GU má momentálně cca 3700 zaměstnanců v 35 zemích a jeho roční obrat je přes 500 milionů eur. Na českém trhu společnost působí více než 10 roků. O její historii a vyhlídkách do budoucna jsme si povídali s generálním ředitelem  české a slovenské pobočky Ing. Radoslavem Kmecem.

Rodinný podnik, založený v roce 1907 panem Viktorem Gretschem, mají nyní v rukou bratři Julius a Michael von ­Resch. Jaká je výhoda mít takové sourozenecké vedení?

Naší velkou výhodou je, že i přes skutečnost, že GU má více než 100letou historii, je stále v rodinných rukou. Tím zajistíte, že zásadní a rozhodující procesy jsou velmi rychlé, efektivní a zejména, mají jasnou návaznost. Jako příklad lze uvést, že od rozhodnutí vybudovat nový výrobní závod v Nitře až po jeho realizaci jako logistický a výrobní závod s rozlohou 8 800 m2, uběhl minimální čas - jen 18 měsíců. Oba majitelé jsou denně přítomni při řízení společnosti a pro mě osobně je velmi důležité, že zásadní otázky řeším přímo s majitelem.

Firemní skupina Gretsch-Unitas spolupracovala na ­řadě ­z­ajímavých projektů, ­například na olympijském stadionu v Innsbrucku nebo na letištích v Düsseldorfu či Bratislavě. Do jaké míry jste se na nich podíleli a na které jste po právu hrdí?

GU zde dodávalo různé produkty ze své široké palety výrobků. Kromě těchto projektů jsou naše výrobky například na věži Tai-pei Tower 101 na Taiwanu, ale lze je nalézt také na luxusní zaoceánské lodi Queen Mary 2, nebo v budově Švédského parlamentu, Allianz Areny v Mnichově, Evropské centrální banky ve Frankfurtu, Mercedes-Benz Muzea, Burj ar Arab v Dubaji, Bank of London, Petronas Towers v Kuala Lumpuru. Ve všech těchto objektech můžete nalézt různé produkty GU. Od na míru vyvinutého speciálního kování na okna, přes panikové kování a dveřní bezpečnostní zámky, až po uzamykací systémy generálního klíče, stejně jako architektonicky velmi oceňované vstupní posuvné automatické dveře nebo otočné karusely, jimiž je mj. vybaveno celé letiště M. R. Štefánika v Bratislavě.

Společnost GU má více než 50 výrobních a obchodních společností v 35 zemích po celém světě, mezi nimi je i Česko a Slovensko, kde se nachází nejnovější výrobní hala. Co tam konkrétně vyrábíte?

V roce 2007 jsme v Nitře na Slovensku začali s výrobou dílů okenního kování UNI JET. Postupně každý rok rozšiřujeme portfolio zde vyráběných výrobků, jako dveřní zámky, cylindrické vložky, speciální kování pro francouzský trh a i jiné světové trhy. V letošním roce v srpnu jsme spustili pravděpodobně doposud nejkomplexnější výrobu. Na nejmodernějších zařízeních vyrábíme automatické a karuselové dveře pro potřeby evropského, z důvodu logistiky hlavně východního, trhu. Aktuálně dokončujeme zakázky pro objekty v České republice, Rakousku, Rusku a v krátké době budeme realizovat automatické dveře pro rumunský a i německý trh.

Celkový obrat firmy je kolem 500 milionů euro. Můžete upřesnit, jakým obratem přispěly česká a slovenská filiálka?

Od roku 2007 obrat neustále roste v řádech desítek procent. Náš obrat vzrostl z přibližně 4 milionů eur v roce 2007 na letošních 38 milionů eur. Máme v plánu rozjet produkci a prodej více nových výrobků, což bude mít další pozitivní vliv na dobré hospodářské výsledky.

Jaké značky a s jakým zaměřením v současnosti spadají pod Gretsch-Unitas?

Gretsch-Unitas je skupina společností, která zahrnuje značky GU, BKS, Ferco a GU Automatic. Tyto značky ve svých továrnách vyrábí výrobky pro okna, dveře a ma­nagement budov. Ty celkově tvoří širokou škálu produktů pod globální značkou GU. Slovenský závod v Nitře je jedním z šesti evropských výrobních závodů, kde se tyto výrobky přímo vyrábějí. Závod nabízí i logistické služby pro Čechy, Slovensko a Maďarsko.

Skupina podniků GU nabízí nejen samostatné produkty, ale také individuální řešení pro velké projekty. Jak jednotlivé země spolupracují? Mohl byste jmenovat některé z projektů, na kterých se současně podílelo několik států vaší skupiny?

Je běžnou praxí, že na velkých objektových zakázkách se podílejí naši odborníci z více zemí. Takto jsme například spolupracovali na slavných budovách Burj al Arab v Dubaji, Petronas Towers v Kuala Lumpur, na zaoceánské loď Queen Mary 2 ve Velké Británii či řadě dalších staveb. Momentálně například spolupracujeme na výrobě speciálních karuselových dveří pro jeden z nejluxusnějších alpských hotelových komplexů s kolegy z Německa a Rakouska.

Vaše společnost prodává přes 300 000 různých produktů a jejich kombinací z oblastí okenní a dveřní techniky, automatických dveřních systémů a také systémů řízení budov, které lze vzájemně kombinovat. Všechny tyto produkty skupina GU sama vyrábí?

Toto právě dělá firmu GU jedinečnou. Máme momentálně nejen největší portfolio námi přímo vyráběných produktů pro výplně stavebních otvorů, ale jako jediní můžeme zaručit 100% vzájemnou kompatibilitu nejrůznějších výrobků jak mechanických, tak i elektronických. Samozřejmě můžete použít jen samozavírač GU, nebo jen cylindrickou vložku, ale pokud jde o dveře v objektu, kde chcete využívat všechny naše produkty, máte záruku, že budou spolupracovat bezchybně a dostanete od nás samozřejmě špičkový záruční a pozáruční servis.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

GU – Stavební kování CZ, spol. s r.o.
CZ-180 00, Praha 8, U Pekařky 314/1
www.g-u.com