Literární kavárna v prvním patře knihkupectví ­ACADEMIA ve Wiehlově domě na rohu Václavského náměstí a ulice Vodičková je oním místem pro relax těla i duše.

Wiehlův dům, který je postaven ve slohu české novorenezance s bohatou ornamentální fasádou a patří od roku 1896 k architektonickým ozdobám Václavského náměstí, prochází v současné době postupnou rekonstrukcí. Jednou z nedílných součástí těchto rekonstrukčních prací byla i renovace dřevěné podlahy právě ve výše zmíněné literární kavárně. Od počátku bylo jasné, že na takto exponovaném místě uprostřed Prahy je nutno veškeré parketářské práce provést nejenom perfektně, ale i v co nejkratším čase.

Volba na zhotovitele padla proto zcela logicky na renomovanou realizační firmu Dřevovýroba Podzimek s. r. o. z Třešti, která se díky využití zcela nové technologie lakování dřevěných parket osvědčila nedávno při rekonstrukci parket v kavárně pražského hotelu Imperiál. A jak je známo, vítězná sestava se nemění. Platí to nejenom v kolektivních sportech, ale i v odborných a řemeslných činnostech. Opět se zde sešla dokonale sehraná parta parketářů a za odborné asistence zástupce výrobce parketových laků PALLMANN provedla „noční“ lakování pomocí UV technologie.

Vlastnímu lakování dubových parketových čtverců položených do vzoru šachovnice systémem PALLMANN X-LIGHT na ploše 158 m2 předcházelo jejich dokonalé zbroušení a tmelení spár. I v tomto případě byly použity osvědčené „zbraně“ v podobě parketových brusek LÄGLER (pásová bruska HUMMEL, okrajová bruska FLIP a tříkotoučová parketová bruska TRIO).

Nadchází čtvrteční podvečer a skoro přesně v osmnáct hodin středoevropského času se rozbíhá frontální základní lakování dvousložkovým základním lakem X-LIGHT BASE. Po naválečkování tohoto základního laku přichází ke slovu první výhoda tohoto systému: není třeba vůbec žádné časové prodlevy oproti standardním lakům v podobě čekání na jeho vytvrzení, ale okamžitě přichází ke slovu speciální stroje ­X-LIGHT MOBIL s vlastním pojezdem. Na předem stanovených plochách jsou současně v akci tři tyto samochodné stroje, které pomocí ultrafialového záření okamžitě dokonale vytvrdí vrstvu základního laku.

Následovalo celoplošné přebroušení jednokotoučovými bruskami a nezbytné řádné vysátí celé podlahy a lakování může pokračovat. V druhém sledu přichází ke slovu nanesení první vrstvy jednosložkového vrchního laku X-LIGHT COAT válečkem do kříže. Blíží se desátá hodina a sehraný tým parketářů si může dát dvouhodinovou pauzu, nezbytnou pro technologické proschnutí laku. Venku stále neztenčenou intenzitou korzují davy Pražanů a skupinky zahraničních turistů.

Vzdušnou čarou nedaleký orloj na Staroměstské radnici odbil půlnoc a zatímco ruch Václavského náměstí i přes pokročilou dobu neutichá, parta parketářů se pouští opět s vervou do práce. Na plochu vypouští X-LIGHT MOBILY a dokončují perfektní vytvrzení první vrstvy vrchního laku. Bez otálení je nanesena druhá vrstva vrchního laku a opět je čas na krátký odpočinek. Václavské náměstí se pomalu ukládá ke spánku.

V šest hodin ráno, kdy kroky prvních ranních chodců rezonují václavským dlážděním, spouští náš tým parketářů naposledy vytvrzovací stroje pro dokončení celého díla. Je pátek, sedm hodin ráno a renovace parketové podlahy je kompletně hotova! Perfektní souhra řemeslného umu a moderní technologie opět slavila úspěch. Při odchodu se potkávají s partou, která přichází instalovat masivní regály s knížkami…a za tím se schovává další výhoda: rychlost provedení ruku v ruce s okamžitou možností plného zatížení nalakované podlahy bez omezení. Snadná údržba, výrazně vyšší odolnost a životnost tohoto parketového laku jsou dalšími nezanedbatelnými bonusy technologie lakovaní dřevěných parketových podlah systémem PALLMANN X - LIGHT!

PALLMANN X LIGHT SYSTEM je revoluční systém pro profesionální parketáře – v případě zájmu o více informací se můžete obrátit na zástupce společnosti UZIN s. r. o., Ing. Petra Dorazila (dorazil@uzin.cz).

Uzin s. r. o.
Českomoravská 12a, 190 00 Praha 9
tel.: 283 083 314
e-mail: info@uzin.cz
www.uzin.cz