Navzdory nepříznivému počasí se páteční dobrovolnické akce zúčastnilo 150 zástupců městského úřadu a výše uvedených firem. Pod vedením spolků Svatohorské sady Příbram a Sázíme stromy bylo v sadu u svatohorské aleje vysazeno 140 ovocných stromů.

Svatohorské sady byly založeny před více než 100 lety. Významným způsobem se podílejí na obrazu Svaté Hory. Sady představují klidný protipól rušnému životu ve městě a jsou veřejností vyhledávanou lokalitou. Myšlenka na obnovu ovocného sadu vznikla na základě jeho jedinečnosti a snahy o řešení neutěšeného stavu. V roce 2022 se díky grantu společnosti Billa obnovil svatohorský sad u Sportovního areálu pod Svatou Horou.

Listopadová dobrovolnická akce byla tedy pokračováním záměru spolku Svatohorské sady Příbram o obnovu celého svatohorského sadu. I přes déšť a chladné počasí pracovali dobrovolníci z veřejné správy, společnosti Drupol, 1.SčV, Tesco a veřejnosti s nadšením. Sto stromů daroval Nadační fond Škoda Auto a čtyřicet listnáčů společnost Tipsport. Akce by neproběhla bez spolupráce s firmou Doosan Bobcat, která provedla vrtání děr, frézování pařezů a štěpkování větví pomocí techniky vyráběné v závodě v sousední Dobříši.

Pro příbramský městský úřad se jedná o první dobročinnou aktivitu, do které se zapojil. „Jsem velmi hrdý na zaměstnance městského úřadu, že se v takto hojném počtu zapojili do obnovy svatohorského sadu. Poděkování samozřejmě patří všem, kteří se na akci podíleli. Tato iniciativa jasně dokládá, že společně můžeme dosáhnout významných změn,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Za dalšího účastníka dobrovolnické akce, společnost Drupol se vyjádřila marketingová koordinátorka Veronika Průchová: „Drupol k příbramskému podnikatelskému prostředí patří desítky let. Jsme rádi, že jsme se mohli společně s dalšími zúčastnit této prospěšné aktivity, kdy byla obnovena část opravdu významné lokality ve městě.“

„Podpora komunitních aktivit je pro nás stěžejní součástí firemní kultury a strategie udržitelnosti firmy. Naši dobrovolníci, kteří měli k dispozici nakladače Bobcat, odvedli velký kus práce zejména při hloubení děr, drcení větví a frézování pařezů. Jsme rádi, že pomáháme obnovit sady právě v Příbrami, odkud pochází řada našich zaměstnanců,“ říká Jaroslav Fišer, produktový ředitel Doosan Bobcat a dlouholetý občan města.