V této první fázi představení řady DL-7 je na trh uvedeno sedm nových modelů – DL280-7, DL320-7, DL380-7, DL420-7, DL480-7, DL550-7 a DL580-7, přičemž čtyři další modely, DL200-7, DL220-7, DL250-7 a DL420CVT-7, budou následovat v roce 2021.

Charlie Park, CEO společnosti Doosan Infracore Europe, řekl: „Doosan uvedl své první kolové nakladače v roce 1989. Během uplynulých 31 let společnost Doosan neustále investovala do udržení své pozice přední světové značky v odvětví kolových nakladačů. Za tu dobu naši inženýři nikdy nepřestali hledat možnosti, jak nakladače inovovat a dále rozvíjet.“

„Naše nové modely DL-7 jsou výsledkem této snahy a byly od základu přepracovány. Pozorně jsme naslouchali potřebám našich evropských zákazníků a revidovali jsme každý aspekt našich stávajících kolových nakladačů s cílem poskytnout ideální řešení. Výsledkem je, že nové kolové nakladače DL-7 od společnosti Doosan posunují standard v rámci odvětví na další úroveň, a to díky špičkovým parametrům pohodlí obsluhy, úspory paliva, produktivity a odolnosti. Inovativní technologie, které jsme použili u řady DL-7, také jasně odlišují naše produkty od produktů našich konkurentů.“

Kolový nakladač Doosan DL420-7


Nový oceňovaný design

Nová řada DL-7 je vyvrcholením kompletního přepracování řady kolových nakladačů Doosan za 10 let, přičemž zejména vnější podoba byla zásadně vylepšena. Nový vnější design byl použit u všech modelů řady DL-7 jako ucelený vzhled, který vytváří trojrozměrný efekt s inovativním tvarem krytu a živou, dynamickou image celé řady. Celosvětově se mu již dostalo velkého uznání a získal německou cenu iF Design Award za rok 2020, jedno ze tří nejvýznamnějších světových ocenění za design. Ovládl i kategorii „Nejlepší z nejlepších“ v rámci korejských cen PIN UP Design Awards.


Zvýšená produktivita a všestrannost

Přepracovaná konstrukce lžíce nabízí až o 7 % větší kapacitu. Díky tomu sedm nových kolových nakladačů Doosan DL-7 zvládá nakládku snáze a rychleji s maximální kapacitou lžíce od 2,8 do 6,4 m3. To přináší zvýšenou produktivitu pro velmi širokou škálu aplikací při manipulaci s materiálem.  Patří sem přeprava a dodávka zeminy, písku, kameniva a dalších materiálů v oblasti průmyslu, recyklace, odpadu, stavebnictví, demolice, těžby a dobývání nerostných surovin. Společnost Doosan také nabízí širší výběr volitelného příslušenství s cílem poskytovat více pracovních nástrojů lépe vyhovujících konkrétním aplikacím, což dále zvyšuje výkon.

Z-kinematické zvedací rameno poskytuje vysoké vylamovací síly a zvedací kapacity, zejména u těžkých materiálů, a velký úhel vyklopení pro efektivní vykládání přilnavých materiálů. Volitelné rameno s vysokým zdvihem je k dispozici tam, kde jsou vyžadovány vyšší výšky vyklápění a větší univerzálnost.

Nakladače DL-7 také disponují plynulou a citlivou hydraulikou a pomocnými hydraulickými připojeními. Všechny nové kolové nakladače DL-7 jsou standardně vybaveny třetím hydraulickým ventilem s možností nastavení průtoku a funkcí aretace, což zajišťuje konstantní průtok pro hydraulicky poháněné příslušenství. Obsluha může snadno a pohodlně ovládat hydraulická zařízení pomocí proporcionálního spínače na joysticku. Jsou k dispozici také různé varianty diagonálních a radiálních pneumatik od předních světových výrobců k pokrytí nejširší možné škály podmínek a aplikací.

Navíc lze při objednávce nových kolových nakladačů zvolit různá protizávaží – variantami jsou 300, 400 nebo 500 kg dle potřeby zákazníka v závislosti na aplikaci.

