Vstup do nového roku 2022 však české stavebnictví vyhlíží s obavami. Již v průběhu loňského roku došlo ke skokovému nárůstu cen některých klíčových stavebních materiálů, ke kterým patří dřevo, ocel, sklo a další komodity. V letošním roce se pak bude muset vypořádat i se skokovým nárůstem cen energií, které nejenže zdraží některé další materiály, jejichž výroba je energeticky náročná (cement, beton, cihly atd.), ale prodraží také dopravu, provoz stavební mechanizace i provoz budov. Dramatický nárůst inflace navíc vyvolá další tlak na růst mezd, což se ruku v ruce s růstem cen energií a materiálů musí nutně promítnout do konečné ceny stavebních prací.

Růstu stavebnictví nejdou naproti ani opatření České národní banky, která za poslední období již po několikáté zvýšila úrokové sazby. To má za následek zvyšování úrokových sazeb z hypoték a úvěrů, což samozřejmě omezí poptávku v oblasti bydlení i firemních investic.

Investice do bytů a bydlení. Vyplatí se dnes vůbec vlastní byt?
Dalším omezujícím faktorem, který bezesporu zpomalí výstavbu bytových projektů, je jejich současná vysoká cena. Ta se již dostává na úroveň, kdy se investice do vlastního bytu zejména investorům nevyplatí a je lépe investovat prostředky jiným směrem. Počty jsou neúprosné. Vezmeme-li v úvahu, že kupříkladu byt 2+kk o rozloze 53 m2 dnes může stát v Praze i 8,5 mil. Kč, pak je lépe tyto prostředky vzít, rozložit je v několika bankách na termínované vklady s ročním výnosem cca 3 % a můžeme se těšit na výnos kolem 19 tis. Kč měsíčně. Přitom pronájmy bytů 2+kk této velikosti se dnes v Praze pohybují vzhledem k velké konkurenci na trhu na úrovní 13-14 tis. Kč. Takže zaplatíme pronájem a ještě nám zbyde na hezkou dovolenou. Ano. Můžeme spekulovat na to, že cena nemovitostí dále poroste z důvodu růstu cen pozemků, stavebních prací a materiálů a investice do nich se tak stále vyplatí, nicméně nikde není jisté, že tomu tak opravdu bude a okamžitý bezstarostný výnos z peněžního trhu je vždy příjemný. Navíc se u nás každoročně postaví kolem 30 tis. nových bytů v bytových a rodinných domech. To znamená, že od revoluce se u nás postavilo cca 900 tis. nových bytů a kdyby ne, tak 750 tis. určitě. Přitom náš přírůstek obyvatel od roku 1993 činí cca pouhých 380 tis. obyvatel. Počet nově postavených bytů tak téměř dvojnásobně překonal růst počtu obyvatel a přesto i nadále neustále bojujeme s nedostatkem bytů. Důvod je jednoduchý. Jsou investoři, kteří mají stovky, desítky či jednotky bytů, a ty buď pronajímají, nebo je mají prázdné a pouze v nemovitostech nechávají růst cenu do nich investovaných peněz. Bezesporu i tato matematika spolu s růstem cen dalších vstupů ovlivňujících konečnou cenu bydlení budou mít vliv na počty nově zahajovaných bytových projektů v nejbližším období.

Co potáhne stavební výrobu v letošním roce?
Zdá se, že zdražování hypoték, úvěrů, růst cen materiálů a mezd se největší měrou podepíší na zpomalování růstu v segmentu pozemního stavitelství. To zaznamenalo mírný pokles již v loňském roce. Tahounem celého oboru by se tak opět mohlo stát dopravní a inženýrské stavitelství, kde se minulé vládě podařilo celý obor finančně i personálně stabilizovat a připravit legislativně dostatečné množství projektů. Ty jsou připraveny také projekčně a zdá se, že ze strany nové vlády panuje velká vůle v těchto projektech pokračovat a plynule na ně navázat. Pokud tedy vzhledem k úsporným opatřením nedojde ke škrtům na straně investic do dopravní infrastruktury, lze očekávat, že segment dopravního stavitelství vyrovná pokles na straně pozemních staveb a stavebnictví se tak bude pohybovat v poklidných vodách čísel blížících se úrovni předchozího roku.

Ivo Románek