Největší ztráty tepla vznikají u stavebních otvorů - dveří, vrat, technologických prostupů -  zvláště, když jsou po delší čas otevřené. Důvodem můžou být probíhající provozní procesy nebo jednoduše zaměstnanecká nekázeň. Na omezení tepelných ztrát existuje řada řešení. Jedním z nejrychlejších a cenově příznivých je instalace průchozích plastových pásů – lamelových clon. Výrobky slouží jako doplněk vrat, dveří či průchodů a jsou vhodné pro jakýkoliv typ provozu. Od výrobních hal přes sklady, překladiště, logistická centra. Páskové clony lze užít i pro přehrazení celých hal, kdy stěna je v libovolném místě průchozí, lze jí protlačit materiál velkých rozměrů.

Princip termoclony nespočívá primárně v izolaci daným materiálem (průhledné či barevné měkčené PVC různých tlouštěk). Lamelová clona zaprvé snižuje vyvětrané teplo v místech častých průchodů, zadruhé vytváří mezi venkovním prostředím a stěnou stavby vzduchovou mezeru, která tepelně izoluje.

Své uplatnění nacházejí clony nejen v průmyslu a zemědělství, ale i v objektech občanské vybavenosti či u rodinných domů. Kromě tepelných úspor přináší sekundární efekt – chrání prostory před zafoukaným listím či jiným nepořádkem, před bočním deštěm či sněhem, případně vlétáváním ptactva. Instalace je jednoduchá a rychlá, lze ji zvládnout pomocí běžného nářadí.

Ing. Petr Ďásek, Portaflex s.r.o., www.lamelove-clony.cz