... jednotnou kanalizaci bez následného čištění odpadních vod.

„Z výstavby se mi vybavují dva nejnáročnější momenty. Při hlubinném zakládání ČOV jsme narazili na skálu a museli jsme ji mechanicky odtěžit či dobít bouracími kladivy, abychom mohli osadit štětové stěny. Značnou improvizaci si pak vyžádalo betonování konstrukcí v aktivačních nádržích. Kvůli příliš nízkému průměru oblouků se nedalo použít klasické bednění, ale bylo nutné šalovat pomocí nejrůznějších desek, či dokonce rozříznuté kanalizační trubky. Na druhou stranu náš zkušený tým si v takových situacích dokáže poradit. Pro mě osobně už je to čtvrtá ČOV,“ vysvětluje Robert Škarecký, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ.

Člen zhotovitelského sdružení Dopravní stavby Brno provedl pod vedením zkušeného týmu techniků odkanalizování obce Žďárná v rozsahu sedmi kilometrů hlavního řadu a tři sta tři přípojek. V součinnosti s realizací kanalizace byla provedena i celková obnova obecních cest a rovněž kompletní výměna vodovodů v rámci samostatné investice Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí a VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. „K hlavním úskalím projektu patřila složitá geologická a hydrogeologická situace se skalními horninami ve vyšších částech obce a s vysokou hladinou spodní vody v částech okolo vodoteče. Provádění díla ztížily i stísněné poměry v jednotlivých ulicích,“ sdělil Ondřej Přerovský, stavbyvedoucí společnosti Dopravní stavby Brno.

„Odkanalizování dvou obcí a výstavba čistírny sice krasové oblasti významně uleví, ale nesmíme zůstat v polovině cesty. Postupně bude třeba podobnou investici udělat i v ostatních obcích nad krasem,“ sdělil za investora předseda boskovického Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí Jiří Crha.

Stavbaři Metrostavu DIZ už nyní provádějí dokončovací práce a čekají na připojení čistírny na vysoké napětí, aby mohli otestovat nainstalované technologie. Zároveň zapravují komunikace po výkopech v obci Suchý. Partner ve sdružení Dopravní stavby Brno musel oproti projektu změnit trasu jedné ze stok, a tak se termín kompletního dokončení díla posunul o dva měsíce.


Nová čistírna odpadních vod ve Žďárné má s ohledem na turistickou oblíbenost lokality kapacitu 1670 ekvivalentních obyvatel. Disponuje dvěma aktivačními nádržemi. V běžném režimu se počítá s jejich souběžným provozem, pro účely údržby či opravy však bude možné využívat i pouze jednu z nich. Přečištěná voda bude putovat do potoka Žďárná. Součástí areálu je příprava na fotovoltaickou elektrárnu, která pomůže snížit nároky zařízení na čerpání elektřiny ze sítě. Délka nově budované kanalizace v obcích Suchý a Žďárná dosahuje téměř 14 kilometrů.

Stavba s názvem „Suchý, Žďárná – ČOV a kanalizace“ byla zahájena na konci roku 2022 a bude dokončena v závěru letošního listopadu. Investor Svazek vodovodů a kanalizací měst a obcí Boskovice za ni zaplatí 250 milionů korun bez DPH, z toho však větší část pokryje z dotací Státního fondu životního prostředí a částečně i Jihomoravského kraje. Provozovatelem zařízení bude Vodárenská akciová společnost. Zhotovitelem stavby je sdružení společností Metrostav DIZ a Dopravní stavby Brno.

Firmy ze skupiny Metrostav již vybudovaly či modernizovaly desítky čistíren a kanalizací po celé republice. Z nedávných projektů lze jmenovat ČOV ve Žďáru nad Sázavou, Staré Pace, Pelhřimově, Mnichovicích či v Praze-Ruzyni.