Pro současná moderní centra bytové kultury je charakteristické, že vedle tradiční „pasivní“ prezentace výrobků nabízí celou řadu „aktivních“ doprovodných služeb – odborné poradenství, poradenství bytových architektů a logistické služby. Samozřejmostí je nejenom široký výběr, ale i obecně pojatá vysoká kultura prodeje: vstřícnost a odbornost obsluhy spolu s promyšleným dispozičním řešením a atmosférou prostředí. To, že stěžejním prvkem tvořícím „klima“ prostoru je podlaha a její vzhled (vedle funkčnosti) je starou pravdou. V našem případě bylo na výstavní ploše ca. 8.000 m2 (z celkové podlahové plochy 40.000 m2) použit program ARTURO. Záměrně zvolená polyuretanová designová litá podlaha šedé „betonové“ patiny a moderní bílá propůjčily prostoru velmi decentní a elegantní vzhled: „BETONLOOK“.

Pokládka podlahy v celém objektu, včetně lité podlahy musela být uskutečněna v mimořádně krátkém čase osmi týdnů, tak aby mohly být provedeny všechny následné instalační práce v interiéru. Dokonalá koordinace podlahářských prací ruku v ruce s moderní technologií ARTURO měly lví podíl na tom, že se vše stihlo v požadovaném termínu.

V prodejních sektorech s nábytkem pro kuchyně, obývací pokoje a ložnice byla zhotovena litá podlaha z dvousložkového produktu na bázi polyuretanových pryskyřic bez obsahu rozpouštědel ARTURO PU2060 v šedém „betonovém“ žíhaném odstínu kombinací barev RAL 7035 a RAL 7023 v tloušťce vrstvy 2 mm. V dalším interiéru s vysokými regály knihoven byla realizována litá podlaha odolná proti UV účinkům světla s označením ARTURO PU2030. Dekorativní bílá barva RAL 9010 harmonicky sjednocuje kontrast mezi instalovanými bytovými prvky a prostorem.Ve spodním podlaží, v sekci určené pro domácí kutily, byla naproti tomu zvolena Uni-barva RAL 7035.

Nespornou výhodou polyuretanových litých podlah ARTURO je vedle jejich vysoké mechanické a chemické odolnosti, možnost originálního dekorativního vzorování i relativně snadná a rychlá aplikace na dobře připravený podklad.

Betonová podlahová deska tvořící základ pro následnou konstrukci lité podlahy byla celoplošně otryskána. Následovalo řádné vysátí průmyslovým vysavačem. Na takto připravený podklad byl nanesen základní bezrozpouštědlový epoxidový nátěr ARTURO EP6060. Po zaschnutí základního nátěru byl pro vyrovnání mírných nerovností podkladu natažen stěrkou základní stěrkovací nátěr ARTURO EP6200 ve velmi tenké vrstvě. Dalším pracovním krokem bylo nanesení dvousložkové lité podlahy ARTURO PU2060 na bázi polyuretanových pryskyřic v tloušťce 2 mm. Finální ochranná vrstva byla zhotovena odolným transparentním matným vrchním dvousložkovým nátěrem ARTURO PU7750. Tento nátěr byl nanesen válečkem ve dvou vrstvách. Pro barevné vyznění podlahy byla zvolena kombinace barevných odstínů RAL 7035 a RAL 7023.

Alternativně byla v některých sekcích nanesena dvousložková litá podlaha ARTURO PU2030 na bázi polyuretanových pryskyřic s vysokou odolností proti UV záření. Tentokrát byla zvolena bílá barva RAL 9010. Příprava podkladu a finální nátěr byly identické s výše uvedeným postupem. Vedle atraktivního a přitom velmi decentního optického vzhledu, mechanické a chemické odolnosti, snadné možnosti čištění a údržby výsledné podlahy, je třeba zdůraznit ekologický aspekt. Výrobky neobsahují rozpouštědla a nezatěžují ani v procesu výroby, tak ani při zpracování a užívání životní prostředí.

Informace na závěr: Lité podlahy ARTURO byly v letošním roce při příležitosti Mezinárodního stavebního veletrhu v Brně oceněny Institutem udržitelné výstavby hlavní cenou „Výrobek roku 2013“.

Celková plocha: lité podlahy ARTURO (ca 8.000 m2)
Produkty:
Arturo PU2060 – litá podlaha
Arturo PU2030 – litá podlaha
Arturo PU7750 – vrchní nátěr
Arturo EP6060 – základní nátěr
Arturo EP6200 – základní stěrkovací nátěr

www.arturoflooring.cz