Možnosti využití tohoto typu rypadla jsou poměrně široké – primárně je sice určené k demolicím ve vnitřních prostorách, ideální je však pro mnoho dalších oblastí, kde jsou vyžadovány stroje s nulovými emisemi a nízkou hlučností. Příkladem je výstavba a rekonstrukce v centrech měst, noční práce nebo plnění požadavků investorů v místech s nízkou hlučností, například ve školách, nemocnicích, nákupních centrech atd. Díky kombinaci jeho užitných vlastností se dočkal své ‚ostré‘ premiéry s prestižním úkolem: pomoci archeologům s průzkumem u zříceniny hradu v Říčanech u Prahy.


Bobcat E10e

- První elektrické minirypadlo na světě v třídě do 1t
- Nulové emise a velmi nízká hlučnost (poloviční ve srovnání s konvenčním strojem)
- Stejný výkon a parametry jako konvenční dieselový stroj
- Dlouhá výdrž na baterie (při využití volitelné rychlonabíječky po celou pracovní směnu)
- Minimální rozměry pro práci ve stísněných prostorách (šířka pouhých 71 cm, Zero Tail Swing – ZTS – nulový přesah kabiny)


Úkol pro obratný stroj a zkušenou obsluhu

V samém centru města Říčany u Prahy stojí romanticky vyhlížející zřícenina hradu z druhé poloviny 13. století. Po zhodnocení lokality archeology čekal operátora elektrického rypadla jasný úkol – nalezení domnělého hradního příkopu a případných dalších historicky cenných nálezů, které by pomohly určit bývalou rozlohu hradu. Bylo třeba udělat hloubkový průzkum na zahradě jednoho z přilehlých stavení vedle hradní zříceniny. Úkolem bylo vykopat průzkumnou rýhu o délce 57 metrů a dalších 16 metrů dlouhou ověřovací kolmou sondu. Po poradě vedení města s odborníky z Doosan Bobcat bylo vzhledem k omezeným prostorům a práci přímo v centru města rozhodnuto, že česká (a zřejmě i světová) premiéra novinky Bobcat E10e se odehraje právě zde.

Úkolu se ujal zkušený demonstrátor strojů Bobcat, Tomáš Mrkvička. „Základem při takovýchto speciálních výkopech je maximální obezřetnost. Zeminu je třeba odkrývat doslova centimetr po centimetru. Je to podobné, jako když třeba nožem škrábete máslo. Pro akce, kde je důležité nepoškodit to, co by se případně mohlo ve výkopu nacházet, je cit operátora nenahraditelný. Samotný bagr mu totiž pochopitelně zpětnou vazbu přes hydrauliku ramena nedá. Je tedy pouze na člověku, aby nabral opravdu jen to, co nabrat má,“ vysvětluje Mrkvička.

Aby výzkumníci měli jistotu, že případné nálezy ve výkopu rypadlo nepoškodí, sundali ze lžíce hned na začátku zuby, které jinak umožňují rychlejší nabírání materiálu. Terén na zkoumaném pozemku nebyl naštěstí příliš tvrdý, takže tuto jemnou techniku umožňoval.

Elektrické rypadlo Bobcat E10e pomáhá dobývat archeologická tajemství.

 

Bobcat E10e v roli objevitele

Záhy se ukázalo, že opatrnost archeologů byla na místě. Již po několika hodinách práce E10e odkryl místo, kde se zemina mísila s původním zdivem. Práce se v tomto místě ihned zastavila a byly přivoláni odborníci z místního muzea, kteří místo dále prozkoumali a překvapeně konstatovali, že E10e narazil na zbytky starého sklepení, dost možná součásti přilehlého hradu. „Sklepení můžeme snad rámcově zařadit do období mezi zánikem hradu v pohusitském období (nejpozději na přelomu 15. a 16. století) a dočasným zánikem města Říčany po vypálení Švédy,“ domnívá se historik Jan Boukal z Muzea Říčany.

Rypadlo váží pouze jednu tunu a jeho hmotnost se rovnoměrně rozloží na celou plochu pásů. Přesto se pro jistotu po objevení sklepení archeologové rozhodli, že dál už se bude kopat pouze ručně. Klenba sklepa se totiž nacházela jen několik desítek centimetrů pod povrchem a reálně hrozilo její zřícení. Bobcat E10e mezitím v klidu a tichosti pokračoval podle předem vyznačených linií na dalším průzkumném výkopu a po výměně hlavice i v bouraní betonových základů bývalé kůlny, které bránily archeologům v práci.

„Využití nejlehčího typu rypadla o hmotnosti jedné tuny v kombinaci se zkušeným operátorem se vzhledem k objevu starodávného sklepení ukázalo jako velmi prozíravé,“ řekl architekt Petr Frank z oddělení investic na Městském úřadě v Říčanech. „Jsme rádi, že v Říčanech jsme jako první v ČR měli možnost reálně vyzkoušet elektrické rypadlo produkující nulové emise. Navíc možnost nerušeně komunikovat s odborníky v průběhu výkopů díky nízké hlučnosti stroje byla nadmíru užitečná a efektivní. Předpokládám, že elektrické stroje budeme v centrech měst a obcí do budoucna vídat stále častěji,“ dodal architekt Frank.

Elektrické rypadlo Bobcat E10e pomáhá dobývat archeologická tajemství.

 

První ve své třídě

Model Bobcat E10e je první elektrické jednotunové minirypadlo na světě, které kombinuje nulové emise, nízkou hlučnost a šířku pouhých 71 cm, což mu umožňuje snadno projet dveřmi nebo stroj přepravit výtahem. Rypadlo je vybaveno moderním lithium-iontovým bezúdržbovým akumulátorem s pokročilým řídícím systémem, který je navržen pro velikost standardního stroje a zachování nulového přesahu ZTS.

 

Celodenní práce a nabíjení rychlonabíječkou nebo z domácí zásuvky

Bobcat E10e dokáže pracovat až čtyři hodiny v kuse na jedno nabití. Pomocí volitelné externí 400V rychlonabíječky lze akumulátor dobít na 80 % kapacity za méně než dvě hodiny. Díky tomu může model E10e pracovat po celý pracovní den, když je používán s normálními pracovními přestávkami. Akumulátor lze rovněž plně nabít přes noc integrovanou nabíječkou z běžné 230 V sítě.

Elektrický model E10e je postaven na stejné platformě a vyráběn na zcela stejné výrobní lince jako velmi úspěšné minirypadlo E10z poháněné vznětovým motorem, kterého se doposud vyrobilo přes 11 000 kusů. Tato linka má v současné době kapacitu 2000 strojů za rok a může vyrábět modely se vznětovými motory a elektromotory, jak to bude požadovat aktuální poptávka trhu.

Róbert Husár, ředitel produktové řady minirypadel Doosan Bobcat EMEA k tomu uvádí: „Model E10e je pouze začátkem našeho úsilí rozšiřovat naše portfolio strojů s alternativním pohonem. Zákazníci se v budoucnu budou moci těšit i na novinky ve vyšších třídách, ale také na jiné produktové řady, například smykové nebo pásové nakladače.“

Další informace o společnosti Bobcat a jejích produktech naleznete na webu www.bobcat.com nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost Bobcat CZ na www.bobcat.cz.