Jelikož v letošním roce slaví 20. výročí od svého vzniku, navštívili jsme majitele společnosti, Ing. Petra Krautwurma, a požádali ho o krátké zbilancování dosavadní činnosti společnosti.

Pane inženýre, jak vypadaly začátky vaší společnosti?
V roce 1992 vznikla společnost FINNTRADING jako obchodní společnost se spotřebním materiálem všeho druhu. O obchodu s nerezovými materiály jsme v té době vůbec neuvažovali. Vzhledem k tomu, že většinu zboží jsme dováželi z Finska, pojmenovali jsme společnost FINNTRADING. Podle staré bezcelní dohody KEVSOS o vzájemné bezcelnosti s Finskem nebylo námi dovezené zboží zatíženo clem 3,8% a oproti ostatním importérům nám to skýtalo určitou konkurenční výhodu. K obchodu s nerezovými materiály jsme se dostali vlastně náhodou. Jednou za mnou přišel spolužák, jehož firma vyráběla velkokuchyňská zařízení. Pro tyto účely nakupoval nerez v Německu a povídá: „Ty dovážíš z Finska lampy, sedačky a další věci. Zkus se zeptat, zda by nebylo možné dovézt za dobré ceny i nerez.“ Ve Finsku jsme našli společnost OUTOKUMPU, která příslušný materiál měla. Až časem vyšlo najevo, že jde o špičkového výrobce v evropském a světovém měřítku. Ceny byly výhodné pro obě strany, platilo se předem a spolužák odebral prvních 5 tun plechu. Obchod byl velice zajímavý, a tak jsme se začali věnovat výhradně této komoditě. Začátky ale nebyly vůbec jednoduché a ani tento první obchod neproběhl bez problémů. Po dvou dnech totiž opět volal spolužák s tím, že kvalita i rozměry námi dodaných plechů jsou v pořádku, ale že jsou jinak zabroušeny, než by měly být. Já na to odpověděl: „Ty jsi ale nespecifikoval, jak to má být zabroušeno. Řekl jsi jen, že má mít standardní brus.“ A on na to: „No to ano, já ale předpokládal, že to bude zabroušeno stejně jako vždycky.“ V té době jsem toho o nerezu mnoho nevěděl a netušil jsem, co znamená „jako vždycky“ ani to, že existují různé způsoby jeho brusu. Pointa byla v tom, že Fin zase nic nevěděl o Československu a zabrousil materiál tak, jak jej běžně dodával do Německa, čili jemně. V Československu ovšem tehdy nikdo neuměl přebrousit následné svary najemno, takže potřebovali i základní brus nahrubo, aby brus svaru nebyl jiný než brus celkový. Takže takhle nějak vypadaly začátky společnosti. Začali jsme reklamací, při dalším obchodu jsme málem skončili bankrotem, ale záhy přišel dynamický rozvoj.

Kde všude se nerezové materiály používají a kam je dodáváte?
Nerezové materiály se používají v řadě odvětví. Jak již bylo řečeno výše, jsou důležitou součástí velkokuchyní a potravinářského průmyslu, používají se v chemickém a automobilovém průmyslu, ve strojírenství a také pro výrobu vložek do komínů. Využití najdou i v hydroizolacích staveb a pro výrobu distančních rámečků mezi dvojskla. Pro chemičky jsme ve svých začátcích dodávali pouze zprostředkovaně, protože na tak velké obchody jsme neměli dostatečnou finanční hotovost. Do roku 2001 jsme proto dodávali především do branže kuchyní. Pak však společnost OUTOKUMPU koupila svého švédského konkurenta AVESTA a spolu s ním převzala i jeho distribuční sít v České republice. Tím naše výhradní zastoupení OUTOKUMPU pro Českou republiku skončilo, což pro nás znamenalo propad tržeb. Začali jsme se proto orientovat i na jiné výrobce nerezových materiálů a věnovat se dodávkám do dalších odvětví. Dnes jsou našimi hlavními odběrateli společnosti vyrábějící komínové zařízení a vložky do komínů. Neznamená to ale, že bychom se ostatním odvětvím vyhýbali.

Takže co konkrétně dodáváte?
Výrobcům komínových zařízení, zejména komínových vložek, dodáváme nerezové svitky v tloušťkách 0,4, 0,5, 0,6, 0,8 a 1,0 mm v šířkách 1000, 1040, 1060 mm a přesné pásky o tloušťce 0,10, 0,12, 0,3 a 0,4 mm. Základním materiálem je zde tzv. potravinář, což je chromniklová ocel. V nabídce máme ale i chromnikl legovaný molybdenem, který zajišťuje vyšší chemickou odolnost. Pro speciální zakázky dodáváme i chromnikl-titan-molybden s ještě lepší žárovou odolností. Povrchy materiálů jsou přitom pro pláště lesklé a pro vnitřní díly matné.