Kolový nakladač Doosan DL550-7


Vynikající výhled pro obsluhu

Nová kabina nabízí obsluze výrazně lepší zorné pole, s minimem slepých míst kolem stroje a o 14 % větší plochou prosklených oken ve srovnání s předchozími modely DL-5. U kolových nakladačů DL-7 je také za účelem zvýšení bezpečnosti k dispozici možnost elektricky nastavitelných zpětných zrcátek. Na kabině jsou nainstalována LED pracovní světla (čtyři standardně na přední i zadní straně, s možností šesti světel, jak vpředu, tak vzadu). Pro zajištění vyšší bezpečnosti chodců mají LED světla na zadní kapotě funkci automatického stroboskopu, který signalizuje, když kolový nakladač couvá.

Volitelně je k dispozici také vzduchový kompresor umístěný v kabině. Jedná se o výkonný nástroj, který lze použít ke snadnému čištění interiéru a ulehčuje každodenní údržbu stroje.


Nový prostorný a ergonomický design kabiny

Uvnitř kabiny nabízí kolové nakladače DL-7 výrazně vyšší komfort obsluhy, vylepšený systém řízení a pokročilé elektronické ovládání. Pomocí nového systému Doosan Smart Key na ovládacím panelu v kabině může obsluha spustit stroj pomocí bezklíčového zařízení, což pomáhá předcházet odcizení stroje. Systém Smart Key umožňuje dálkové ovládání dveří, uzamykání a odemykání dveří, otevření dveří, vyhledávání a další funkce. Ovládací panel také obsahuje dvě zásuvky USB.

V nové kabině se nachází sedadlo Grammer Actimo XXL s plně regulovatelným nastavením vodorovného a svislého odpružení, pneumatickou bederní funkcí a vyhříváním sedadla v základní výbavě. Tříbodový bezpečnostní pás disponuje výstražnými ikonami na 8palcovém monitoru dotykové obrazovky Doosan Smart Touch a na přístrojové desce. Ten má nové, vylepšené uspořádání a antireflexní sklo.

Nový elektronický joystick (EMCV) plně integrovaný do loketní opěrky je dalším standardním prvkem v kabině, který obsluze umožňuje plynuleji a přesně ovládat zvedací rameno a příslušenství na kolových nakladačích. Funkce dostupné díky systému EMCV zahrnují automatický návrat ramene a příslušenství do pracovní polohy, vyrovnání lžíce, a prevenci nárazů pro vyšší komfort obsluhy.

Citlivost ergonomického ovládání joystickem je navrženo tak, aby poskytovalo obsluze přesnější ovládání s kratším zdvihem joysticku. Ovládání lze nastavit a změnit podle preferencí obsluhy v menu nového dotykového monitoru Doosan Smart Touch. Ten je uživatelsky přívětivý a snadno čitelný za všech podmínek, poskytuje na jediném místě všechna důležitá nastavení a informace. Nové ovládání tak celkově pomáhá snižovat únavu obsluhy. Informace, které má obsluha na dosah ruky, zahrnují údaje ze zadní kamery, systém vážení, ovládání HVAC (topení, ventilace a klimatizace), rádio a Bluetooth zařízení (streamování hudby, handsfree) a funkce nápovědy.

Celkově přepracovaný interiér nabízí mnohem větší, tišší a pohodlnější prostředí, což zvyšuje bezpečnost a produktivitu a pomáhá obsluze lépe se při práci koncentrovat. Obsluha má k dispozici také větší prostor pro nohy, zvětšený úložný prostor, místo pro umístění chladicího boxu a vylepšený klimatizační systém (s optimalizovanou cirkulací vzduchu).

Kolový nakladač Doosan DL580-7


Vyšší výkon

Systém LIS (Systém odpružení ramene) poskytuje plynulejší jízdu a vyšší komfort obsluhy, stejně jako vyšší produktivitu díky lepší stabilitě při pohybu kolového nakladače. Zvedací rameno je odpruženo hydro-pneumatickým akumulátorem připojeným k hydraulickému systému, který působí jako tlumič nárazů. Mezi výhody patří zkrácení doby cyklu, vyšší výkon a lepší palivová účinnost při nakládce a přepravě materiálu.

