Plexisklo je někdy označováno i jako akrylátové sklo, akrylát, polyakrylát apod., jedná se však vždy o tentýž produkt s chemickým označením PMMA (polymethylmetakrylát).

Celý systém uchycení do HEA sloupků splňuje normu ČSN EN 14388; Zenit, spol. s r.o. je držitelem CE osvědčení. PLEXIGLAS® SOUNDSTOP je speciálně vyvinutý pro požadavky německých předpisů ZTW-Lsw 06 a mezinárodních norem pro pozemní komunikace ČSN EN 1793 a ČSN EN 1794, vyhovuje požadavkům TP 104, které požaduje ŘSD.

Desky Plexiglas® SOUNDSTOP odráží hluk, v závislosti na zvolené tloušťce dosahují hlukového útlumu až 36 dB a jsou velmi odolné vůči nárazu. Dodávají se v různých barvách použitelných v přírodě, tzn. šedé, modré, zelené, kouřové, ale samozřejmě i čiré s propustností světla až 92%. Díky patentovanému způsobu výroby je tento materiál velmi odolný povětrnostním vlivům, působením UV záření nestárne, nežloutne a nemění svou barvu a jeho životnost je minimálně 35 let. Jako ochranu ptactva a v případě designové náročnosti je možné do povrchu vypískovat pruhy či jiné tvary. Desky Plexiglas® SOUNDSTOP je možné tepelně tvářet, čímž lze vytvořit designové velmi zdařilé protihlukové stěny. Na mostních konstrukcích a především tam, kde je
pod mostem pohyb osob se používají desky s integrovanými polyamidovými vlákny (typ GS CC), které jsou netříštivé, a v případě nárazu vozidla do stěny nedojde k pádu vzniklých úlomků. Díky výrobní technologii je možné vyrobit desky v rozměru do 2×5 m, případně i delší.

Skupina produktů Plexiglas® SOUNDSTOP se dělí do tří řad:

PLEXIGLAS® SOUNDSTOP XT a GS
Extrudované plexisklo XT je nejvíce dodávaným typem. Vyrábí se v tloušťce 15, 20 a 25 mm čiré a v dalších sedmi barevných odstínech (Spring green, Forest green, Sea green, Midnight blue, Steel blue, Sky blue, Smoky brown).

PLEXIGLAS® SOUNDSTOP GS CC s polyamidovými vlákny, které zabraňují tříštivosti desky v případě nárazu vozidla do stěny. Díky integrovaným vláknům splňuje GS CC normu ČSN EN 1794-2 třídy 6 druhotné bezpečnosti (nebezpečí padajících úlomků), což bylo testováno nárazovým tělesem o hmotnosti 400 kg. Tuto zkoušku PLEXIGLAS® SOUNDSTOP GS CC splňuje i po 10 letech použití na rozdíl od polykarbonátu, který vlivem UV degraduje, křehne a žloutne. Největší uplatnění proto nachází na mostech, v místech nad další komunikací.

PLEXIGLAS® SOUNDSTOP NT je neprůhledné plexisklo vysoce staticky únosné (modul pružnosti 7200 MPa) vhodné pro soklové panely v kombinaci s průhlednou výplní. Dodává se matné nebo lesklé provedení, tloušťky 12 a 15 mm v 5 barevných odstínech Light Grey, Blue Grey, Light Blue, Mint Green, Earth Brown.

Ve světě se desky Plexiglas® SOUNDSTOP na výplně
protihlukových barier s úspěchem používají již více než 30 let, v ČR pak více než 20 let bez jediné reklamace. Nespornou předností je zachování vlastností materiálu při použití na přímém slunečním záření na rozdíl od jiných plastů, které vlivem UV záření časem žloutnou a křehnou.

Zenit, spol. s r.o. nabízí:
• dodávky desek naformátovaných na míru dle projektu přímo od výrobce,
• tváření desek do oblouku nebo zalomení,
• pískování pruhů šíře 20 mm s různými roztečemi,
• EPDM těsnění pro jednotlivé tloušťky desek,
• možnost dodání s anti-graffity nástřikem,
• technické poradenství v navrhování průhledných protihlukových stěn,
• statické ověření výrobcem dle zatížení a velikosti protihlukové bariéry,
• zpracování individuálních cenových nabídek,
• vzorky a CD pro architekty.

www.plexisklo.eu, www.zenit.cz