Postupnými kroky se tak bývalé zázemí domu na úrovni terénu začalo měnit na útulnou dispozici 3+kk, s velkým obývacím pokojem, kuchyňským koutem, moderní koupelnou a dvěma ložnicemi. Součástí rekonstrukce byla také částečná změna dispozice, kompletní výměna instalací, omítek, podlah a realizace podlahového vytápění.

Vytápění radiátory v kombinaci s podlahovým vytápěním? Ano. Jde to a bez problémů!

Původně byl celý dům vytápěn plynovým kondenzačním kotlem Brotje a deskovými radiátory. Přáním majitelů domu však bylo mít teplo od nohou a volnou dispozici pokojů bez prostorového omezení. U odborných poradců velkoobchodu TZB Gienger proto prověřovali možnost, zda-li lze k již provozovanému plynovému kotli Brotje připojit druhý směšovací okruh, který by zajišťoval činnost podlahového vytápění. Majitel domu pan Petr k tomu říká: „O možnosti instalace podlahového vytápění jsme se začali zajímat řadu měsíců před uvažovanou rekonstrukcí. O radu jsme tehdy požádali odborníka ze společnosti Gienger, který nám již dříve doporučil plynový kondenzační kotel Brotje. S provozem kotle jsme byli velmi spokojeni a nechtěli jsme jej měnit. Šlo nám jen o to, zda-li s jeho pomocí budeme moci vytápět nejen druhé nadzemní podlaží radiátory, ale nově také přízemí prostřednictvím podlahového vytápění. K naší radosti jsme obdrželi odpověď, že k zajištění bezproblémového chodu podlahového vytápění postačí pouze malá úprava míchací sady na rozdělovači a sběrači kotle. Ihned jsme jej proto požádali o bližší informace a doporučení systému podlahového vytápění“.

Jaký systém podlahového vytápění jste nakonec zvolili?

„Poradce ze společnosti Gienger nám doporučil zbrusu nový systém podlahového vytápění s názvem Cosmo Klett. Zajímavostí tohoto systému je, že pětivrstvé potrubí podlahového vytápění je obaleno suchým zipem a s jeho pomocí je upevňováno do požadované polohy k systémové desce. Jak jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, montáž potrubí je velmi snadná, rychlá, bezpečná a k jeho instalaci nejsou zapotřebí žádné pomůcky ani speciální nástroje. V současné době je již podlahové vytápění v plném provozu a příjemné teplo od nohou si se ženou nemůžeme vynachválit,“ říká se spokojeným úsměvem na tváři pan Petr při našem loučení na konci naší návštěvy se vším všudy zdařilé rekonstrukce.

Ivo Románek