Střecha dělá dům. Pokud připustíme, že toto pořekadlo platí, pak v případě tohoto krásného domu, který se nachází  na Brněnsku, ho musíme umocnit a dát „na druhou“.

Rodinné sídlo pana Martina totiž tvoří hned několik objektů, které jsou spolu navzájem funkčně i ideově propojeny a výškově se podřizují svažitému terénu. Prvním objektem od ulice je dvougaráž, na ni navazuje hlavní objekt, do nějž jsou soustředěny kuchyně, jídelna a obývací pokoj s pracovnou. Hlavní objekt sousedí s vedlejším objektem, kam jsou situovány ložnice. Dalším objektem je pak bazénová hala.

Samotné zastřešení je proto z tohoto důvodu tvořeno hned několika pultovými střechami. Pouze střecha vedlejšího objektu s ložnicemi je řešena jako sedlová. Zajímavým architektonickým prvkem je průnik dvou pultových střech nad hlavním objektem.
Střechy jsou ukončeny elegantní pravou pálenou taškou Tondach s obchodním označením ­Románská 12, opatřenou glazurou Amadeus červená.

Krása této tašky spočívá v poměrně vysoké vlně, která vizuálně evokuje eleganci starých antických slohů. K jejím základním výhodám patří dlouhá životnost, naprostá zdravotní nezávadnost díky výrobě z čistě přírodní suroviny, dlouhodobě neměnný vzhled – taška i po letech vypadá jako nová, jednoduchý způsob pokládky a samozřejmě také záruční i pozáruční servis, který společnost Tondach na území ČR poskytuje svým odběratelům a zákazníkům.

Střechy domu pana Martina jsou řešeny jako dvouplášťové. Ve skutečnosti to znamená, že střešní plášť je tvořen dvěma plášti, které jsou prováděny s odvětrávací mezerou. Souvrství střechy tvoří od shora střešní taška Románská 12, kontralatě, latě, pojistná hydroizolace, tepelná izolace mezi krokve, parozábrana a sádrokartonová či jiná podhledová konstrukce.
Odvětrávací mezera umožňuje proudění vzduchu v prostoru pod taškami, a tím odvod vzdušné vlhkosti, která by jinak mohla snižovat životnost krytiny a dřevěných konstrukcí.

Vzduchovou mezeru u šikmých střech obvykle přirozeně tvoří prostor mezi pojistnou hydroizolací a latěmi, kontralatěmi a střešní krytinou, která je vyústěna pod hřebenem střechy.

Střecha svým barevným řešením vhodně navazuje na celkové vizuální řešení domu, kdy převážná část pohledové fasády je navržena z lícových cihel.

Majitel domu pan Martin k volbě střechy dodává: „Jsem vyznavačem přírodních domácích materiálů a průběh výstavby jsem chtěl co nejvíce zjednodušit. Hledal jsem proto dodavatele, který by mi poskytl komplexní službu a dodal nejen cihly, ale také keramickou střešní krytinu a lícovky. Můj architekt, Martin Habina, mi doporučil firmu Tondach. Vše klaplo k mé naprosté spokojenosti. Pokud se v průběhu výstavby vyskytl problém, pracovníci Tondachu jej vždy vyřešili. Se střechou jsem nyní moc spokojen. Nikde nezatéká, líbí se mi a má rodina se zde cítí v bezpečí.“
Ivo Románek

TONDACH Česká republika s. r. o.
Bělotínská 722, 753 18 Hranice
tel.: +420 581 673 111, fax: +420 581 673 343
www.tondach.cz