Příprava
Celkem šest kanceláří bylo rozděleno na dvě etapy tak, aby práce co nejméně ovlivňovala chod celé společnosti. Vždy v pátek došlo ke stržení původního celoplošně lepeného koberce. Společně s lepidlem pak bylo potřeba i obrousit cementový potěr který fungoval jako podklad. Ještě ten den došlo i k nivelování prostorů, tak aby se již v sobotu mohla provést pokládka. Díky funkčnosti celého systému se pak kanceláře mohly využívat ihned z kraje následujícího týdne.

Odstranění původní krytiny
Po nařezání koberců na pruhy byl koberec ručně odtrhán trhací svěrkou WOLFF, tento praktický pomocník z oceli má široký úchop k pohodlnému obouručnímu tahu. Naprostá většina koberce odtrhnout šla, některá místa ale přeci jen vzdorovala. V tu chvíli pomohl drobný, ale schopný pomocník Junio-Stripper, tento stripper díky své velikost a napájení pomocí baterie nabízí široké využití při odstraňování textilních krytin nebo zbytků pěny na menších plochách a špatně dostupných místech. Pro broušení zbytků lepidla a cementového potěru byla zvolena bruska NEO 230 tato bruska si při správném zvolení diamantů poradí prakticky s každým povrchem.

Příprava podkladu
Po důkladném vysátí přišla na řadu penetrace, zde byla zvolena disperzní penetrace UZIN PE 260, penetrace vhodná právě pro staré podklady v oboru renovací. Ve svém využití ji můžete použít jako neředěnou pro málo savé podklady a zředěnou pro podklady savé. Dalším krokem v přípravě podkladu bylo nivelování nivelační hmotou UZIN NC 570 v mocnosti 4 mm. Tato nová vyrovnávací hmota z řady FusionTec je téměř bez pnutí, nabízí dlouhou dobu zpracování a při 3 mm tloušťky je zralá ke kladení již po 8 hodinách. Kromě textilních podlahových krytin je také vhodná k pokládce elastických podlahových krytin, a i vícevrstvých parket.

Pokládka kobercových čtverců
Již druhý den ráno bylo možné začít s pokládkou, protože podklad byl stoprocentně připravený. Kobercové čtverce Desso byly lepeny fixačním lepidlem UZIN Unifix. Tato disperzní fixace je nízkoemisní a je vhodnou alternativou k volné pokládce podlahovin. Jednoduše stačilo fixaci nanést válečkem a během jedné hodiny položit kobercové čtverce. Po zaválcování bylo důležité nechat finální krytinu alespoň 24 hodin, než mohlo dojít k zatížení běžným nábytkem a vybavením kanceláří. Dokončovací práce, ale mohly pokračovat už po dvou hodinách po položení kobercových čtverců. Ve výsledku tak bylo možné kanceláře opět využívat již v pondělí!

Opět se ukazuje, že kromě vysoké kvality práce a materiálů, je často potřeba i rychlost s kterou je možné celou rekonstrukci podlahové krytiny provést. Naštěstí existují způsoby, jak tyto všechny požadavky splnit.

UZIN. A podlaha je Vaše.

Foto: Podlahářství Petr Faktor