Inspirace a diskuze se zkušenými odborníky = vynikající výsledek

Zeptáme-li se Vás, kdy jste naposledy stavěli či rekonstruovali Vaši koupelnu nebo zda jste v uplynulém období navštívili koupelnové studio, ve většině případů pravděpodobně uslyšíme zápornou odpověď. Je to samozřejmě velká chyba! Svět koupelen, obkladů a koupelnového vybavení se za posledních 10 let změnil k nepoznání. Koupelnová studia nabízí nepřeberné množství van, umyvadel, vodovodních baterií, obkladů a sprchových koutů v rozmanitém materiálovém a designovém provedení, navíc s různými možnostmi instalace. To je důvod, proč bez náležité inspirace a podrobné diskuze s odborníky lze dnes při výstavbě nové koupelny jen stěží dosáhnout na výborný výsledek. Navíc není koupelnové studio, jako koupelnové studio. Požadujete-li proto od své budoucí koupelny to nejlepší, rozhodně si nenechte ujít návštěvu koupelnového studia Elements ve Vašem regionu. Právě zde totiž naleznete aktuálně nejmodernější a nejširší sortiment koupelnového vybavení, které Vám poskytne tu nejlepší inspiraci. Váš záměr zde můžete ihned rozebrat se zkušenými pracovníky studia, kteří Vám odbornou radou pomohou zhmotnit Vaši vizi v realitu.


Dokonalý keramický obklad, základ každé koupelny

Vaše koupelna může být malá, velká, s dostatkem přirozeného světla nebo osvětlená jen umělým osvětlením. Luxusní koupelny pak mohou být součástí otevřeného bytového prostoru a stávají se tak jejich nedílnou součástí. Klíčový vliv na vzhled každé koupelny však bude mít vždy dokonale zvolený a odborně provedený obklad. Trendem v obkladech koupelen pro letošní rok budou velkoformátové keramické obklady stěn v barvách přírodních materiálů, jakými jsou dřevo, písek, či pohledový beton. Stále většímu zájmu zákazníků a designérů se těší také plastické keramické obklady. Ty v kombinaci s běžnými obklady stejného formátu a barevného odstínu dokáží vnést do vzhledu koupelny pohyb a originalitu. Pokud se Vám Vámi vybraný obklad líbí, nenechte se v žádném případě odradit jeho vyšší cenou. Velkofomátové obklady jsou sice dražší díky své větší tloušťce a tím větší potřebě materiálu pro jejich výrobu. Nicméně je nutné si uvědomit, že pokud si z důvodu nižší ceny do koupelny pořídíte obklady nižší cenové kategorie a nebudete s jejich vzhledem v budoucnu na 100% spokojeni, tak je na rozdíl od umyvadla již nejspíše nevyměníte. A pokud ano, tak jen za cenu velkých nákladů souvisejících s přestavbou celé koupelny. Obklady velkých formátů zkrátka za vyšší investici rozhodně stojí!

Umyvadla nové generace najdete v koupelnových studiích Elements

Umyvadlo a zrcadlo – nezbytný základ každé koupelny

Potřeby lidí jsou různé. Někdo si kupříkladu nedovede představit koupelnu bez nedělní relaxace ve vaně, jiný vanu k životu nepotřebuje a upřednostňuje rychlou koupel ve sprchovém koutu. Jedno je však jisté. Umyvadlo a zrcadlo potřebuje každý. To je důvod, proč je umyvadlo s baterií a zrcadlem ústředním prostorem každé koupelny. Umyvadlo v koupelně by mělo být dostatečně velké tak, aby odstřikující voda nedopadala do okolí umyvadla. Pokud se jedná o větší koupelnu v rodinném domě, pak by zde určitě měla být umyvadla dvě. Jedno z umyvadel mohou využívat rodiče a druhé kupříkladu děti či návštěvy. Druhé umyvadlo také oceníte, pokud někdo z členů rodiny onemocní a jedno z umyvadel pro něj může být vyčleněno. Trendem v segmentu umyvadel jsou čtvercová a obdélníková umyvadla s tenkou hranou vyrobená ze speciálního materiálu SaphirKeramik. Tato technologie zvětšuje prostor uvnitř umyvadla a umožňuje dát umyvadlům svěží, odlehčený design. Povrch umyvadel z tohoto materiálu je hladký a lesklý, což ztěžuje usazování nečistot a usnadňuje údržbu umyvadla. Skutečným hitem posledních let jsou pak umyvadla vyrobená z matného kompozitního materiálu s názvem tzv. Cristalplant®. Umyvadla vyrobená z těchto materiálů tvoří dokonale harmonický celek spolu s vanami vyrobenými ze stejného materiálu a bateriemi z kartáčované oceli. Co se týče tvaru umyvadla, mělo by svým tvarem a materiálovou skladbou vždy navazovat na vanu a ostatní předměty sanitární keramiky v koupelně. Umyvadlo společně se zrcadlem může tvořit i výrazný solitér, například v případě, že je součástí koupelny jen toaleta a sprchový kout.

