem na tramvajových kolejích, ten to jistě zná. Pneumatiky zkrátka nejsou stavěny na přenos síly na hladký kov. Jakmile zaprší, bude se pneumatika jen bezmocně protáčet.

Cat M323F je stroj se všemi čtyřmi železničními koly přímo poháněnými. Díky tomu může tahat až čtyři vagóny a nemá potíže s rozjezdem ani za špatného počasí. Zdvihnutím pneumatik nad koleje zároveň stroj nezasahuje mimo jízdní profil vlaků. To je důležitá věc, moderní železnice obsahuje celou řadu senzorů a čidel, která sledují nejen polohu vlaků, ale i to, zda teplota jejich podvozků či vibrace nepřesahují limity. Tato čidla nepředstavují pro stroj Cat M323F žádnou překážku.

Dvoucestná rýpadla všech výrobců se potýkají s jedním zásadním problémem. Tím problémem je stabilita. Tam kde se jiné stroje mohou zapřít o mohutné podvozky, mnohdy doplněné o radlici a patky, stroje na železnici pod sebou mají jen kolejnice, o nic dalšího se zapřít nemohou. Konstruktéři Caterpillaru proto připravili pro Cat M323F elektronický systém, který společně s mohutným protizávažím zajišťuje bezproblémovou práci se strojem.

Cat M323F je stroj se všemi čtyřmi železničními koly přímo poháněnými. Díky tomu může tahat až čtyři vagóny a nemá potíže s rozjezdem ani za špatného počasí.


Elektronika neustále sleduje zatížení, těžiště a polohu ramene i natočení nástavby a hlídá, aby se M323F nedostal za své limity. To celé se jmenuje SMART ­CONTROL SYSTEM. Hraniční poloha tu není pomyslnou zdí, do které stroj se škubnutím narazí, aby se nedostal do pozice, ze které už není návratu. Vše pracuje plynule a komfortně, můžete bez obav využívat stroj až do krajnosti s vědomím, že se vždy včas a plynule sám zastaví, jakmile dosáhne svého limitu. Pro větší spolehlivost i bezpečí jsou všechna čidla na stroji zdvojená.

Dlouhé čekání se ­vyplatilo. Nové dvoucestné rýpadlo Cat M323F přichází na trh s propracovanou konstrukcí, která usnadní práci a chrání před poškozením sebe sama i železnici. Kompaktní stroj je přímo nabitý elektronikou, díky které je jeho ovládání maximálně snadné a komfortní. Konkurence právě získala nebezpečného soupeře.