Konstrukce nového systému, který má ambice stát se novým standardem v okenní technice, byla vyvíjena s důrazem na splnění tří základních požadavků - snížení počtu konstrukčních prvků doprovázené jejich zvýšenou funkčností, vyloučení speciálních prvků s přenesením jejich funkcí na prvky standardní a v neposlední řadě estetické hledisko. A toto se vývojářům německé společnosti Winkhaus podařilo splnit. Kování activPilot může být použito pro plastová, dřevená i hliníková okna všech typů i velikostí, přesto vyniká jednoduchým a intuitivním ovládáním, lehkým chodem, snadným seřizováním a elegantním designem.

activPilot Concept: vysoký standard zabezpečení
Kování activPilot klade zvýšený důraz na bezpečnost. Už ve standardních va­riantách je použito jednoduché a přitom velmi kvalitní a bezpečné řešení uzávěru okna pomocí čepu ve tvaru hříbku. Hříbek zajíždí při zavírání okna klikou do speciálních bezpečnostních rámových protiplechů a tím znemožní násilné uvolnění křídla z rámu. Vypáčení je znesnadněno dokonce i ve vyklopené poloze okna. Bezpečnostní hříbek navíc slouží jako seřizovací prvek. Umožňuje ruční regulaci přítlaku okenního křídla do rámu. Hříbek je osmihranný, k dispozici je tedy osm poloh pro regulaci přítlaku, než bude nutné okenní těsnění vyměnit.

Rychlá a jednoduchá montáž
Konstrukce systému activPilot byla vyvinuta na základě požadavku jednoduché a rychlé montáže, především při vlastní výrobě oken. Vznikl tak modulární systém, kde řada prvků je univerzálních, plnících několik funkcí zároveň. A to přináší mnoho výhod i koncovým uživatelům. Například některými nadstandardními funkcemi lze okno dovybavit dodatečně, po zamontování do stavebního otvoru, nebo po delší době používání. Navíc tímto kováním je možné vybavit všechny typy oken - oblouková, šikmá, okna velkých i velmi malých rozměrů, plastová, dřevěná i hliníková.

Méně prvků, více funkcí
Nižší počet prvků okenního kování activPilot znamená, že některé funkce jsou sdruženy do prvku jediného. Například hřebínek, který umožňuje vícepolohovou mikroventilaci, je integrovaný do otevíravě-sklopných nůžek standardně. Pokud zákazník zvolí okno se čtvrtou polohou kliky, tedy vícepolohové větrání, má k dispozici (kromě běžného sklopení) čtyři další polohy vyklopení okna zhruba po jednom stupni. Nebo jistě znáte nepříjemnou situaci, kdy neopatrným či nechtěným pohybem kliky otevřeného okna na sebe toto okno sklopíte. Pojistka chybné manipulace, která zabraňuje pohybu kliky v otevřené poloze okna, je u kování activPilot standardní součástí. Tato funkce je zároveň sdružena s prvkem přizvedávání, který při zavírání okna nadzdvihává okenní křídlo do správné pozice. To je výhodné zvláště u velkých a těžkých oken, která lze díky tomu snadno zavírat bez nutnosti jejich přizvedávání pomocí kliky.

Ergonomie a design
Při konstrukci systému activPilot byl kladen velký důraz na ergonomii a funkčnost jednotlivých jeho částí. Zároveň byl brán ohled na estetické hledisko - kování bylo navrženo v souladu se současnými trendy průmyslového designu. Všechny jeho prvky tak mají dokonalý vzhled a vypadají velmi elegantně.

activPilot Select:
moderní řešení pro rozměrná okna
Kování activPilot Select je jediným zcela skrytým otevíravě-sklopným kováním pro rozměrná okenní křídla s plochou až 3 m2 a hmotností do 150 kg. Vysokou nosnost nového systému umožňuje koncepce, kdy se zatížení přenáší pomocí speciální tyče - takzvané závěsné lišty pro křídlo - na spodní roh rámu. Díky tomuto uspořádání se i rozměrná okna velmi snadno a pohodlně ovládají. Toto kování také vyhovuje estetickým požadavkům moderní architektury.

activPilot Control s RFID senzory:
elektronický systém zabezpečení oken - zvýšená ochrana proti vloupání
Kování activPilot Control jsou v podstatě identifikační senzory využívající nově technologie RFID (radiofrekvenční identifikační technologie). Tyto senzory spolehlivě detekují, které okno nebo dveře jsou otevřené. A to i v přibouchnutém, ale klikou nezajištěném stavu! Čidlo totiž snímá polohu uzavíracích prvků kování a ne pouze polohu pootevřeného či nedovřeného okenního křídla. Navíc, pokud by se zloději nějakým způsobem podařilo okno otevřít, spustí se alarm již v tomto okamžiku a ne až na jeho pohyb zareagují čidla uvnitř místnosti. Společnost Winkhaus je prvním výrobcem, který tyto senzory integruje do okenního kování nebo kování francouzských oken.

Každý rok jsou vykradeny desítky tisíc domácností. Z policejních statistik vyplývá, že pachatelé v 90 % případů vnikají do objektu okny nebo dveřmi. Kvalitní okenní kování zajistí mechanickou ochranu před nežádoucím vniknutím, další stupeň zabezpečení poskytuje elektronický systém, který signalizuje, že se někdo pokouší do vašeho bytu dostat. Klasický magnetický alarm je možné snadno překonat, proto začala společnost Winkhaus využívat unikátní technologii RFID, která je moderním nástupcem magnetického alarmu, i u okenního kování. RFID (radiofrekvenční identifikační technologie) je metoda identifikace pomocí rádiových vln. Pracuje s pomocí RFID transpondéru (čipu) a čtečky. Narozdíl od klasického magnetického alarmu muže být RFID transpondér prečten a odeslán do čtečky v jakémkoliv prostředí kromě silného magnetického pole. Rádiové vlny mohou pronikat a být přijímány dokonce i přes nekovové objekty (například zeď, dveře a podobně).

Připravenost na novou třídu bezpečnosti oken
Společnost Winkhaus už léta využívá tuto osvedčenou technologii v systému BlueChip, který slouží k zabezpečení a monitorování vstupu do objektů. Nyní je tento systém poprvé integrován také do okenního kování. Kování activPilot Control RFID bylo testováno a zařazeno do skupiny C, tedy do nejvyšší třídy bezpečnosti. Tato inovativní technologie požadavky třídy C bez problému překonala a je tedy připravena i na vznik nové třídy bezpečnosti, která bude nepochybně brzy definována.

Společnost Winkhaus je tradiční německý výrobce a dodavatel bezpečnostního okenního a dveřního kování, vícebodových dveřních zámků a bezpečnostních cylindrických vložek s více než stopadesátiletou historií. Podrobnější informace o produktech a službách společnosti na českém trhu najdete na www.winkhaus.cz.


WINKHAUS CR, s.r.o.
Mirošovická 704, 251 64 Mnichovice
tel.: 323 627 040-1, 323 627 050-3,
fax: 323 627 049, 323 627 059
e-mail: info@winkhaus.cz, www.winkhaus.cz