„Ve druhé polovině letošního roku bude pokračovat nejistota ve vývoji cen energií a dá se očekávat jejich další růst. Dodávky plynu mohou být regulovány, mohou se zcela zastavit. V případě regulací zachováme výrobu ve strategických závodech pro dodávky nejžádanějšího zboží. Během podzimu očekáváme ochlazení trhu, a s tím související pokles odběrů stavebních materiálů. Rozkolísanost realizačních cen se bude zřejmě prohlubovat. Výrazný pokles cen se však kvůli vysokým nákladům na energie nedá očekávat,” říká o aktuálním výhledu generální ředitel Wienerbergeru Kamil Jeřábek.

Navyšování úrokových sazeb již dnes způsobuje skokové snížení počtu nově uzavřených hypoték. „To u nás pociťujeme ve sníženém počtu žádostí o kalkulace spotřeby materiálu. Předpokládáme proto sníženou poptávku po výstavbě rodinných domů. O pozitivnější výhled se jedná v případě rekonstrukcí. Jejich počet se zvyšuje po celé Evropě. Podobně je tomu u výstavby bytových domů, která odpovídá zvýšenému množství povolených projektů. V příštích letech očekáváme její další zrychlení, kterému by mohl pomoci nový stavební zákon. Dalším hybatelem bude nutnost řešit problematiku dostupného bydlení. Do té se Wienerberger aktivně zapojuje,” doplňuje Kamil Jeřábek.

Přes nejistoty dosahuje Wienerberger skvělých výsledků
Společnost Wienerberger dělá maximum pro to, aby v této nepředvídatelné době zůstal silným a stabilním partnerem. První čtvrtletí roku 2022 přineslo nejlepší výsledky v historii celého koncernu. „Stabilitu nám pomáhá udržovat síla koncernu Wienerberger, díky které jsme byli schopni strategicky plánovat a nakupovat plyn v dlouhodobém horizontu. Cenové zvýšení plynu, jako základní suroviny pro naši výrobu, na nás nedopadlo v plné míře. Přes tuto nejistotu dosahuje Wienerberger skvělých výsledků jak v rámci ČR, tak celosvětově. Pomohlo zaměření na klíčové segmenty v oblasti novostaveb, rekonstrukcí a infrastruktury. Rostoucí zájem o naše inovativní a systémová řešení nás utvrzuje v tom, že dělat věci pořádně má smysl a naši partneři to ocení,” uzavírá Kamil Jeřábek.