Jak se vyvíjejí obraty společnosti a jak jste na tom se zaměstnanci?
Do roku 2006 byly obraty společnosti víceméně stabilní. Rok 2007 přinesl běžný cyklický nerezový pokles, na který jsme už z minulosti byli zvyklí. K tomu se ale bohužel v roce 2008 přidala ona velká krize, která nám přinesla řádový pokles obratu. Od té doby jsou již naše obraty zase stabilní a pohybují se na přibližné polovině hodnot předkrizových období. Vzhledem k tomu, jak vypadá současná hospodářská situace u nás i v Evropě, považujeme tuto stabilitu za jev pozitivní.

A co se týče zaměstnanců?
V počátcích byla fluktuace zaměstnanců nebývale vysoká. Prostě nebyli lidi. Pro ilustraci té doby bych snad popsal dvě příhody s novými zaměstnanci. S jedním uchazečem o zaměstnání jsem měl pohovor a tento uchazeč jej zakončil větou: „Vaše nabídka je docela dobrá, nechte mi telefon, možná Vám zavolám…“ To se skutečně stalo, vymyslet bych si to nedokázal. Druhý uchazeč, který se stal naším zaměstnancem, se zdržel v pracovním poměru 24 hodin a pak prohlásil: „Vaše pracovní tempo bych nevydržel, musím jít…“ Jelikož naše tempo není zrovna japonské, tak této větičce jsme se smáli dalších 10 let. Od roku 2006 je kádr našich zaměstnanců stabilní a představuje hlavní pilíř naší důvěry v budoucnost.

Mohl byste jmenovat některé referenční stavby, na kterých najdeme vaše materiály?
Ze staveb z poslední doby jsou naše materiály přítomny třeba v kouřovodech a komínech obchodního centra Palladium Praha nebo ve Státní opeře Praha. Najdete je ale také v řadě centrálních kotelen, např. v Bohumíně, Havlíčkově Brodě nebo Mohelnici, které byly realizovány společností IZOMAT s.r.o. z Červeného Kostelce.

Jak je to s dodacími termíny?
Základní sortiment máme skladem. Pokud se materiál vyrábí na zakázku, pak je běžný dodací termín dva měsíce.

Odkud nerezové materiály dovážíte a jaká je působnost společnosti?
Materiál odebíráme od všech známých výrobců nerezových materiálů v Evropské unii a velmi spokojeni jsme i s dodávkami z Tchaj-wanu. Z důvodu předběžné opatrnosti nekupujeme materiál z Číny. Působíme převážně v České republice, ale dodáváme i na Slovensko a do Německa.

Jaké vidíte další výhledy obchodu s nerezovými materiály a jaké jsou cíle vaší společnosti?
Když jsme začínali, naši učitelé nám říkali, že nerez roste jako HDPx2 a neklesá nikdy. Do roku 2006 sympaticky často převažoval trh prodávajícího a byla to opravdu unikátní branže. Rok 2008 tyto zaběhlé zákonitosti zvrátil a od tohoto roku v nerezu, stejně jako kdekoliv jinde, neplatí zákonitosti pražádné. Navíc se i tato branže změnila na plošný trh kupujícího, takže je mnohem složitější se v ní prosadit. Našim cílem je proto udržet si stávající trhy. Máme pár set zákazníků a ke každému se snažíme chovat jako ke svému VIP. Pro nejbližší budoucnost chceme naši činnost samozřejmě dále rozvíjet a ještě více se zaměřit na tlusté plechy přes 10 mm. V minulosti jsme je velice úspěšně prodávali a cítíme, že teď nazrává doba k opětovnému růstu. Letos, při poklesu ceny, jsme byli velice obezřetní a nenaskladňovali jsme naslepo. V brzké době však očekáváme obrat poklesového cenového trendu a cenový růst. Počátkem roku proto chceme naskladnit zajímavá množství tlustých plechů a obnovit i tento segment sortimentu.

Co byste řekl našim čtenářům a vašim budoucím zákazníkům na závěr?
Rok 2008 přinesl do trhu s nerezovými materiály normální tržní ekonomiku, která tady 60 let nebyla. Myslíme si, že za poslední čtyři roky jsme se na tuto situaci adaptovali a pro příštích 60 let s ní budeme počítat. Jsme stabilní a spolehlivá společnost, která se ráda stane i Vaším obchodním partnerem.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač

ing. Petr Krautwurm, FINNTRADING
Kašperská 965, 104 00 Praha 10
tel./fax.: + 420 274 869 384, + 420 274 868 737
e-mail: kontakt@finntrading.cz, www.finntrading.cz