Život na hraně
Nejčastějším úrazem na stavbách je pád z výšky nebo do hloubky, kterému nedokáže často zabránit ani improvizace z materiálu stavby. Řešením tak může být správně instalovaná profesionální ochrana volného okraje, například systém Doka XP nebo různé sloupky zábradlí s variabilními botkami pro pevné ukotvení pro různé potřeby stavby. Tam, kde není možné z jakéhokoliv důvodu instalovat ochranu volného okraje nebo montovat například stropní bednění ze země (jako nabízí například systém Dokadek 30) může přijít ke slovu systém Free Falcon, který je zajímavou alternativou k pevným úvazům.

Kotvení bez ukotvení
Free Falcon je systém samostojného aktivního úvazu. Při jeho instalaci není třeba žádné kotvení ke konstrukci, prostě je postaven tam, kde je třeba zajistit bezpečnost. Což šetří nejen konstrukci, ale také dodatečné časové nebo finanční náklady na ukotvení. Otočná základna a odvíjený úvaz totiž umožňují pracovat ve třistašedesátustupňovém okruhu, a to až deset metrů od bodu úvazu. Bezpečná práce na volném okraji tak není jakkoliv omezována – třeba i díky tomu, že rameno systému drží úvaz vždy nad hlavou pracovníka, a tak nehrozí nechtěné zaškobrtnutí o lano.

Síť nejen na ryby
Novinkou, kterou společnost Doka uvádí na trh je záchytná síť. Ta přinese zvýšení bezpečnosti zejména kolem stavebního objektu, kdy pomocí systému tří různě propustných sítí zabrání pádu předmětů nebo materiálu mimo staveniště. Výhodou sítí Xsafe nejsou jen jejich bezpečnostní parametry, ale také užitná hodnota pro stavbu – snadno se instalují i přesunují a díky unikátnímu systému kotvení a opěr je lze nainstalovat téměř kamkoliv a zajistí bezpečnost kolem celé stavby.

Bezpečnost kolem dokola
Bezpečnou a komfortní práci na stavbě přináší celá řada prvků – ať se jedná o výstupové cesty, ochranu volného okraje nebo například pracovní a betonářské plošiny a lešení. Zvýšení bezpečnosti mohou napomoci i správně vybrané bednicí systémy. Například rámové stěnové bednění Doka Framax Xlife Plus nabízí využití přesných jednostranných kotev, které zvyšují bezpečnost i rychlost při instalaci bednění. Stropní prvkové bednění Dokadek zase nabízí možnost montáže ze země, tedy bez nutnosti vstupovat na bednění v době jeho kompletace. Na letošním veletrhu Bauma navíc Doka představila jako součást svého portfolia lešenářský program AT-PAC. V budoucnu tak nabídne i lešenářské produkty nejen pro obsluhu bednění, ale i pro další účely.


Z jednoho zdroje
V rámci bezpečnosti výstavby monolitu je klíčová i společná kompatibilita bednicích a bezpečnostních systémů. Proto je výhodou, když je obě tyto oblasti schopen zajistit jeden dodavatel. Například společnost Doka vyvíjí bednicí i bezpečnostní systémy společně a zajišťuje i společné dodávky na stavbu. A to včetně plánů pro realizaci a dalšího poradenství. Dá se tak říci, že při realizaci monolitické konstrukce je vždy výhodné spolehnout se na odborníky na bednění a bezpečnost.

Improvizovaný úraz
Můžete si říci, že bezpečnostní řešení je drahé. Schodišťovou věž přeci snadno nahradí ledabyle opřený žebřík, místo zábradlí natáhneme pruhovanou pásku a lešení nahradí dvě kozy s prknem. Je takové řešení levnější? Může se to zdát překvapivé, ale není. A důvod je jednoduchý – na bezpečné stavbě se pracovníci pohybuji jistěji, bez starosti o vlastní bezpečnost a proto vykonávají svěřené úkoly pečlivěji a rychleji. A to nemluvíme o tom, že v případě úrazu, který dříve či později improvizované řešení přinese, se může takové řešení stát velmi drahým, a to mluvíme pouze o finančních a časových nákladech, přičemž si musíme uvědomit, že nejcennějším je právě lidské zdraví a život.

Na cestě do práce
Až ráno pojedete do práce, třeba na stavbu nebo do kanceláře, zapněte si pás. Včas přibrzděte u přechodu a dejte přednost školním dětem. Zkuste se zamyslet, kolik takových drobných bezpečnostních opatření uděláte každý den úplně automaticky. Udělejme stejně automaticky bezpečnější i svět na stavbách. Protože to má smysl.