Najednou však cítíme, že by vůbec nebylo od věci kapánek narušit onu hegemonii zeleně okolních dřevin a trávníků něčím osvěžujícím, povznášejícím, co by zalahodilo duši i oku. Ano! Už se boucháme do čela jako Mrazík, když si doma zapomněl svou kouzelnou berlu, startujeme auto a běžíme do nejbližšího hobby marketu. Květiny! Zapomněli jsme na květiny!

Květiny jsou úžasné. Jsou pestré jako sám život. Každá je jiná. Je to pastva pro oči. Pohled na ně uklidňuje a člověk musí vždy obdivovat matku přírodu, která je stvořila. Přitahují nás jako magnet a činí nás lepšími, pozornějšími a vlídnějšími.

Dnešní specializované zahradnické firmy mají s květinami bohaté zkušenosti. Ví, které z nich vyhovuje slunce a které naopak stín, řeknou Vám, v jakém ročním období či měsíci budou ve květu, jak se o ně starat, co od nich očekávat.

Návrhy zahrad jsou dnes proto profesionály řešeny nejen tak, aby zahrada v budoucnu vyžadovala co nejmenší údržbu, ale i tak, aby v průběhu vegetačního období byla na zahradě vždy nějaká rostlina v květu. Pohled na všechny ty barvy měnící se zahrady v průběhu roku je pak tím, co se nedá ničím nahradit.

Ivo Románek