Gustavo Otero, prezident společnosti Doosan Bobcat EMEA, k uvedení řady R na trh říká: „Teleskopické manipulátory jsou jedním ze základních pilířů naší obchodní strategie a klíčovým produktem naší iniciativy Next is Now. V rámci nové řady R nabízíme vysoce výkonné, robustní stroje pro maximální provozuschopnost. Klademe důraz na jejich přesné ovládání a intuitivní obsluhu, které umožňují zvládnutí jakékoli práce na staveništi. S těmito novými modely a zvýšenými investicemi v tomto segmentu máme v úmyslu do roku 2025 zdvojnásobit výrobu teleskopických manipulátorů Bobcat.“


Nový sortiment teleskopických manipulátorů řady R Bobcat zahrnuje níže uvedené modely:

Malé teleskopické nakladače – TL26.60, TL30.60 a TL30.70
Střední teleskopické manipulátory – TL35.70, T35.105, T35.105L a T36.120SL
Velké teleskopické manipulátory – T35.130S, T35.130SLP, T35.140S, T41.140SLP a T40.180SLP


Gustavo Otero dodává: „Teleskopické manipulátory Bobcat jsou oblíbené po celém světě. Touto novou generací chceme dále posílit svou přítomnost a urychlit růst na trhu se stavebními stroji. Díky snadnému používání, důrazu na bezpečnost a spolehlivosti našich strojů je naším cílem proniknout na každé staveniště.“

Velký teleskopický manipulátor Bobcat T40.SLP180


Přesné ovládání a pokládka materiálu ve výšce

S nově nakonfigurovaným hnacím ústrojím nové modely umožňují plynulejší provádění nejobtížnějších úkolů ve výšce s chirurgickou přesností. Díky kombinaci systému polohování výložníku, modernizovaného velmi přesného joysticku, funkce inch pro precizní popojíždění a lepší viditelnosti z kabiny je práce ve výšce ještě snazší.

Vylepšená konstrukce inch pedálu se snadněji používá a snižuje únavu. Modernizovaná brzda motoru zajišťuje kratší brzdnou dráhu a zvyšuje bezpečnost na staveništích. Rychlostní rozsahy želva/zajíc jsou standardem u všech modelů a ovládají se joystickem. K dispozici je nový DYNAMICKÝ režim pro aplikace vyžadující rychlou odezvu převodovky a nový volitelný ruční plyn s funkcí FLEX DRIVE, která umožňuje ovládat rychlost pojezdu nezávisle na otáčkách motoru.


Nová kabina nabízí ideální prostředí pro obsluhu

Teleskopické manipulátory Bobcat řady R jsou vybaveny novou kabinou s bezkonkurenčně snadným ovládáním, která byla navržena s ohledem na požadavky obsluhy. Jedinečný centrální ovládací panel přichází s optimalizovanou ergonomii v rozsahu 360°. Nový moderní interiér kabiny s důrazem na kvalitní materiály jasně odráží DNA značky Bobcat. S ohledem na ergonomii byly všechny části kabiny optimalizovány tak, aby nabízely více prostoru a lepší viditelnost. Základ tvoří nový 5palcový LCD displej, který poskytuje interaktivní a optimalizované informace, (včetně obrazu ze zadní kamery) pro snadnější a přesnější provoz.

Teleskopické manipulátory řady R umožňují operátorům rychlé seznámení se se strojem a okamžité zahájení práce díky následujícím prvkům:

- integrovaný joystick „all-in-one“ s vylepšenou ergonomií,
- intuitivní ovládací prvky jako v automobilu (podsvícená klávesnice, otočný ovladač, páčky pod volantem),
- interaktivní 5palcový LCD displej,
- poloautomatické srovnání kol,
- automatická převodovka a parkovací brzda.

Střední teleskopický manipulátor Bobcat T36.120SL


Ochrana stroje pro maximální dobu provozu na pracovišti

Klíčem v segmentu stavební techniky je provozuschopnost. Teleskopické manipulátory Bobcat měly vždy mimořádně odolnou konstrukci. Nové modely řady R staví na této pověsti. Díky ochranným krytům všech životně důležitých součástí stroje, robustnímu rámu a výložníku umožňují práci v nejrůznějších prostředích. Krytá konstrukce poskytuje ochranu hydraulických a elektrických součástí (včetně hadic, kabeláže a převodovky). Spodní část stroje chrání ocelová deska. Všechny teleskopické manipulátory Bobcat mají tuhou konstrukci výložníku a robustní rám s prostorovým uspořádáním.


Motor zkonstruovaný pro snadnou údržbu

Řada R je nyní vybavena novou kapotou motoru se zkosenějším profilem, což přispívá k lepší viditelnosti a zmenšení mrtvého úhlu na pravé straně stroje o 15 %. Spolu s novým provedením palubní desky poskytuje toto řešení vynikající, prakticky neomezenou viditelnost z kabiny, což řidiči umožňuje snadný pohyb po staveništi s minimem nehod nebo chyb.

Díky vylepšení přístupu k motorovému prostoru je provádění údržby nyní jednodušší. Manipulátory řady R jsou poháněny novými modernizovanými verzemi motoru Bobcat D34 Stage V s využitím filtru DPF pro následné zpracování výfukových plynů, který je automaticky regenerován bez vlivu na výkon a bez odvádění pozornosti obsluhy.

Další výhody přinášejí řešení nevyžadující AdBlue u motorů s výkonem 75 k a bez systému EGR u motoru s výkonem 100 k. Snížený počet intervalů z pěti na tři u těchto modelů s motory Stage V celkově umožňuje snadnější údržbu a nižší celkové náklady na provoz. Tyto stroje jsou také propojeny prostřednictvím nového telematického systému Bobcat Machine IQ, který dále zvyšuje efektivitu pro provozovatele.

Teleskopický manipulátor Bobcat


Bezkonkurenční stabilita a spolehlivost

Všechny aspekty modelů řady R jsou navrženy dle potřeb zákazníků, počínaje nízkým těžištěm a vyváženou konstrukcí strojů, včetně těžkého protizávaží a dlouhého rozvoru kol. Optimální rozložení hmotnosti nových teleskopických manipulátorů Bobcat (s kompaktními stabilizátory či bez nich) také umožňuje operátorům při manipulaci s těžkými břemeny bezpečně dosáhnout co nejvýše a co nejdále.

Quentin D’Hérouël, produktový manažer pro teleskopické manipulátory Bobcat, dodává: „Stejně jako v případě všech nových teleskopických manipulátorů Bobcat nabízí řada R zákazníkům tříletou záruku (nebo na 3000 hodin provozu) přímo od výrobce, standardně poskytovanou na celý stroj. Bobcat je jediným výrobcem, který poskytuje standardně tříletou záruku a umožňuje zákazníkům soustředit se výhradně práci, aniž by museli mít obavy o své stroje. A co se týče interiéru kabiny, jsme nyní ve svém oboru špičkou. Při konstrukčním procesu jsme průběžně spolupracovali s našimi zákazníky, a proto jsme přesvědčeni, že stroje nové generace budou na trhu velmi dobře přijaty.“

Podívejte se na video popisující nové teleskopické manipulátory řady R a záznam z představení nového stroje.

Další informace o společnosti Doosan Bobcat naleznete na webu www.bobcat.com nebo na www.bobcat.cz – webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.