S automatickou pětistupňovou převodovkou Powershift, standardně nabízenými nápravami HDL pro vysoké zatížení a vylepšenou trakcí s hydraulickou uzávěrkou diferenciálu (DHL) odvádějí kolové nakladače DL-7 výjimečnou práci, zejména v prostředích s velkou zátěží. 100% hydraulická uzávěrka diferenciálu se může aktivovat automaticky při plném točivém momentu bez jakéhokoli zásahu obsluhy.

Volitelné nezávislé okruhy chladiče oleje pro přední a zadní nápravu zajišťují nízké teploty oleje, poskytují jeho filtraci a prodlužují životnost komponentů nápravy, zejména u náročných aplikací, jako je nakládka a přeprava materiálu na dlouhé vzdálenosti za vysokých okolních teplot.

V rámci celého hnacího ústrojí byla provedena vylepšení s cílem nabídnout obsluze nejlepší jízdní vlastnosti v dané třídě a rychlejší jízdu, přičemž lze rychle a bezpečně dosáhnout maximální rychlosti až 40 km/h.


Plná záruka 3 roky / 5000 h jako standard

Vylepšený hydraulický systém a hlavní součásti zajišťují výrazně lepší odolnost a snazší údržbu. Vysoce spolehlivé a kvalitní nové kolové nakladače DL-7 přináší zákazníkovi větší klid, který je podpořen standardní plnou zárukou 3 roky / 5000 hodin.


Zvýšená palivová účinnost

Díky výkonu dodávanému novými šestiválcovými motory Doosan a Scania Stage V poskytují kolové nakladače DL-7 až o 5 % vyšší palivovou účinnost než stroje předchozí generace, přičemž zajišťují působivý výkon a točivý moment.

Nové motory splňují emisní předpisy Stage V bez nutnosti použití recirkulace výfukových plynů (EGR), a to díky využití, selektivní katalytické redukce (SCR), oxidačního katalyzátoru (DOC) a filtru pevných částic (DPF). Cyklus čištění DPF byl prodloužen na více než 6000 hodin a obsluha je plně informována o stavu DPF pomocí indikátoru míry zanesení na displeji v kabině.

Bez EGR a s novým režimem řízení výkonu – SAT2, Standard nebo Power – systém řízení výkonu Situation Awareness Technology (SAT2) nové generace automaticky skenuje činnost stroje a upravuje výkon motoru podle analýzy tlaku ve výložníku, tlaku čerpadla a výstupního hřídele v reálném čase.

Doosan Smart Guidance System (DSGS) je nová funkce, která analyzuje řidičské návyky a chování obsluhy a pomáhá jí dosáhnout palivově co nejúspornějšího provozu. Systém DSGS poskytuje skóre a vodítko (Graf skóre) pro řidičský profil obsluhy a ukazuje úsporu paliva, účinnost a životnost podle dané kategorie.


Graf skóre zobrazuje úroveň účinnosti:

Oranžová, 0–50 % = významně se doporučuje zlepšit nastavení
Žlutá, 50–70 % = doporučuje se zlepšit nastavení
Zelená, 70–100 % = optimální provoz a nastavení

Kolový nakladač Doosan DL380-7


Systém pro správu vozového parku DoosanCONNECT jako standard

Na kolových nakladačích DL-7 je už z výroby nainstalován nejnovější bezdrátový systém pro sledování vozového parku DoosanCONNECT TMS2.0. Systém DoosanCONNECT je nástroj určený speciálně pro řadu strojů Doosan, který poskytuje komplexní informace o výkonu stroje v duálním režimu (satelit, mobilní síť).

Systém DoosanCONNECT nabízí webové řešení pro správu vozového parku a majetku, které je velmi užitečné pro řízení výkonu, zabezpečení strojů a podporu preventivní údržby.

Podívejte se na představení strojů a navštivte i virtuální showroom.


Pro více informací o stavebních strojích Doosan navštivte www.doosanequipment.eu nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.