Právě z tohoto důvodu jsou v současné době velmi oblíbenými stavbami z oblasti občanské výstavby tzv. nízkoenergetické nebo až pasivní domy. V případě nízkoenergetického domu každý počítá s minimálními náklady na vytápění a s touto myšlenkou poté pracuje i při výběru zdroje vytápění. Je vyžadováno, aby vybraný zdroj vytápění pracoval s co nejvyšší účinností a tím pádem i s minimálními provozními náklady.
Tým vývojových pracovníků ryze české společnosti Thermona spol. s r. o. se snaží neustále sledovat současné trendy vytápění a topenářské techniky a díky tomu tak rychle a pružně reaguje na požadavky trhu a zároveň tak splňuje všechny uvedené faktory spojené s výběrem zdroje tepla.
Novinkou v širokém portfoliu Thermony jsou zdroje tepla pro vytápění a ohřev teplé vody (TV) určené právě zejména pro nízkoenergetické stavby, kde se tepelná ztráta objektu pohybuje v řádu jednotek kilowatt. Není žádný problém se setkat s rodinným domem, jehož tepelná ztráta nepřesahuje 5 kW.
Nová řada elektrokotlů Therm EL
Absolutní novinkou na trhu je cela nová řada elektrokotlů, s extrémně nízkou hranicí minimálního výkonu kotle a zároveň i stupně připínání výkonu. Konkrétně např. u typu Therm EL 5 je hranice minimálního výkonu položena na 0,5 kW a stejný je pak i stupeň připínání či odpínání výkonu při provozu. Nově se také u elektrokotle objevuje způsob ovládání v současnosti známý spíše z mobilních telefonů či GPS navigací – dotykový displej. Díky této možnosti se stává obsluha a nastavení elektrokotle doslova hračkou. A to nejen pro zákazníka, ale i pro specializovaného servisního pracovníka. Nová řada elektrokotlů je samozřejmě uzpůsobena i pro provoz v systému podlahového vytápění. Nesmíme zapomenout na možnou konektivitu se solárními systémy. Stále častějším požadavkem je možnost využití právě solárního systému pro ohřev TV či i pro podporu vytápění. I na toto bylo při vývoji nové řady elektrokotlů myšleno a kotel je na propojení se solárním systémem připraven. V našich geo­grafických podmínkách se totiž nedá spolehnout pouze na energii Slunce, a proto je nutno vždy počítat s případným záložním zdrojem tepla.
Neméně zajímavou novinkou jsou kompaktní solární jednotky Solartherm EL 9 - 25 a Solartherm EL 14 - 25. Jedná se o jednotku, která v sobě skrývá solární zásobník o objemu 250 l, kompletní výbavu pro korektní a bezpečný provoz solárního a topného systému včetně solárního regulátoru a elektrický kotel EL 9 popř. EL 14. Varianty se tedy liší jen ve výkonu sekundárního zdroje tepla, jímž je elektrokotel. I zde se plně využívají a zhodnocují v předchozí kapitole zmiňované regulační a obslužné výhody elektrokotlů s dotykovým displejem. Obrovskou výhodou tohoto spotřebiče je jednoduchá montáž a samozřejmě kompaktnost. Připojením solárních kolektorů získáme moderní zařízení, které si poradí s ohřevem TV pomocí solárních kolektorů, s vytápěním objektu a samozřejmě i s případným dotopením zásobníku v případě nedostatku sluneční energie. Propracovaná elektronika solárního systému a elektrokotle vyhodnotí, kdy energie slunečního záření přestává postačovat pro ohřev TV a v tom okamžiku sepne elektrokotel, který již zajistí vše potřebné.

Při výběru zdroje tepla se pravděpodobně každý zamyslí nad cenami plynu, elektřiny případně jiného paliva. Elektřina je obecně považována za palivo dražší, nicméně je třeba si uvědomit zejména počáteční náklady na zřízení vytápění, které jsou u elektřiny podstatně nižší (není potřeba komín, plynová přípojka apod.). Navíc u obou uvedených novinek hraje nezanedbatelnou roli tzv. nízký tarif, ve kterém jsou v objektech s elektrickým vytápěním provozovány 20 hodin denně veškeré elektrospotřebiče, tedy nejen samotný elektrokotel!

Ing. Lukáš Maštera
technické oddělení, Thermona s. r. o.

Thermona spol. s r.o.
Stará osada 258, 664 84 Zastávka u Brna
tel.: 544 500 505, 544 500 511, fax: 544 500 506
e-mail: thermona@thermona.cz, www.thermona.cz