Skupina ALUTECH patří k největším výrobcům profilů a příslušenství pro roletové systémy v Evropě. Od počátku provozu výrobního komplexu na barvení a řezání hliníkových a ocelových pásů spolupracuje skupina ALUTECH úzce s mezinárodním koncernem BASF a pokračuje v tradici realizace společných projektů při zavádění nových technologií a testování nových materiálů. Například při spuštění nové technologie barvení hliníkového pásu ve struktuře dřeva (zlatý dub, třešeň, ořech, atd.) odzkoušela společnost BASF Coatings GmbH kapalné barvení pro tyto barvy poprvé na výrobcích ALUTECH.

Ani poslední projekt nebyl výjimkou.Více než rok pracovaly společnosti na zlepšení technologie hodnocení kvality lakované krycí vrstvy, aby zdokonalily estetické vlastnosti hotového výrobku a také prodloužily jeho životnost.

Podle Stanislava Kuzmického, zástupce ředitele pro marketing ALUTECH Incorporated, vyvstala v průběhu projektu otázka výběru metody kontroly kvality. Doposud se při testování rolet na odolnost proti oděru používala celá roleta, se kterou bylo provedeno požadované množství cyklů jejího zvedání-spouštění. Tímto způsobem se zjišťovalo odštěpení, poškrábání, odření či jiné poškození lakované krycí vrstvy profilu a také se zaznamenávala četnost jejich vzniku. Používaná metoda umožňovala na skutečném příkladu odhadnout průměrný životní cyklus lakované krycí vrstvy, ale byla časově a materiálově náročná a vyžadovala neustálou přítomnost pracovníků technické kontroly.

Vzhledem k širokému sortimentu profilů a rozmanitosti barev rolet ALUTECH nedovolila používaná metoda přesně a rychle testovat celou škálu výrobků ve všech fázích zlepšování technologie. Z toho důvodu společnost BASF Coatings GmbH nabídla novou metodu hodnocení kvality lakování krycí vrstvy – crockmeter.

Citace firmy BASF: „Tento způsob byl dříve používán v textilním průmyslu a také při hodnocení odolnosti lakované krycí vrstvy vozidel proti oděru.Rozhodli jsme, že budeme používat tuto metodu pro testování obarveného pásu ALUTECH.

Electronic crockmeter je speciální zařízení, na které se instaluji vzorky obarveného pásu/profilu a stanoví se počet vratných cyklů, které simulují otevírání a zavírání roletového pásu během provozu.

Čím méně oděru vznikne na lícní straně profilu, tím déle zůstane vzhled rolety atraktivní při běžném provozu.Díky zavedení nových technologií a stálé kontroly kvality se skupině společností ALUTECH podařilo zvýšit odolnost proti oděru dva a půl krát.V praxi to znamená, že rolety ALUTECH potěší jejich vlastníky vynikajícímvzhledem dva a půl krát delší dobu než předtím.

Jak zmínil manažer pro práci s klíčovými klienty Guido Šenebek, společnost BASF je ráda, že spolupracuje se skupinou ALUTECH a vítá otevřenost společnosti pro zdokonalování její výroby a zavádění inovací. BASF je spokojen s výsledky vzájemné spolupráce a je přesvědčen, že zavedení nové technologie barvení a použití nové metody pro hodnocení kvality lakované krycí vrstvy není poslední společný projekt.

www.alutech-group.com
e-mail: export@alutech.by
mobil: + 375 44 733 77 02