Slouží k pokládce kabelů a kabelových chrániček do země, kde zajišťují ochranu vedení před mechanickým poškozením. Byly vyvinuty jako náhrada za žlaby betonové. Oproti žlabům betonovým je jejich předností nízká hmotnost, snadná manipulace a opracovatelnost běžnými nástroji na kov a dřevo. Žlaby jsou vyráběny extruzí, čímž je zajištěna kompaktnost výrobku a přesnost rozměrů. Vzhledem k nízké hmotnosti jsou podstatně sníženy náklady na dopravu, překládku a vykládku. Konečné provedení žlabů, tvar a rozměry byly určeny po mnoha úpravách a dlouhodobých konzultacích s montážními útvary firem, které tyto žlaby používají.
Použití těchto žlabů umožňuje opětovný přístup ke kabelovému vedení a jeho případné doplnění, opravu nebo výměnu. Přístup je zajištěn díky zámku, kterým jsou žlaby opatřeny. Tento zámek slouží k pevnému spojení spodního dílu a víka.

Žlaby jsou dodávány ve čtyřech rozměrových variantách (vnitřní rozměr):
ZEKAN 1 - 100 x 100 mm
ZEKAN 2 - 120 x 100 mm
ZEKAN 3 - 130 x 140 mm
ZEKAN 4 - 200 x 126 mm

Pro zajištění kompaktnosti trasy pro podélné spojení spodních dílů kabelových žlabů jsou používány spojky ve tvaru "U". Spojky umožňují vytvořit vedení bez přechodů a vyčnívajících hran, čímž jsou eliminovány komplikace při kladení nebo zatahování kabelů.
Dále je k pokládce kabelových žlabů využíváno tvarových dílů, které urychlují montáž a zajišťují variabilitu trasy, bez snížení úrovně mechanické ochrany kabelového vedení. Pro vytvoření oblouku kabelové trasy nebo pro obejítí překážky, stožáru apod., jsou používány ohyby kabelových žlabů.

Kabelové žlaby Zekan



Ohyby jsou vyráběny v celé rozměrové řadě kabelových žlabů ZEKAN. Standardně jsou dodávány pod úhly 30° a 60° (na zakázku lze vyrobit ohyby dle požadovaného úhlu). Díly ohybů jsou, stejně jako kabelové žlaby pro přímé trasy, opatřeny zámkem pro pevné spojení vrchního a spodního dílu.
Pro rozbočení nebo sloučení kabelových vedení jsou dodávány T- kusy.
Na požadavek odběratele lze opatřit víka žlabu barvou a popisem dle zadání. Barva je nanášena koextruzí v celé pohledové části víka včetně bočnic.
Společnost CWS byla 20. 9. 2007 vyhlášena firmou roku Ústeckého kraje a postoupila do celorepublikového finále. Splnila přísná kriteria, která byla nastavena a posunula se tak ve svém vývoji do dalšího stadia. Postupem let se CWS vyprofilovala ve společnost splňující požadavky, které jsou kladeny na řízení a vlastní chod moderní a pružné firmy.

 


CWS s. r. o.
Tovární 1378/40, 400 01 Ústí nad Labem
tel.: 477 101 477, fax: 477 101 470
e-mail: cws@cws.cz, http://www.cws.cz