 

Široký výběr koupelnových baterií nabízí koupelnová studia Elements

 

Vodovodní armatury – baterie

Snad žádný z prvků vybavení koupelen nám nenabízí tolik designových řešení a variant, jako tomu je v případě koupelnových baterií. Z hlediska umístění koupelnové baterie dělíme na stojánkové (s možností instalace přímo v prostoru umyvadla nebo na skříňce či desce vedle něj), nástěnné (jsou umístěny na stěně nad umyvadlem) a podomítkové, kdy je těleso baterie umístěno ve zdi a na povrch je vyvedena jen výtoková trubice a páka baterie. Trendem roku 2021 v oblasti koupelnových baterií jsou černé nebo bílé stojánkové baterie umístěné na nábytkových skříňkách vedle umyvadla a také baterie zhotovené z kartáčové oceli. Černé a bílé baterie jsou vyrobeny z moderních kompozitních materiálů (např. Silgranit) nebo jsou opatřeny velmi odolnými povrchovými úpravami z Granitu. V jejich společnosti v koupelně výrazně vyniknou i další koupelnové doplňky v černém provedení, jakými jsou koupelnové radiátory, držáky ručníků, úchopová madla nebo mýdelníky. Černé a bílé baterie ze Silgranitu se výborně hodí k umyvadlům i vanám jak s lesklým, tak i matným povrchem. Baterie z kartáčované oceli pak vyniknou zejména v kombinaci se sanitární technikou v matném designu.

 

 

Vany – tisíciletá tradice v novém designu

Různé typy kádí, sudů a van z různých materiálů používá lidstvo od nepaměti. I dnes jsou vany neodmyslitelnou součástí koupelen. Zejména v koupelnách rodinných domů by vana rozhodně neměla chybět. Současným hitem v oblasti instalací van jsou tzv. „volně stojící vany“. Tyto vany jak z názvu vyplývá, jsou volně ustaveny v prostoru koupelny, což z nich činí jejich přirozenou dominantu. Tento typ van pak bývá doplněn mohutnou vanovou baterií umístěnou v podlaze. Koupání v takto pojatých vanách evokuje prastaré tradice hygieny, avšak v luxusním designovém a technologickém provedení dneška.

 

Sprchové kouty Walk-in najdete v koupelnových studiích Elements

 

Sprchové kouty – sázka na bezbariérovost

Hygiena a očista těla ve sprchovém koutu získává u zájemců o novou koupelnu na stále větší oblibě. Důvody jsou jednoduché. Koupel ve sprchovém koutu je velmi pohotová, rychlá a pohodlná. Navíc je také velmi úsporná z hlediska spotřeby vody. Letošním trendem v oblasti sprchových koutů jsou sprchové kouty provedené z transparentního bezpečnostního skla s kováním provedeným v chromu, nerezu nebo kartáčované oceli. Stále větší oblibě se těší i bezbariérové sprchové kouty typu Walk-in, kdy je okolní prostor koupelny od sprchové části oddělen jen pevnou stěnou z transparentního skla. Výhodou těchto koutů je také jejich bezbariérovost. To znamená, že podlaha i odtoková část sprchového koutu je ve stejné výškové úrovni, jako ostatní podlaha koupelny. Toto řešení umožňují skryté odtokové sprchové žlábky zabudované do podlahy sprchového koutu.

 

 

Pro trendy koupelny do studií Elements

Jak vidno, o vybavení koupelen bychom si mohli povídat ještě hodně dlouho. Nicméně u koupelen více než kdekoliv jinde platí ono známé pořekadlo „Raději jednou vidět, než dvakrát slyšet“. Pokud tedy plánujete realizaci nové koupelny, neopomeňte se spojit s odbornými pracovníky studií Elements po celé České republice. Rádi Vám s výběrem koupelnového vybavení pomohou a doporučí Vám i prověřenou montážní firmu ve Vašem regionu.

 

Ivo Románek