Stavba prvního e4 domu proběhne v režii a pod dozorem celé řady stavebních a energetických expertů a za výjimečných finančních podmínek pro investora. E4 dům postaví společnost Wienerberger na klíč v kategorii energetické náročnosti budovy „dům s téměř nulovou spotřebou energie“, navíc v kvalitě a provedení výrazně přesahující finanční spoluúčast investora.

Projekt prvního e4 domu pochází z dílny Ing. arch. Bohumila Brůži. Jako vítězný projekt jej ocenila odborná porota v rámci architektonické soutěže „e4 cihlový dům budoucnosti“, kterou pod záštitou České komory architektů uspořádala v roce 2017 společnost Wienerberger.
„Dům e4 je navržen pro 4 až 5 člennou rodinu s dispozicí 6+KK o celkové užitné ploše 257m2. V přízemí se nachází společenská část domu s obývacím pokojem a kuchyní s vazbou na prostornou terasu, pak hostovský pokoj a další zázemí domu jako je dvougaráž a úložné prostory. Do podkroví je situována klidová část domu se dvěma dětskými pokoji, koupelnou s východem na terasu a ložnicí s vlastní šatnou a koupelnou. Tento návrh vznikal na základě mých dlouholetých zkušeností s navrhováním rodinných domů a s požadavkem na zajištění co možná největšího komfortu bydlení s ohledem na prostorové, energetické, zdravotní a estetické nároky jeho budoucích obyvatel,“ popisuje autor e4 domu Ing. arch. Brůža.
Obálka domu je tvořena jednovrstvým obvodovým zdivem Porotherm. Na tuto konstrukci navazuje pálená střešní krytina Tondach v moderním provedení střešní tašky Figaro v plochém designu. Designově i funkčně je e4 dům doplněn lícovým zdivem Terca a pálenou dlažbou Penter.

E4 pro moderní a komfortní bydlení z cihel
e4 je projektem, který představuje komplexní řešení výstavby rodinných domů. Je odpovědí společnosti Wienerberger na individuální potřeby každého investora, jeho životní styl a zároveň na stále se zvyšující požadavky na energetickou náročnost budov a rychlost výstavby. Spojuje moderní trendy a technologie s tradičními a léty prověřenými materiály jako jsou cihly Porotherm a střešní krytina Tondach.
Idea konceptu e4 je reprezentována čtyřmi „e“, tedy čtyřmi hlavními charakteristikami a současně jedinečnými výhodami bydlení v domech s keramickou obálkou:

Energetická efektivnost
Postavit dům z cihlového zdicího systému Porotherm a pálené střešní krytiny Tondach znamená, že v součinnosti s dalšími sofistikovanými technologiemi lze dosáhnout stavby vysoké kategorie domů z hlediska energetické náročnosti (pasivní dům, dům s téměř nulovou spotřebou energie). Díky velmi dobré tepelné akumulaci a skvělým izolačním vlastnostem keramických materiálů je možné snižovat celkové energetické nároky, zabezpečit tepelnou pohodu uvnitř stavby a současně splnit kvalitativní standard, definovaný na národní úrovni právními předpisy na základě požadavku evropské směrnice na stavby rodinných domů od roku 2020.

Ekonomická výhodnost
Stavba rodinného domu z keramických stavebních materiálů představuje i na soudobém realitním trhu dlouhodobě výhodnou investici. Cihlové zdivo je ověřenou a dobře známou stavební technologií, která v kombinaci s inovativními výrobky a způsoby instalace pomáhá snižovat náklady na realizaci stavby. Cihlové domy se střechou z pálených tašek jsou téměř bezúdržbové a dosahuji výhodných provozních nákladů. Maji navíc velmi dlouhou životnost.

Emoce a zdraví
Domov z cihlového zdicího systému Porotherm a pálené střešní krytiny Tondach umožňuje vysokou úroveň bydlení, a to z hlediska zdraví, pohodlí, bezpečí i estetiky. Přírodní keramické materiály nevylučují žádné škodlivé látky a mají vynikající tepelně-izolační vlastnosti. Ve stavební konstrukci neakumuluje vlhko ani bakterie, netvoří se plísně či hniloba. Bydlení v domě z keramických stavebních prvků je tak zdravé a komfortní. Přírodní keramické materiály jsou navíc krásně, nadčasové a lze z nich vytvořit originální architektonické řešení pro každého investora.

Ekologie
Cihly Porotherm, pálené střešní tašky Tondach či keramické lícové cihly Terca a dlažby Penter z produkce společnosti Wienerberger jsou vyrobeny z přírodních surovin. Tyto suroviny, zejména jíl, patří mezi dostupné zdroje a získávají se s maximálním ohledem na životni prostředí. To z nich dělá trvale udržitelné výrobky, šetrné k životnímu prostředí.