Soutěž byla určena pro střechy pokryté keramickým střešním systémem Tondach, které byly realizovány v období od 1. 12. 2018 do 31. 12. 2019 na území České republiky. Vysoký počet a rozmanitost prací, které se v soutěži sešly, jsou dokladem šikovnosti českých pokrývačů i schopnosti značky Tondach nabídnout pro každou realizaci odpovídající materiál. Značka pálené střešní krytiny Tondach zahrnuje širokou škálu modelů střešních tašek a barevných provedení od moderních pro tradiční včetně doplňků a příslušenství. „Letošní klání o tu nejlepší realizaci šikmé střechy Tondach bylo charakteristické nejen velkým zájmem ze strany pokrývačských firem, ale také vysokou kvalitou přihlášených projektů. Oceněné střechy byly technicky složité a zároveň perfektně řemeslně provedené. Je skvělé sledovat, jak se úroveň a kvalita projektů v soutěži každý rok zvyšuje,“ uvádí Ing. Vít Jirkovský, ředitel rozvoje služeb Wienerberger s.r.o. a člen poroty soutěže Pálená střecha Tondach. „Máme velkou radost z toho, že pokrývačské řemeslo rozhodně není zapomenuto a věřím, že řemeslný um současné generace bude úspěšně předán i té následující,“ dodává Vít Jirkovský.

Ocenění v soutěži je spojeno s odměnou ve formě 7 palet základní tašky Tondach pro vítěze v jednotlivých kategoriích, 5 palet základní tašky Tondach pro každé druhé místo a 3 palety základní tašky Tondach pro třetí místa.


Výsledky Pálená střecha Tondach 2019:

Kategorie „Rodinné domy a obytné stavby“
1. místo: střecha na rodinném domě v Hlincové Hoře realizovaná firmou Střechy M&D z Kamenice nad Lipou.  Jednalo se o celkovou sanaci střešního pláště na rodinném domě, pro kterou byla použita Falcovka 11 s břidlicově černou glazurou. Porota ocenila pečlivé provedení všech prací a také náročných detailů u velmi členité střechy.
2. místo: střecha bytového domu Palác Dlouhá v Praze 1 realizovaná firmou Střechy Novák s.r.o. z Kolína s prejzovou krytinou.
3. místo: bylo uděleno dvěma realizacím. První je střecha na rodinném domě ve Varnsdorfu s krytinou Stodo 12, glazura kaštanově hnědá. Realizace firmy David Blažej z Dolního Podluží byla vybrána jako ukázkové provedení střechy, reprezentující módní trend střech s nízkým sklonem. Druhou je střecha na rodinném domě v Horním Třešňovci od firmy Mojmír Bureš ze Starého Města u Moravské Třebové.  Taška Figaro 11 s černou glazurou Amadeus vhodně doplňuje stavbu s charakterem klasické horské roubenky.

Střecha na rodinném domě v Hlincové Hoře realizovaná firmou Střechy M&D z Kamenice nad Lipou


Kategorie „Veřejně prospěšné stavby“
1. místo: na nejvyšší příčce se umístila střecha radnice v Šumperku realizovaná firmou H & B delta, s.r.o., Vsetín. Bobrovka režná v šupinovém krytí si zde musela poradit s přechody sklonů, různými úhly i množstvím vikýřů.
2. místo: střecha bytového domu s komerčními prostory v Hrotovicích. Cenu si za ni převzal pan Josef Vostal z Kramolína, když porota ocenila propojení moderní architektury s moderní pálenou střešní taškou Figaro 11 v černé engobě.
3. místo: firma H & B delta, s.r.o., ze Vsetína za střechu radnice a spořitelny v Krnově. Pro tuto výjimečnou zakázku na secesním objektu byla z Rakouska dovezena glazovaná zelená taška Landdach z portfolia Wienerberger.

Střecha radnice v Šumperku realizovaná firmou H & B delta, s.r.o., Vsetín


Kategorie „Historické stavby“
1. místo: cenu nejvyšší získala střecha Prašné věže Mihulka na Pražském hradě realizovaná firmou Krolan s.r.o. ze Šestajovic. Malý prejz, který kryje kuželovou střechu, je použit v provedení antik, aby u historického objektu navozoval dojem zestárlé krytiny. Porota zde ocenila náročnou řemeslnou práci s prejzem stejně jako precizní provedení všech detailů a sbíhání ve vrcholu.
2. místo: patří firmě Tesmo, s.r.o. z Plzně a Vertigo Písek s.r.o. za střechu na kostele svatého Jana Křtitele v Paštikách. Velký prejz na barokním krovu ukládaný do malty realizovaly firmy společně jako sdružení.
3. místo: střecha renesančního zámku v Dolních Břežanech u Prahy, kterou realizovala firma Střechy Svoboda a syn s.r.o. z Nové Říše. Také zde je použit velký prejz režný a porota ocenila zejména položení prejzu na apsidě novorománské kaple sv. Máří Magdaleny, která je součástí komplexu.

Střecha Prašné věže Mihulka na Pražském hradě realizovaná firmou Krolan s.r.o.


Posouzení přihlášených realizací z hlediska kvality provedení a propracování detailů provedla odborná porota v čele s profesorem Ing. Miloslavem Novotným, CSc. (VUT Brno, FAST). Dalšími členy byli Ing. Alena Georgiadisová, odborná redaktorka, Ing. Lenka Hanzalová, Ph.D., ČVUT Praha, Ing. Eva Hellerová, autorizovaný inženýr a soudní znalec, specialista na střechy a střešní pláště, Ing. Miroslav Kaliba, projektová kancelář DESIGN SERVIS, Jaroslav Kousal, Cech KPT ČR, PhDr. Jiří Kučera, časopis Stavitel a zástupci společnosti Wienerberger.