V oblasti stavebních a speciálních strojů nabízí kompletní sortiment značky Vermeer, která zahrnuje stroje pro bezvýkopové technologie, horizontální vrtání, rýhovače, drážkovače a vyrovnávače terénu, řezače betonu, zemní pluhy, smykové nakladače či sací bagry. Součástí výrobního programu jsou také stroje pro tzv. „zelený program“, jako např. štěpkovače, horizontální či bubnové drtiče dřeva či pařezové frézy.

Do roku 2015 vstoupila společnost Vermeer s novinkami v podobě nakladače Vermeer S725TX a pařezové frézy Vermeer SC40TX. O představení těchto strojů jsme požádali obchodního zástupce společnosti, který má na starosti „Zelený program“, Ing. Jiřího Hronka. Ten nám hned v úvodu našeho setkání představuje nový nakladač Vermeer S725TX.

Smykem řízený mininakladač S725TX je nejnovějším přírůstkem do rodiny nakladačů značky Vermeer. Jedná se o kompaktní nakladač, který nabízí univerzální řešení pro malé podniky i větší firmy, např. technické služby či půjčovny. Výrobu nového modelu nakladače S725TX, který nahradí v řadě nakladačů současný typ S650TX, zahájila firma Vermeer v říjnu loňského roku.

Mohl byste nás seznámit se základními technickými parametry mininakladače?

Model S725TX je vybaven čtyřválcovým dieselovým motorem Kubota o výkonu 24,8 HP (18,5 kW). Vyrábí se i ve variantě s duální hydraulikou pro aplikace vyžadující vysoký nebo nízký průtok. Takto je možné si zvolit adekvátní průtok podle potřeby přídavného zařízení. Nakladač o hmotnosti 1306 kg je schopen unést 973 kg. Jeho provozní ISO nosnost činí 340 kg a je možné s ním nakládat až do výšky 215 cm. Nakladač má průtok na přídavné hydraulice 51,1 l/min, což zajišťuje perfektní práci s jakýmkoli příslušenstvím. Tento model nakladače je stejně jako předchozí modely S450TX a S800TX vybaven delta pásy, přičemž je k dispozici se 7“ (17,8 cm) pásy nebo volitelně i s 9“ (22,9 cm). Šířka stroje je 91,4 cm (v případě pásů 7“) nebo 102,1 cm (v případě pásů 9“).

Pro jaké účely je nový nakladač nejvhodnější?

Model nakladače S725TX je skvělým pomocníkem pro stavební práce, zahradnické služby, závlahy, komunální služby, ale také pro zemědělství, např. pro chovatele menšího dobytka atd.

Pojďme se podívat na druhou z novinek – pařezovou frézu Vermeer SC40TX. Mohl byste ji charakterizovat?

Pařezová fréza SC40TX je první frézou svého druhu, která umožňuje transport obsluhy frézy přímo na stroji!!! Fréza je vybavena samochodným pásovým podvozkem s pásy o šířce 17,8 cm a pojezdovou rychlostí 5,4 km/hod. Díky své šířce pouhých 90 cm dokáže stroj projet úzkými a omezenými prostory. Ve srovnání s tradičními modely je manévrování se strojem pro obsluhu mnohem rychlejší, komfortnější a bezpečnější díky snadnějšímu ovládání. Tento stroj je ideální pro rychlý dojezd na místo frézování. Díky dieselovému motoru Kohler o výkonu 40 HP (30 kW) je tato fréza mimořádně výkonná. Fréza s průměrem kotouče 45,7 cm a s 20 kusy frézovacích zubů „yellow jacket“ zvládne jakýkoli průměr pařezu ve velmi krátkém čase.

Jaké je optimální využití nové pařezové frézy? Pro koho je vhodná?

Frézu mohou využít jak správy údržby silnic, lesní společnosti, správce vodních toků, stavební firmy, zahradnické firmy, obce, města a v neposlední řadě také technické služby.

Kdy budou oba stroje dostupné na českém trhu zákazníkům?

Očekáváme, že budou oba stroje k dispozici na konci dubna 2015. Premiéra obou strojů bude na výstavě Demogreen ve Vyškově, která se koná 20. - 21. 5. 2015.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

TRANSTECHNIK CS spol. s r.o.
Průběžná 80b, 100 00 Praha 10 - Strašnice, Vídeňská 264/120b, 619 00 Brno
tel.: 274 812 280, fax: 274 814 287,
e-mail: info@transtechnikcs.cz , www.transtechnikcs.cz