Tradičním výrobcem dveřních výplní, který na našem trhu působí již od roku 1998, je společnost VP trend s. r. o. Na sklonku prázdnin jsme navštívili vedoucího obchodního úseku firmy MgA. Stanislava Obyta, se kterým jsme si povídali o současné situaci na trhu i posledních trendech v oblasti dveřních výplní.

Pane Obyte, mohl byste krátce shrnout, jaký sortiment produktů vaše společnost v současné době vyrábí?

Momentálně jsou to dveřní výplně plastové (ABS), hliníkové, sklo-hliníkové a HPL. Samozřejmě vyrábíme výplně i v různých kombinacích těchto materiálů. Nabízíme všechny možné designy, od klasických až po ty nejmodernější. Pokud si zákazník nevybere z našeho standardního sortimentu, jsme schopni vyrobit i výplň na přání, což děláme poměrně často.

Vyřezávání otvorů na okénko do izolačního jádra


Jak hodnotíte současnou situaci na trhu, kde vstupní suroviny a materiály mnohdy nejsou a pokud jsou, tak se jejich ceny šplhají strmě vzhůru?


Situace je v této oblasti velmi dramatická a nepřehledná. Zdražuje zejména hliník, ale ani ostatní vstupní materiály nezůstávají příliš pozadu. Problémem ovšem nejsou pouze ceny. Dostupnost některých surovin začíná být problémem pro mnoho firem a my se s ní také trochu potýkáme. Naštěstí díky dobrým a mnohaletým vztahům s našimi dodavateli v Německu a Rakousku patříme mezi zákazníky, kterým nejsou až tolik kráceny dodávky materiálu. Přesto dochází k některým nepříjemným výpadkům v dodávkách a nemyslím si, že se to v nejbližší době zlepší, spíše naopak.

Mohl byste změřit úspěšnost prodeje jednotlivých výplní?

Záleží na tom, na který trh se ptáte. Co země, to jiný vkus. Markantní je tento rozdíl například mezi námi a Německem. Zatímco u nás lidé inklinují spíše k menšímu množství a velikosti prosklených částí, v Německu je tomu přesně naopak. Obecně se ale dá říci, že v současné době dominují jednoduché tvary a moderní design.

Forma na lisování reliéfu u klasických plastových výplní


Jaké jsou moderní trendy v oblasti dveřních výplní a jakým způsobem reagujete na přání zákazníků?

Trendem číslo jedna v našem oboru výplní stavebních otvorů je použití antracitové barvy v různých odstínech a prozatím to nevypadá, že by zájem klesal. Na přání zákazníků se snažíme reagovat co nejpružněji, ať už například šíří sortimentu nabízených barev, tak i některými designovými řešeními. Velmi populární je v poslední době i bezpečnostní provedení našich výrobků. Na to jsme zareagovali už před několika lety, kdy jsme si nechali certifikovat bezpečností třídy RC 2 a RC 3.

Jak se vám daří v oblasti hliníkových, resp. sklo-hliníkových výplní a jaké přednosti byste u tohoto produktu vyzdvihl?

Zájem o hliníkové výplně stále roste, ne nějak dramaticky, ale setrvale. Jde o nejlepší produkt, který lze v současné době pořídit v segmentu otvorových výplní. Mezi jeho největší výhody patří mimořádná stabilita a luxusní vzhled. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, ale pokud bychom uvažovali nad touto položkou v rámci rozpočtu stavby celého domu, částka nebude nijak dramatická.

Výlisky pro další zpracování


Jaké jsou vaše plány pro nadcházející období?

V současné době se velmi těžko plánuje, ale rádi bychom dotáhli do zdárného konce některé připravované novinky, a především doufáme ve stabilizaci dostupnosti a cen vstupních surovin. Pokud vše dobře dopadne a situace okolo koronaviru se uklidní, budeme se také těšit na naši účast na veletrhu Fensterbau v Německu příští rok, kam směřujeme některé novinky.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický