"V České republice stoupají požadavky na rezervaci výkonu především v Moravskoslezském kraji, z důvodu výstavby nových průmyslových zón," říká Pavel Švejnar, ředitel sekce Správa energetického majetku ČEPS. Kromě výstavby nové transformační stanice 400/110 kV Kletné a nového vedení 400 kV Krasíkov - Horní Životice bude nutné posílit transformační stanici Lískovec a zdvojit stávající vedení 400 kV Prosenice - Nošovice. Celkem bude jenom v tomto regionu potřeba postavit 163 km nových vedení. Odhadované náklady by měly přesáhnout 3 miliardy korun.

Rozsáhlá investiční opatření si vyžádá i nárůst instalovaného výkonu jak v klasických (na hnědé uhlí) a paroplynových blocích v severních Čechách, tak větrných elektrárnách na Karlovarsku a v oblasti Krušných hor. Přenosová schopnost sítě konstruované v 50. a 60. letech k jejich vyvedení nebude dostačovat. Součástí investičních opatření v oblasti severních Čech jsou výstavba nových rozvoden 400 kV v lokalitě Chotějovice a Vernéřov, na Karlovarsku rozvodny Vítkov. Výstavba nových uzlů soustavy si vyžádá také odpovídající propojení, tj. výstavbu nových vedení (v severních Čechách až o délce 225 km).
Všechna zmíněná opatření jsou realizována v koordinaci s provozovateli distribučních sítí. Zvýšení přenosové kapacity celé sítě na základě realizovaných investic otevře prostor nejen pro vyvedení nových zdrojů, ale i hlubší mezinárodní spolupráci. "V příštích letech hodláme do sítí investovat přibližně 2,5 miliardy korun ročně. Po roce 2011 by tato částka měla být navýšena na 3,5 miliardy korun ročně," upřesňuje Švejnar.

Co výstavbu nových vedení brzdí?

Všechny investiční projekty maale jeden společný problém. Pomaadministrativně-legislativní proces. Zatímco samotná výstavba vedení trvá jeden až dva roky, přípravná opatření vyžadují až desetiletí. Patří mezi ně územní řízení, posouzení dopadu stavby na životní prostředí a získání stavebních povolení.

Například v listopadu loňského roku společnost ČEPS ve spolupráci s rakouským operátorem ­VERBUND-Austrian Power Grid AG spustila po úspěšné rekonstrukci 42 km dlouhý úsek vedení Slavětice - Dürnrohr. Zdvojení jednoduchého vedení 400 kV zprovozněného v roce 1983 na vedení V437/438 bylo původně plánováno v horizontu deseti let, tj. do roku 1993. Nově zdvojené vedení V437/438 totiž podstatně přispívá ke zvýšení spolehlivosti přenosové soustavy ČR. O realizaci projektu bylo ale rozhodnuto až v roce 2007. V tomto případě stály urychlení výstavby v cestě překážky na rakouské straně - administrativní i politické.

S problémy se tedy nepotýká jen ČR, ale i ostatní státy EU. Provozovatelé soustav proto na celoevropské úrovni vyzývají ke zjednodušení národních i evropských norem pro urychlení povolovacích procesů.