Jak probíhá jednání s investorem?
Potom, co nás investor kontaktuje s poptávkou (telefonicky, mailem, přes poptávkový formulář nebo pomocí konfigurátoru hal na našich www), investora kontaktujeme telefonicky. Pokusíme se co nejvíce upřesnit jeho představu o hale. Následně pro něj připravíme cenovou nabídku. Pokud nabídka investora zaujme, následuje ve většině případů osobní schůzka. Na ní si společně projdeme cenovou nabídku, vysvětlíme si technické detaily. Dalším krokem bývá buď projekční činnost na hale nebo uzavření smlouvy na dodání haly.

Jaké jsou celkové náklady na halu?
Standartně dodáváme pouze horní stavbu haly, tedy konstrukci, opláštění střechy a stěn, výplně otvorů jako okna, vrata, dveře, světlíky. Hala je kompletně klempířsky zapravena. Na tuto část stavby poskytneme podrobný položkový rozpočet. Celkové náklady na halu se dají velmi těžce stanovit, pokud investor nemá kompletní projektovou dokumentaci. Záleží na členitosti pozemku, vzdálenosti inženýrských sítí, vnitřním technologickém vybavení haly atd. Velmi hrubým odhadem se celkové náklady pohybují okolo dvou až tří násobku námi dodávané horní stavby.

Jaká je náročnost výstavby haly s betonovou konstrukcí?
Náročnost výstavby hal s železobetonovou konstrukcí je v praxi srovnatelná s halou ocelovou. Základem je dobře přichystaný pozemek (skrývka zeminy, nachystány zpevněné plochy, atd.). Potřebné informace vždy poskytneme. Naši stavbyvedoucí řeší vše nezbytné se zákazníkem předem. Časově je stavba také srovnatelná. Rozdíly bývají většinou v typu základů (pilotové nebo plošné založení).

Je možné kombinovat betonovou konstrukci s ocelovou?
Samozřejmě. Betonové konstrukce slouží jako primární nosná konstrukce, která je doplněna ocelovými prvky jako jsou výměny na vrata, okna, dveře. Je možné rovněž celkově rozdělit koncepci haly na část betonovou a ocelovou. Záleží požadavcích na požární odolnost konstrukce. Například k administrativní části je přistavěna na skladová část, kde je výhodnější použít ocel.

Máme stavět halu s betonovou nebo ocelovou konstrukcí?
V nabídce máme oba typy – betonová hala i ocelová hala. Rozhodujícím faktorem pro volbu typu konstrukce je požadovaná požární odolnost, která je uvedena v požárně bezpečnostním řešení haly – PBŘ.  Požární odolnosti se stanovují na základě účelu užívání stavby. S prvotním návrhem konstrukce investorovi samozřejmě poradíme. Pokud je halu možné navrhnout jak s ocelovou konstrukcí, tak i s betonovou, přihlížíme k finančním nákladům a volíme pro investora vždy tu výhodnější variantu.


Rozhodování o výstavbě betonové haly zahrnuje komplexní úvahy týkající se nákladů, náročnosti výstavby a volby mezi různými typy konstrukcí. Klíčovým krokem je detailní projednání s investorem, aby byly zohledněny všechny požadavky a potřeby. Na základě této spolupráce lze vybrat nejvhodnější variantu, která nejen splní požadovanou funkci a odolnost, ale také bude ekonomicky výhodná.