Tyto flexibilní kompozitní membrány nabízejí celou řadu kreativních řešení, které díky své nízké hmotnosti a unikátním technickým vlastnostem umožňují architektům představit si budovy jedinečných tvarů. Základem strategie firmy jsou inovace, díky kterým vyvinula v uplynulé době materiál STFE, tak aby vyhověla speciálním požadavkům na mechanickou odolnost a estetiku, které jsou spojené s technicky náročnějšími projekty. Pojďme se blíže podívat na tento významný průlom v architektuře a stavebnictví.

Membrány Serge Ferrari vychází z neustálého trendu směřujícího k větší všestrannosti, využití přirozeného světla a transparentnosti. STFE je vůbec první flexibilní membrána s vysokou propustností světla, které konkuruje pouze sklo nebo polykarbonát, tedy materiály, které jsou energeticky náročnější a mají těžší konstrukci. Zároveň STFE nabízí stejné technické výhody jako jakékoli jiné řešení Serge Ferrari. Tento nový materiál, jehož jediná vrstva stačí k pokrytí střechy nebo fasády budovy, je skutečně výjimečným technickým počinem, poněvadž úspěšně harmonizuje výjimečné mechanické vlastnosti, flexibilitu a transparentnost s vysokou propustností světla (více než 50 %).

Materiál STFE, který nemá na trhu obdoby, je tkanina vyrobená z polyakrylátových vláken s transparentní povrchovou úpravou. Kombinací těchto dvou látek vzniká materiál, který je lehký a zároveň pružný, snadno tvarovatelný, průhledný, vysoce odolný vůči mechanickému namáhání a jednoduchý na zpracování i instalaci. Díky těmto vlastnostem se STFE stal jedním z nejinovativnějších produktů v architektuře budoucnosti s důrazem na větší kreativitu a udržitelnost.

Vlastnosti materiálu STFE
Všestrannost: flexibilita a svoboda architektonické formy
Nízká hmotnost (900 g/m²): desetkrát lehčí než pevný materiál
Vysoká mechanická odolnost v tahu (8 tun /metr)
Vysoká propustnost světla (TV 50 %) umožňující průhled a přirozené světlo
Požární odolnost (Euroclass B, s1, d0)
Snadná instalace a zpracování (vysokofrekvenčním svařováním, bez kabeláže, bez nafukovacích vzduchových polštářů pro napínání)
Vynikající živostnost (testy stárnutí provedené nezávislými laboratořemi potvrdily životnost přesahující 20 let)

Projekt HORATIOVA ZAHRADA


Inovace jako základ strategie Serge Ferrari Group

Inovace, hnací motor strategie růstu firmy, jsou základním kamenem skupiny Serge Ferrari Group. Výzkum firmy, který zahrnuje jak samotný návrh produktů, výrobního zařízení, ale také služby klientům, ilustruje její jedinečný přístup k podnikání a závazek podílet se na budování lepšího zítřka. Firma, která věří v udržitelnou výstavbu s cílem zlepšovat život lidí, chce nabízet taková řešení, se kterými bude možné stavět lépe a s nižšími náklady.

Stavět méně v architektuře znamená upřednostňovat používání lehkých a udržitelných materiálů, aby bylo možné čelit současným rostoucím klimatickým a ekologickým výzvám a zajistit tak pohodlnější a zdravější prostory. Abychom to dokázali, musíme si již nyní uvědomit naši zodpovědnost a vyvíjet inovativní kompozitní materiály, jejichž použití pomůže řešit naléhavé environmentálních výzvy, které nás čekají v budoucnu.

Strategická rozhodnutí, která byla iniciována v prvních letech po založení společnosti, umožnila firmě Serge Ferrari Group stát se lídrem na většině trhů právě tím, že nabídla řešení nových výzev a předvídala jejich vývoj. I proto skupina každoročně věnuje 4,5 % svých příjmů na výzkum a vývoj.

Projekt GRAND PALAIS ÉPHÉMÈRE
Grand Palais Ephémère je dočasná stavba, kterou si objednala společnost GL Events Venues pro RMN (Réunion des Musées Nationaux) - Grand Palais a Paříž 2024. Nachází se na Champ-de-Mars a bude v provozu až do ukončení olympijských a paralympijských her v Paříži v roce 2024.

Projekt GRAND PALAIS ÉPHÉMÈRE


V budově se budou konat všechny významné umělecké, módní a sportovní akce, které se tradičně konají v Grand Palais (Bienále Paříž, FIAC, veletrh umění Art Paris, Art Capital, Saut Hermès, Paris Photo, Révélations a přehlídka Chanel Haute Couture), a také řada kulturních a uměleckých akcí pořádaných RMN - Grand Palais.

Proč si architekti vybrali STFE?
Materiál STFE, který byl vybrán pro své výjimečné stavebně-technické vlastnosti a transparentnost, pokrývá fasádu ve formě vertikálních panelů a tvoří tak vnější plášť budovy.

Vlastník projektu: RMN (Réunion des Musées Nationaux)
Generální dodavatel a správce objektu: GL events Venues
Architekti a inženýring: Wilmotte & Associés, Chabannes KEO Ingénierie et
Lamoureux Acoustics
Architekti a inženýři: Mathis
Výroba a instalace: IASO
Foto: Hans Lucas

Projekt HORATIOVA ZAHRADA


Projekt HORATIOVA ZAHRADA — nemocnice a botanická zahrada

Horatiova zahrada je nezisková organizace, která pomáhá lidem zotavit se z poranění páteře v klidném prostředí, kde si pacienti a dobrovolníci mohou odpočinout a zbavit se bolesti a stresu z těžkých životních situací.

Proč si architekti vybrali STFE?
Atrium s obložením z vrstveného dřeva a světlíky ve tvaru diamantu je ideálním místem, kde si užívat slunečních paprsků a přirozeného světla. Designéři z Architen Landrell použili membránu STFE, aby byla zachována viditelnost směrem ven a nevznikl pocit uzavřenosti. Dřevěná konstrukce a stávající střešní okna byly zachovány, což umožnilo dokončit renovaci během několika málo dní.

Architekt: Stephen Marshall
Návrh projektu: Architen Landrell


Projekt LETIŠTĚ IGA ISTANBUL
Letiště IGA Istanbul, které nahradilo bývalé Atatürkovo letiště, s maximální kapacitou 90 milionů cestujících ročně má do roku 2028 zvýšit počet odbavovaných pasažérů na 200 milionů za rok. V současnosti je největším letištěm na světě jak z hlediska počtu cestujících, tak i plochy. K budově byla navržena přístavba v podobě krytého ochozu.

Projekt LETIŠTĚ IGA ISTANBUL

Proč si architekti vybrali STFE?
Ochoz má být nejen estetickým prvkem, ale má i chránit před nepřízní počasí a zároveň zajistit dostatek přirozeného světla pro pohodlí cestujících. Celý chodník je zastřešen membránou z více typů materiálů včetně částí z materiálu Flexlight 1202 S2, který zaručuje dostatek světla. Nejvýraznějším prvkem zastřešení je však STFE zajišťující transparentnost, aby se zabránilo pocitu uzavřenosti a vytvořil se dynamický efekt. Tři sekce použití STFE vyzdvihují design membránového zastřešení ochozu.

Vlastník budovy: IGA
Generální dodavatel, výroba ocelových konstrukcí a membrán: Onart Structures
Architekt: Ozgur Kayabay
Instalace membrány: Partner Global

S využitím podkladů Serge Ferrari
Ing. Jiří Zahradnický