Není to však zcela utěšený pohled. Trávník je po zimě plný odpadní plsti a mechu, skalníky, okrasné keře a stromky vyhnaly své šlahouny až do těsné blízkosti zateplené fasády domu, okrasná skalka je také ještě v hlubokém zimním spánku.

Rychle v nás dozrává přesvědčení, že takto to nelze nechat. Vždyť zahrada u domu je něčím, co by nás mělo těšit, uklidňovat, inspirovat a přinášet všem jeho obyvatelům každodenní porci radosti!

Údržbu menší zahrady například před řadovým domem zvládne člověk i sám. Pokud má však zahrada rozlohu větší než tisíc metrů čtverečních, je členitá a obsahuje velké plochy trávníků i okrasných rostlin, je lépe k jarní údržbě povolat odborníky. Ti mají s touto prací letité zkušenosti, jednotlivé pracovní operace provádějí ve velké rychlosti, jejich zásahy jsou odborné a co navíc, při údržbě vzniká spousta odpadu ve formě odstraněných šlahounů, větví, travní plsti či napadených porostů.

Parta šikovných zahradníků je schopna provést základní údržbu zahrady, do které je zahrnuta vertikutace (provzdušnění) trávníků, prořez okrasných stromků a keřů, vypletí okrasných záhonů, úprava jednoduché skalky, aplikace hnojiva s prodlouženým účinkem a postřik proti plevelům, během jednoho dne.

No a co my? Nějakou tu metličku také vezmeme do ruky a abychom si připadali užiteční podlijeme jarní muškáty v okrasných květináčích. No a co teď? Přeci kafe, pak kafe se zmrzlinou a odpoledne se zákuskem. To vše venku při pozorování, jak je naše zahrada celá jiná, nová a ohromně jí to sluší.

Ivo Románek