Kolový nakladač WA475-10KTL dodala společnost KUHN – BOHEMIA, který je výhradním distributorem stavebních strojů Komatsu na české trhu. Nakladač v závodě Planá slouží k nakládání pilin a štěpky. Je vybaven vysokovýklopnou lopatou o objemu 14 m3, může tak manipulovat s odpovídajícím objemem materiálu. Stroj disponuje i továrně novou nakládací kinematikou KTL (Komatsu Tool Linkage), která je díky své konstrukci a vysokým vyklápěcím momentům obzvláště vhodná pro použití právě s velkoobjemovými lžícemi nebo drapáky na klády.

Před nákupem provedl tým společnosti Stora Enso v Plané analýzu stroje z hlediska jeho výkonu, produktivity a spotřeby nafty. Všechny parametry byly pro odpovědné osoby velmi uspokojivé, a proto bylo nakonec rozhodnuto o nákupu stroje WA475-10KTL.

V době vysokých nákladů na pohonné hmoty zaujme kolový nakladač s moderním pohonem Power Split, který zajišťuje optimální spotřebu paliva. Třicetitunový stroj kombinuje výhody svého předchozího modelu s až o 30 % vyšší spotřebou paliva.

Díky nezávislému ovládání pracovní hydrauliky a hnacího ústrojí a z toho plynoucím plynulým procesům nakládky je kolový nakladač WA475-10KTL ideální pro manipulaci s materiálem.

Nová kabina SpaceCab nabízí obsluze ergonomicky navržené pracoviště s dostatečným prostorem, prvotřídním komfortem a nejlepším výhledem do všech stran. Další funkce, jako je systém automatického plnění lžíce, řízení joystickem a kamerový systém s více pohledy (3 kamery vpředu +1 kamera vzadu), podporují řidiče v neúnavné a bezpečné práci.

Finsko-švédská skupina Stora Enso dosáhla v roce 2022 tržeb ve výši 11,7 miliardy eur a zaměstnávala přibližně 21 000 lidí. Divize Wood Products je největším evropským výrobcem řeziva a se svou rostoucí obchodní oblastí Building Solutions je zodpovědná za nízkouhlíkové stavění po celém světě.

Kromě řešení pro obaly a biomateriály je společnost uznávána jako dodavatel dřevěných konstrukcí napříč kontinenty a průmyslovými odvětvími. Společnost má řadu poboček v Evropě a její projekty zasahují do celého světa. Mezinárodní skupina provozuje v Rakousku tři pily. Ty se nacházejí ve městech Brand (Dolní Rakousko), Ybbs (Dolní Rakousko) a Bad St Leonhard (Korutany). V České republice provozuje výrobní závody Ždírec a právě v Plané.