Soutěž je otevřena široké řadě cihlových staveb, od použití klasických cihel, po lícové obkladové zdivo, pálené střešní tašky až po kreativní užití keramické dlažby.

Přestože je společnost Wienerberger organizátorem a vyhlašovatelem soutěže, jedná se o nezávislé ocenění, využití stavebních materiálů Wienerberger není podmínkou k účasti. Celkově se mezi nominacemi i vítězi objevují stavby z celého světa, setkáváme se tak s cihelnými materiály různých výrobců, tvarů a barev. Snažíme se, aby se pálená hlína jako stavební materiál těšila stále velké pozornosti, ať už z hlediska estetiky či funkčnosti.

V červnu 2020 měly být výsledky soutěžeBrickAward slavnostně vyhlášeny již podeváté, nicméně vzhledem ke koronaviru byla tato událost odložena. Bude se konat 23. září 2020 od 18:00 a poprvé v historii půjde o digitální slavnostní ceremoniál. Sledujte s námi galavečer ve Vídni online za pomoci webového streamu. Přenos z galavečeru bude přístupný veřejnosti a pro jeho sledování stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář, na základě kterého obdržíte odkaz ke sledování celého přenosu.

Sledování přenosu si zaregistrujete během okamžiku zde: https://register.gotowebinar.com/register/4006913249977609998

Slavnostní vyhlášení vítězů se bude konat 23. září 2020 od 18:00 a poprvé v historii půjde o digitální slavnostní ceremoniál.



Odborná porota

Letošní vítěze vybírá nezávislá porota renomovaných odborníků složená z pěti architektů z pěti různých zemí: Helena Glantz, Urban Design (Švédsko) – vítězka ročníku 2018 v kategorii Inovativní, novátorské projekty, Toni Gironès Saderra, Estudid’ Arquitectura Toni Gironès (Španělsko), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovinsko), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Dánsko) a Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Velká Británie).

 

Nominované projekty

Celkem se o vítězství v ročníku 2020 ucházelo 644 projektů od 520 architektů z 55 zemí. Předběžná porota vybrala na svém závěrečném zasedání 50 nejlepších a nejzajímavějších staveb. Mezi členy této poroty patřili odborní architektoničtí novináři Anneke Bokernová (Nizozemí), Christian Holl (Německo) a Jonathan Glancey (Velká Británie). 50 finalistů BrickAward 2020, jejich fotografie a základní popis jsou zveřejněny na https://www.brickaward.com/Nominations.html

Utopia - Library and Academy for Performing Arts, Belgie


Ocenění BrickAward

Celkově půjde o ocenění v 5 různých kategoriích a dohromady budou vítězné stavby odměněny částkou 29 500 eur. Nezávislá porota zajišťuje objektivní posouzení a výběr. Wienerberger nemá žádný vliv na rozhodnutí poroty ani hlasovací právo. Slavnostní předání cen se tentokrát uskuteční na podzim 2020. Jména vítězů nebudou zveřejněna před tímto slavnostním vyhlášením. O cenu BrickAward se ucházejí stavby v 5 vyhlášených kategoriích. Jeden z 5 vyhlášených projektů získá hlavní cenu „Grand Prize“ a kromě toho bude vyhlášena ještě jedna speciální cena.

• Příjemný domov (rodinné domy): 11 finalistů z Mexika, Španělska, Německa, Belgie, Vietnamu a Argentiny

• Společné bydlení (bytové domy): 10 finalistů z Rwandy, Íránu, Nizozemí, Bolívie, Belgie, Portugalska, Argentiny a Chile • Společná práce (administrativní a industriální stavby): 9 finalistů z Nizozemí, Německa, Argentiny, Rakouska a Jižní Koreje

• Sdílené společenské prostory: 11 finalistů z Polska, Číny, Německa, Nizozemí, Belgie, Velké Británie a Vietnamu

• Inovativní, novátorské projekty: 9 finalistů z Indie, Rwandy, Německa, Číny, Nepálu, Argentiny a Zimbabwe